sgroppino

Sgroppino is een Italiaanse cocktail die veel word geserveerd als nagerecht of als tussen gerecht. Men denkt dat Sgroppino zijn oorsprong heeft gevonden in de regio Veneto. De naam Sgroppino is afgeleid van het Venetiaanse woord ‘desgropante’. Grop betekent knoop en de naam verwijst naar het idee dat de drinker een knoopje losmaakt. Oftewel dat de keel verfrist wordt. De term desgropante verbasterde naar Sgroppino. De naam wordt overigens vaak foutief gespeld als Scroppino met een C.

Zoals gezegd is Sgroppino een cocktail wat zoveel inhoud dat het een mix van verschillende drankjes is. Sgroppino wordt gemaakt met een sorbet van uiteraard Italiaans citroenijs met wodka of grappa. Er is ook nog een variant die misschien bekender is en dat is de Sgroppino met met Italiaanse mousserende witte wijn (prosecco) bekender. In plaats van limoen- of citroenijs wordt ook wel vanille-ijs of met de Italiaanse likeur limoncello gebruikt.

Een cocktail als Sgroppino mag eigenlijk niet ontbreken op de Italiaanse eettafel in hartje zomer. Het is door de limoen of limoncello oeen heel frisse cocktail die met name tijdens warme zomer dagen erg lekker en vefrissend is.

Wat heb je nodig voor Sgroppino

  • 15 milliliter wodka
  • 10 milliliter volle room
  • 45 milliliter prosecco
  • 1 lepel citroensorbetijs

Gebruik een handgarde om het citroenijs te mixen met de room en de wodka. Voeg dan terwijl je met de garde blijft mixen langzaam de prosecco toe. Waar je naar op zoek bent is een heerlijk luchtige textuur.
Serveer de cocktail in een champagne glas of flute en garneer de cocktail met wat vers geraspte citroen of limoen schil.

Saluti