Wat is de voedingswaarde van pasta? Pasta is een belangrijke bron van voedingstoffen. Het bevat complexe koolhydraten, is rijk aan proteïnen, vitaminen en mineralen en het levert net zoveel energie als pure proteïnen, zoals biefstuk, maar bevat weinig of geen vet. Daarnaast is het zo dat pasta 6 van de 8 aminozuren bevat die weer van essentieel belang zijn voor de vorming van een complete proteïne, waardoor er dus minder kaas, vlees en vis of peulvruchten nodig zijn om deze aan te vullen. Als u pasta all’uovo (pasta met ei) gebruikt heeft u nog minder toegevoegde proteïnes nodig.

De sleutel van gezond pasta eten ligt in pasta eten zoals de Italianen dat doen. De Italianen gebruiken slechts kleine hoeveelheden extra ingrediënten. Traditioneel wordt in Italië pasta geserveerd als voorgerecht met vlees of vis. En anders dan in Nederland gebruiken de Italianen slechts een kleine lepel saus en een beetje geraspte kaas wat pasta tot een uigebalanceerd gerecht maakt. Het aantal hart aandoeningen in Italië behoort dan ook niet voor niks tot de laagste van de “ontwikkelde” landen. De wetenschap is het erover eens dat dit voor een groot deel te maken heeft met het Italiaanse dieet.

In de Italiaanse keuken worden eigenlijk alleen maar verse en gezonde ingrediënten gebruikt, zoals extra vergine olijfolie, verse tomaten en tomaten uit blik, knoflook, uien, olijven, rode paprika’s en verse peterselie. En daarnaast natuurlijk verse vis, verse sla soorten, fruit, peulvruchten en citroensap. Allemaal gezonde ingrediënten die allemaal perfect combineren met pasta. Deze ingrediënten zie je dan ook in vrijwel elk Italiaans recept terug.

Pasta zelf is een geheel natuurlijk voedingsmiddel waar geen enkele toevoeging aan gedaan is. Pasta met eieren is het meest voedzaam maar volkoren pasta bevat de hoogste percentages vitaminen en vezels. Het is wel aan te raden altijd goed het etiket te lezen omdat er wel pasta soorten zijn waar wel kunstmatige toevoegingen aan gedaan zijn.

Pasta is goedkoop, pasta is snel en gemakkelijk klaar te maken, en zeker niet onbelangrijk het is te combineren met vrijwel alles wat pasta enorm veelzijdig maakt. Alles wat je nodig hebt om pasta te koken is water en in de tijd die de pasta nodig heeft om te garen is de gemiddelde saus ook al gemaakt en klaar om opgediend te worden.

Pasta is ook een populair gerecht onder atleten simpel en alleen om het feit dat pasta een enorme bron van energie is. Daarnaast is pas ook nog eens licht verteerbaar terwijl het toch goed vult. Het is dan ook in het geheel niet slecht om pasta in uw dieet op te nemen, misschien zelfs wel dagelijks. Dat lijkt misschien vreemd en zeker voor mensen die proberen gewicht kwijt te raken. Toch bevat pasta per 75 gram gekookte pasta niet meer dan 100 calorieën en kan om die reden zelfs deel uitmaken van een calorie-arm dieet voorwaarde daarbij is wel dat saus minimaal gebruikt wordt.