basis-recept-risotto

Ok ok ik ben de eerste die zal toegeven dat Risotto nou niet gelijk bij pasta hoort. Echter het is wel een zeer belangrijk onderdeel van de Italiaanse keuken. De Italiaanse keuken zonder Risotto is ondenkbaar. Dus daarom beginnen we hier eerst maar eens met een simpel basis recept voor een Risotto.

Iedereen die ooit wel eens Risotto heeft gemaakt weet dat het tijd vraagt en geduld en niet geheel onbelangrijk de juiste ingrediënten. Probeer geen Risotto te maken als je al krap in de tijd zit want dat eindigt alleen maar in teleurstelling. De bereiding van Risotto vraagt minimaal 20 minuten al jouw aandacht en geduld voor het proces van roeren en vocht toevoegen op precies het juiste moment. Daarnaast is de keuze van de rijst van groot belang, kies de juiste rijst voor het juiste recept.

De keuze van de rijst is erg belangrijk echter Risotto rijst is niet overal verkrijgbaar in de soorten die bij sommige gerechten worden gebruikt, in dat geval kun je het beste kiezen voor de Arborio rijst, je kan deze ook nog wel eens tegen komen onder de algemene benaming van risotto. Bij de meeste recepten wordt aangegeven welke soort rijst gebruikt word.

Zolang je tijd en aandacht besteed aan de Risotto kan er niet zoveel fout gaan. De meest voorkomende fout is dat de rijst te gaar wordt gekookt, Risotto moet nog iets van een bite hebben. Voor de smaak is het uiteraard belangrijk wat voor soort bouillon je gebruikt en hoe sterk deze is, de smaak van de bouillon mag natuurlijk niet gaan overheersen. Verder moet Risotto moet smeuïg zijn, maar het moet geen soep worden dus maakt het vooral niet te nat.

Het mooie van Risotto is, dat als je eenmaal weet hoe je de Risotto moet maken, je eindeloos kan variëren met smaken door de ingrediënten aan te passen. Even over de pan, gebruik het liefst een grote pan zonder teflon of ander anit-aanbaklaag. Zorg voor een goed sluitende deksel op de pan. Gebruik altijd een goede houten lepel om te roeren.

Maak het jezelf makkelijk zodat je zonder haast of paniek kan werken en zorg dat je alle ingrediënten hebt klaar gezet, klaar om te verwerken. Houd de bouillon die je gebruikt tijdens de verwerking aan de kook. Even voor de duidelijkheid: Risotto vraagt al jouw aandacht dus zet, computers, televisies en telefoons uit, want als je even wegloopt is de kans op mislukking bijna 100%. Het is maar dat je het weet he 😉

Wat heb je nodig

100 gram rijst per persoon
1 1/2 liter bouillon
boter en/of olijfolie
gehakte uitjes
witte wijn
Geraspte Parmezaanse kaas

De bereiding

1: Verwarm de boter of olijfolie en fruit daarin de, de gesnipperde ui, knoflook, doe langzaam en op een laag vuur en zorg dat ze niet bruin worden. Dit vraagt even geduld maar duurt een minuut of tien. Draai nu het vuur hoog en doe de rijst erbij, bak deze terwijl je voortdurend roert totdat de rijst korrels gaan glanzen en steeds minder doorzichtig worden. Zorg dat de pan heel heet blijft maar let op dat er niets verbrand of zelfs maar verkleurt.

2: Nu doen je de wijn bij de rijst. Roer het geheel nog steeds op hoog vuur door totdat de wijn geheel verdampt is. Als een recept geen wijn gebruikt, dan gebruik je hier de eerste soeplepel bouillon voor. Dit is waar het wat tricky wordt. Voeg telkens een soeplepel hete bouillon toe en laat deze verdampen voordat je meer vocht toevoegt. In alle gevallen blijf roeren anders bakt de rijst aan en is het gerecht mislukt. Zet het vuur iets lager maar niet te laag tijdens dit proces.

3: Na verloop van tijd zul je merken dat de rijst gaat “hangen” aan de lepel en ook aan de pan. De rijst laat haar zetmeel los en dat is waarom het gaat plakken, dit is een teken dat de rijst bijna gaar is. Over et algemeen duurt het maken van de Risotto zo een kleine 20 minuten.

4: Als de Risotto een smeuïge aanblik heeft is de rijst gaar, maak het niet te gaar want Risotto hoort nog een beetje bite te hebben. Haal nu de pan van het vuur, voeg de de boter en/of de kaas toe en doe deksel op de pan en laat het geheel even 5 minuten rusten. Doe de Risotto in een voorverwarmde schaal of op voorverwarmde borden en dien deze direct op.

5: Als garnering kun je nog wat Parmezaanse kaas over de Risotto raspen of een blaadje Basilicum voor het zicht.

 • Triangle Theezeef fijnmazig 8cm

  Triangle Theezeef fijnmazig 8cm

  8.95
  Bestellen
 • Triangle Essential Gember-rasp

  Triangle Essential Gember-rasp

  21.49
  Bestellen
 • Triangle Dresseernaald diameter 4 cm en 23 cm lang

  Triangle Dresseernaald diameter 4 cm en 23 cm lang

  6.99
  Bestellen
 • Triangle Pizzasnijder 12 cm RVS

  Triangle Pizzasnijder 12 cm RVS

  25.95
  Bestellen
 • Triangle FinalTouch Pinspoon pincet met lepel

  Triangle FinalTouch Pinspoon pincet met lepel

  14.49
  Bestellen
 • Triangle Juliënne Rasp met handig opvangbakje

  Triangle Juliënne Rasp met handig opvangbakje

  22.95
  Bestellen
 • Triangle 1946 Sauslepel roestvrijstaal

  Triangle 1946 Sauslepel roestvrijstaal

  19.95
  Bestellen
 • Triangle Pincet multifunctioneel van roestvrij staal 15cm

  Triangle Pincet multifunctioneel van roestvrij staal 15cm

  7.95
  Bestellen