capodanno-spumante

Capodanno; De letterlijke vertaling luidt: het begin van het jaar.
Wereldwijd wordt de jaarwisseling gevierd en wordt er afscheid genomen van het oude jaar en wordt het nieuwe jaar welkom geheten. Waar wij elkaar de beste wensen toewensen doen ze dat in Italia met ‘Buon anno‘.

In Nederland eten wij oliebollen met de jaarwisseling en drinken wij meestal iets van champagne of andere bubbels. De Italianen doen dat toch net iets anders. In Italië eten zij bijvoorbeeld Linzen om zo 12 maanden geluk af te dwingen in het nieuwe jaar. Vaak wordt dat gecombineerd met iets van een vis gerecht. In heel Italië, maar vooral in Noord Italië, worden twee speciale worstjes gegeten. 
Cotechino, dit is een een varkensworstje en zampone, een gevulde varkenspoot. Bij de slager en in de supermarkten zijn ze kant en klaar te koop. Volgens de Italianen brengen beide gerechten rijkdom voor het volgende jaar.

Ter afsluiting van het diner volgen de zoete nagerechten. Naast de traditionele Panettone worden met Capodanno ook strufoli (ook wel strufoli, stuffoli of stufoli genoemd) geserveerd.
Strufoli is een ‘taart’ die oorspronkelijk uit Napoli komt, en bestaat uit kleine gefrituurde deegballetjes, die rijkelijk worden overgoten met honing. Wederom als symbool voor financiële rijkdom. Als 12 uur is, proosten wij met champagne de Italianen doen dat met spumante en worden er druiven gegeten.

struffoli


Zelf Truffolli maken ? Dit heb je nodig

300 gram Patentbloem 
2 Sinaasappel 
1 Citroen 
1 theelepel Kristalsuiker 
5 Eieren 
250 gram Honing – vloeibare
50 gram Gekonfijte sinaasappel – (markt, of kaas/notenwinkel)
Arachideolie – om in te frituren

Doe de bloem in een grote kom en maak er een kuiltje in. Rasp de schil van de sinaasappels en de citroen. Voeg suiker, zout, sinaasappel- en citroenrasp, 4 eieren en alleen de eidooier van het 5e ei toe aan de bloem. Kneed het deeg tot een mooie gladde bal. Vorm rolletjes van het deeg met een dikte van een pink. Snijd de rollen in stukjes van een halve cm.

Verhit de olie in een frituurpan of wok tot 160°C. Frituur het deeg in kleine porties tot de struffoli (oliebollen) goudgeel zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de honing in een grote pan. Snijd de gekonfijte sinaasappel heel fijn en voeg toe. Haal de pan van het vuur en roer de struffoli voorzichtig door de honing. `Schenk` ze daarna op een platte schaal. Bouw met natte handen een mooie toren. Laat minimaal 2 uur rusten zodat de honing kan uitharden.

PASTAMAMMAMIA WENST IEDEREEN EEN GELUKKIG EN VOORAL HEERLIJK 2019 of zoals de Italianen zeggen, BUONO ANNO !