cannelloni met romige radicchio

Cannelloni met romige Radicchio of Cannelloni alla crema di radicchio op zijn Italiaans is een recept oorspronkelijk uit het zuiden van ItaliĆ« maar wordt tegenwoordig ook zeer gewaardeerd in de zuidelijke delen van midden ItaliĆ«. De naam Cannelloni betekent in het Nederlands niets meer of minder dan “grote buizen”. Deze buizen worden gevuld en voila daar heb je het recept voor Cannelloni. Overigens is Cannelloni bijna altijd een oven gerecht of piatto da forno zoals dat in ItaliĆ© genoemd wordt.

Voor dit gerecht moet je ongeveer 40 minuten voorbereidingstijd nemen plus een kooktijd van ongeveer 1 uur.
Dit recept is berekend voor 4 personen

Wat heb je nodig voor Cannelloni met romige Radicchio

Voor de Cannellloni

  • voorbereiding : 35 minuten
  • Deeg rusttijd: 1 uur
  • Kooktijd: 5 minuten
  • Geschikt voor Ā± 12 Cannelloni
  • 400gram bloem (italiaanse bloem 00 als het even kan)
  • 4 eieren
  • zout

Voor de bechamelsaus

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 5 dl lauwe melk
  • 200 gram fontina of andere half harde Italiaanse kaas soort

Voor de vulling

  • 400 gram Radicchio bijgesneden en de grove bladeren verwijderd
  • 40 gram boter, neem iets extra voor het invetten van de ovenschaal
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 1 sjalot fijn gesneden
  • 150 gram kip filet
  • 2 eetlepels heet water
  • Bechamel saus
  • 150 gram Fontina en dunne plakjes gesneden
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout
  • Peper

De bereiding

De Cannelloni

We beginnen met het maken van de Cannelloni simpel omdat het deeg minimaal 1 uur moet rusten. Eigenlijk is dit een standaard manier van deeg maken maar we leggen het toch maar even uit. Zeef de bloem boven een vlak werkblad zoals het aanrechtblad en maak er een bergje van. In het midden maak je een kuiltje en daar breek je de eieren in. Voeg een mespuntje zout toe en kneed dit alles goed door tot mooi elastisch aanvoelend deeg. Het is belangrijk dat je het deeg echt goed doorkneed om de gluten in de bloem hun werk te laten doen. Als het deeg gekneed is kun je door middel van het maken van een bol van het deeg en even drukken met een vinger zien of het deeg goed is. Het deeg is goed als het direct na het indrukken weer terug veert.

Pak nu het deeg in, in een stuk huishoudfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten.

Als het uitgerust is rol je het uit tot een dunne lap op een met bloem bestoven platte ondergrond zoals bijvoorbeeld het aanrechtblad. Snijd nu vierkantjes van ongeveer 10 x 10 cm uit de deeglap. Kook de deeg lapjes in een grote pan met ruim kokend water met en met een paar tegelijk, niet allemaal tegelijk want dan gaat het plakken en heb je 1 grote deeglappen bal. Kook de deeg lapjes in ongeveer 5 minuten beet gaar of al dente. Haal ze nu uit de pan met bijvoorbeeld een schuimspaan en spoel ze af onder koud water. Leg de lapjes deeg te drogen op een schone en droge theedoek.

De Bechamelsaus

Voor het maken van de Bechamel doen wij boter in een pan en laten deze langzaam smelten. Als de boter gesmolten is voeg hier dan de bloem aan toe en blijf minimaal 2 tot 3 minuten roeren. Als het mengsel eenmaal goudbruin wordt roeren wij er beetje voor beetje de melk door heen. Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Laat de saus zachtjes koken en steeds roerend zijn dikke en gladde textuur krijgen, dit vraagt een minuut of 20. Als de saus eenmaal mooi van dikte is en mooi glad voeg dan de Fontina kaas toe samen met zout en peper om het geheel op smaak af te maken.

De vulling

Zet een pan op het vuur met water en wat zout en blancheer hier de Radicchio bladeren in voor ongeveer 2 minuten. Haal ze uit de pan en laat de bladeren uitlekken. Knijp het laatste vocht er uit en hak de bladeren fijn.
Neem nu de boter en de olie en doe deze in een ondiepe pan. Fruit de gesneden sjalotjes ongeveer 5 minuten onder af en toe roeren. Voeg nu de kip toe en voeg zout en peper toe naar smaak. Besprenkel nu alles met heet water en laat het geheel 20 minuten pruttelen in een afgesloten pan. Doe nu de Radicchio erbij en bak dit ongeveer 5 minuten mee.

Intussen verwarmen wij de oven voor op 200Ā°C (gasoven stand 6) en beboter een ovenschaal.

Samenstellen van de Cannelloni met romige Radicchio

Neem nu een  deeg lapje en bestrijk dit met 1 eetlepel van de Bechamelsaus, leg daar een plakje van de Fontina kaas over heen en leg daar een laagje Radicchio vulling over heen gebruik niet te veel vulling anders krijg je de Cannelloni niet meer dicht. Rol voorzichtig het deeg lapje op, herhaal dit tot alle Cannelloni gemaakt zijn en leg ze zij aan zij in de oven schaal. Neem nu het restant van de Bechamel saus en schenk deze over de ovenschotel uit. Bestrooi de ovenschotel met wat Parmezaanse kaas en zet het gerecht in de oven. 20 minuten later of als de Cannelonni goudbruin zijn haal je ze uit de oven. Laat het gerecht een minuut of 5 rusten en dien het daarna direct op.

Buon Apetito

Meer Cannelloni recepten vind je hier

  • Triangle Spies voor grill en oven met ring 25 cm lang

    Triangle Spies voor grill en oven 25 cm lang met ring

    3.95
    Bestellen
  • Triangle 1946 Soeplepel roestvrijstaal

    Triangle 1946 Soeplepel roestvrijstaal

    19.95
    Bestellen
  • Triangle Pizzasnijder 12 cm RVS

    Triangle Pizzasnijder 12 cm RVS

    25.95
    Bestellen
  • Triangle 1946 Spatel exta flexibel roestvrijstaal

    Triangle 1946 Spatel exta flexibel roestvrijstaal

    19.95
    Bestellen
  • Triangle Zeef 15cm

    Triangle Zeef 15cm

    15.95
    Bestellen
  • Triangle Vleespincet 35cm met siliconen dopjes

    Triangle Vleespincet 35cm met siliconen dopjes

    17.95
    Bestellen
  • Triangle Mandoline met roestvrijstalen mes en geleider

    Triangle Mandoline met roestvrijstalen mes en geleider

    44.95
    Bestellen
  • Triangle Zeef 23cm

    Triangle Zeef 23cm

    22.95
    Bestellen
  • Aanbieding! Pierre Baptiste Ontdekkingspakket

    Pierre Baptiste Ontdekkingspakket

    37.99
    Bestellen
  • Tenuta Fenice Nero d'Avola

    Tenuta Fenice Nero d'Avola

    7.98
    Bestellen
  • Calle Principal Tempranillo - Cabernet Sauvignon XL-pakket (12 flessen)

    Calle Principal Tempranillo – Cabernet Sauvignon XL-pakket (12 flessen)

    69.99
    Bestellen
  • Caballo de Oro Verdejo

    Caballo de Oro Verdejo

    7.98
    Bestellen