Argentijnse wijnen

Is Argentinië een wijnland bij uitstek ? Wij denken van wel. Argentinië heeft een aantal zeer mooie wijnen die het prima doen bij rood vlees gerechten.

Op deze pagina treft u een verzameling Argentijnse wijnen aan. De wijnen worden aangeboden door onze affiliate partners. U bekijkt de wijn hier maar rekent af bij onze partners. Eventuele vragen en/of opmerkingen dient u dan ook aan onze partner in kwestie te richten. 

Het land kent een grote variatie van klimaattypes en soorten grond. Wijnbouw was al eeuwen door de komst van de Spanjaarden gekend, zij namen druivenstokken mee voor de productie van missiewijn. In de 19e eeuw brachten veel immigranten uit bijvoorbeeld Baskenland en Italië hun eigen druivensoorten mee, waardoor in het land veel druivenrassen aanwezig zijn: uit Spanje, Italië en Frankrijk. Men vindt er onder andere Malbec, Sangiovese en Tempranillo. Door het ontbreken van extreem hoge temperaturen op deze berghellingen hebben de druiven een zeer sterk aroma.

De totale wijnproductie van ongeveer 1,5 miljard liter per jaar bestaat voor twee derde uit rode en voor de rest uit witte wijnen. Er wordt een zeer kleine hoeveelheid rosé wijnen gemaakt.

De belangrijkste rode wijnen worden gemaakt van de Malbec, gevolgd door de Bonarda, Shiraz en Cabernet Sauvignon. Bij de witte wijn is de Pedro Ximénez favoriet gevolgd door de Torrontés en Chardonnay. De Malbec levert in dit klimaat de beste wijn (droog en warm overdag, ‘s nachts koud) en is ook de meest geteelde soort. Aangezien Malbec een dikke schil heeft geeft de druif veel smaak en zijn de wijnen robuust. Argentijnse Malbec is toegankelijker dan Franse en heeft een vleug van pruimen en bramen.

Argentijnse wijnen passen goed bij de nationale eetgewoonten: veel vlees en pasta’s. Overigens is het in Argentinië de gewoonte om wijn met water te verdunnen aan tafel.

Assortiment Argijnse wijnen