agnolotti-di-taleggio-e-maggiorama

Agnolotti di Taleggio e Maggiorama, een klassiek Italiaans pastarecept waarvan de naam alleen al prachtig klinkt. In het Nederlands zouden wij dit Agnolotti met Taleggio kaas en majoraan noemen. Dit simpele pasta recept is niet alleen maar een simpel pasta recept want het geeft een prachtige combinatie van smaken. Soms is simpel gewoon geniaal.

Agnolotti is net als de bekendere Raviolli een gevulde pasta soort. De vulling kan van alles zijn, van vlees vulling tot een vegetarische vulling van bijvoorbeeld spinazie met Ricotta. In dit pastarecept wordt gewerkt met Taleggio .

Talleggio is een typisch Italiaanse kaassoort. Taleggio is van oorsprong afkomstig uit het stadje Taleggio in de Val Taleggio, vlak bij Bergamo in Lombardije. Het is een kaas met een gewassen korst met een beschermde oorsprongsbenaming, die al sinds de 11e eeuw in de regio gemaakt wordt. De kazen werden in de herfst en winter gemaakt.

Dit pastarecept berekend op 6 tot 8 personen

Wat heb je nodig voor Agnolotti di Taleggio e Maggiorama.

 • 400 gram vers Pastadeeg met ei (kijk hier hoe je zelf pasta deeg maakt)
 • 350-400 gram Taleggio (Italiaanse kaassoort)
 • 2 el verse fijngehakte majoraan ( plus wat extra voor de garnering )
 • Bloem
 • 115 gram boter
 • Vers gemalen zwarte peper
 • Zout
 • Vers geraspte Parmezaanse kaas voor de garnering

Gereedschap

 • Pastamachine, deegroller of lege wijnfles
 • Pastasnijder of koekjes uitsteek vorm(5 cm rond en liefst gekarteld )

Voor elk klusje geld dat goed gereedschap het halve werk is en dat is hier niet anders. Voor het mooiste resultaat kun je als je die hebt het best een pastamachine gebruiken. Mocht je die niet hebben kun je nog altijd een deegroller gebruiken. En als je die nou ook niet hebt kun je het deeg altijd nog uitrollen met een gladde fles zoals bijvoorbeeld een wijnfles. Het is natuurlijk niet ideaal maar het kan wel. Wij gaan bij de bereiding van dit pastarecept voor het gemak wel uit van een pastamachine.

De bereiding

We beginnen met het uitrollen van het pastadeeg. Neem ongeveer een kwart van het verse pasta deeg en draai dit door de machine tot je een deeg strook hebt van 90 tot 100cm. Snijd de reep nu in twee stukken van 45 tot 50 cm lang. Mocht tijdens het draaien de strook te lang worden kun je die natuurlijk ook direct bij de machine afkorten.

Snijd nu 8 tot 10 blokjes van de Taleggio en verdeel deze regelmatig in de lengte van de strook en aan één kant van de deeg strook. Je houd dus een deel van de strook over waar geen vulling ligt. Bestrooi nu elk blokje met wat Majoraan en wat vers gemalen zwarte peper naar smaak. Neem nu de kant van de deeg strook waar geen vulling en vouw deze over de kaasvulling heen. Om de randen te laten plakken bestrijk je deze met een kwast met wat water rond elk blokje Taleggio.

Als je het deeg over de vulling hebt gevouwen dan duw je zachtjes beginnend bij de vouw het deeg voorzichtig om elk blokje heen. Zo druk je de lucht eruit die anders later bij het koken voor problemen kan zorgen. Bestrooi nu de pasta licht met wat bloem. Neem vervolgens de pasta snijder en plaats deze zo over de pasta (voor de helft) dat er halve maantjes ontstaan. Zorg dat de vouw de rechte achterkant van de Agnolotti wordt. Druk vervolgens met een vork een decoratieve rand in de ronde kant van de Agnolotti.

Leg nu een schone droge theedoek op het aanrecht of keukenblok en bestuif deze met bloem. Leg daar nu de halve maatjes op en bestuif deze nogmaals met bloem en laat ze vervolgens drogen. Terwijl de eerste Agnolotti drogen herhaal je dit hele proces tot je geen deeg en Taleggio meer over hebt. Op basis van de hoeveelheid deeg en de hoeveelheid Taleggio zou je zo ergens tussen de 64 en 80 Agnolotti kunnen maken

Zet nu een grote pan op met water en zout en breng die aan de kook. Voeg daar nu de Agnolotti aan toe en beng opnieuw aan de kook. Kook de Agnolotti voor een minuut of 4 tot 5 tot deze al dente of beetgaar zijn.

Zet intussen een steelpan op en smelt daarin de boter tot dat deze begint te sissen.

Giet dan de pasta af en verdeel deze over 6 tot 8 (liefst voorverwarmde) kommen of diepe borden. Sprenkel nu de hete boter erover heen en dien de Agnolotti dan direct. Aan tafel besprenkel je de Agnolotti met de Parmezaanse kaas en de gehakte Majoraan. Voor de liefhebbers kun je er nog een schaaltje vers geraspte Parmezaanse kaas naast serveren.

Buon Apetito

Meer Agnolotti recepten kun je hier vinden

*Tip: mocht u geen Taleggio kaas kunnen vinden dan kun je ook Fontina of Gorgonzola voor gebruiken. Als je wel Taleggio gebruikt verwijder dan in ieder geval de korst omdat die taai en vrij zout is*

 • Triangle Pizzasnijder 12 cm RVS

  Triangle Pizzasnijder 12 cm RVS

  25.95
  Bestellen
 • Triangle Spies lelie voor grill en oven 30cm

  Triangle Spies lelie voor grill en oven 30cm

  9.95
  Bestellen
 • Triangle Juliënne Rasp met handig opvangbakje

  Triangle Juliënne Rasp met handig opvangbakje

  22.95
  Bestellen
 • Triangle Pincet met dubbele knik 15cm

  Triangle Pincet met dubbele knik 15cm

  7.95
  Bestellen
 • Triangle Saladetang 28cm lang van roestvrij staal

  Triangle Saladetang 28cm lang van roestvrij staal

  14.99
  Bestellen
 • Triangle Pincet met knik multifunctioneel 15cm

  Triangle Pincet met knik multifunctioneel 15cm

  7.95
  Bestellen
 • Triangle Vleespincet 30cm met siliconen dopjes

  Triangle Vleespincet 30cm met siliconen dopjes

  12.49
  Bestellen
 • Triangle Spiesen voor grill en oven 4 delige set

  Triangle Spiesen voor grill en oven 4 delige set

  54.95
  Bestellen
 • Calle Principal Tempranillo - Merlot Rosado

  Calle Principal Tempranillo – Merlot Rosado

  6.49
  Bestellen
 • San Silvano Chardonnay

  San Silvano Chardonnay

  6.49
  Bestellen
 • Breukpakket Rood tbv personeel (6)

  Breukpakket Rood tbv personeel (6)

  15.00
  Bestellen
 • La famille Meiland Code Rosé Probeerpakket (3 flessen)

  La famille Meiland Code Rosé Probeerpakket (3 flessen)

  29.98
  Bestellen