tiramisu

Tiramisu is een van oorsprong Italiaans dessert. Vrij vertaald betekent de naam “trek mij omhoog”, oftewel een maak me blij toetje.
Wist je bijvoorbeeld dat Tiramisu ook vaak aan herstellende zieken wordt gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te komen.

Het is een relatief modern gerecht. Tiramisu komt pas sinds 1980 voor in Italiaanse woordenboeken en kookboeken.
De oorsprong ervan is niet helemaal duidelijk, maar ligt zeer waarschijnlijk in de regio Veneto of de aangrenzende regio Friuli-Venezia Giulia.

De beste Tiramisu is net als de Italiaanse keuken geniaal in al zijn eenvoud. Een paar ingrediënten en wat moeite en liefde en je hebt het meest rijke en romige toetje dat je je maar kunt wensen.

De voorbereiding voor dit toetje bedragen ongeveer 20 minuten
De algehele bereidingstijd inclusief wachten bedraagt rond 3,5 uur
Dit recept is berekend op 8 personen
Dit gerecht bevat per portie om en nabij de 480 Kcal

Wat heb je nodig aan ingredienten ?

 • 4 eieren
 • 125 gram Suiker
 • 500 gram Mascarpone
 • 200 ml Espresso (afgekoeld)
 • 250 gram Lange vingers
 • ongeveer 10 gram Cacaopoeder

De creme maken

Om te beginnen gaan wij de eieren splitsen in het eiwit en een dooier. De dooier houd je apart. Splitst de eieren boven een apart bakje mocht er iets fout gaan dan heb je geen dooiers in je eiwit want dat bederft je eiwit waardoor je ze niet meer kunt opkloppen. Als je het ei gescheiden hebt doe je de dooier in een apart bakje en doe je het eiwit in een vet vrije kom. Je kan de kom simpel ontvetten met wat citroenzuur. Klop de eiwitten nu op tot er een stijve witte massa ontstaat.

Doe nu de suiker bij de eidooiers en klop deze op tot een mooie luchtige creme. Neem nu de Mascarpone schep deze in delen voorzichtig door de creme.

Neem nu de eiwitten en spatel deze er voorzichtig doorheen. Voorzichtig omdat je anders alle lucht uit je beslag slaat en dat is nou precies wat je niet wilt. De Tiramisu mix is nu klaar.

Neem nu een glazen ovenschaal van zo een 20 x 30 cm in afmeting. Pak een diep bord en schenk daar de espresso in. Neem nu ongeveer de helft van de lange vingers en doop deze een voor een in de espresso. Bedek de bodem met de ingeweekte lange vingers. Doop ze niet te lang in anders zijn ze onhandelbaar en vallen zo uit elkaar dus even met wat beleid doen.

De tiramisu opmaken

Neem nu ongeveer de helft van het Mascarpone mengsel en verdeel dit over de de schaal zodat je een mooie gelijkmatige laag krijgt. Neem nu een theezeefje en bestuif de Mascarpone met een deel van de Cacaopoeder. Neem het restant van de lange vingers en doop deze in de espresso en bedek daar de Cacao laag mee.

Neem nu de rest van het mascarpone mengsel en verdeel dit gelijk matig over de laag met lange vingers. Strijk de bovenste laag mooi glad en bestuif hem met de rest van het Mascarpone mengsel.

Plaats de schaal afgedekt in de koelkast en laat hem minsten 3 uur opstijven voor dat je hem gaat uitserveren.

Mangiare Gustoso

** LET OP !!! Het gebruik van rauwe eieren wordt in verband met salmonella besmetting sterk afgeraden voor kwetsbare groepen zoals kinderen tot 5 jaar, Ouderen en zwangere vrouwen. Deze groepen dienen recepten met rauwe eieren te ontzien **

 • AdegaMãe Lisboa Valley Selection Red

  AdegaMãe Lisboa Valley Selection Red

  9.98
  Bestellen
 • Aanbieding! Château Saint Ahon Haut-Médoc Cru Bourgeois

  Château Saint Ahon Haut-Médoc Cru Bourgeois

  7.99
  Bestellen
 • Willow Bridge Dragon Fly Estate Shiraz

  Willow Bridge Dragon Fly Estate Shiraz

  13.29
  Bestellen
 • Weingut Michel Spätburgunder Trocken

  Weingut Michel Spätburgunder Trocken

  11.98
  Bestellen