Capperi of Kappertjes zijn de bloemknoppen van een struik die groeit in het middellandse zee gebied. Kappertjes zijn in variaties verkrijgbaar. Binnen de Italiaanse keuken zal men altijd voor de grote gezouten Kappertjes gaan. Deze worden verkocht in kleine potjes.

Omdat kappertjes nogal zout zijn is het nodig om de kappertjes uit te spoelen en te laten weken voor 10 tot 15 minuten om het ergste zout eruit te krijgen. Vers het water een paar keer tijdens het weken. Als ze geweekt zijn spoelt u ze af en droogt ze dan af. Dit is nodig om de smaak en versheid van de kappertjes tot hun recht te laten komen.

Kappertjes kom je in veel recepten tegen. Met name in zuidelijke gerechten zoals van Sardinië, Sicilië en zuid Italië.

Er zijn ook kleinere kappertjes te koop, echter deze zijn vaak zeer zout en moeten dus grondig worden gespoeld en geweekt. Toch zullen deze kappertjes altijd wat scherper van smaak zijn. Vaak hebben deze kappertjes ook een wat azijnachtige smaak. Dit is waarom dit soort kappertjes met mate gebruikt dienen te worden en altijd goed fijngehakt.

*Let op , bij het kopen van kappertjes is het raadzaam te kijken naar de kleur van het zout. Dit moet wit zijn en mag niet verkleurt zijn. Verkleurt zout is een indicatie dat de kappertjes oud zijn en waarschijnlijk ranzig zullen smaken*