focaccia-basis

Als je bij de bakker komt of in de supermarkt rondloopt zie je ze tegenwoordig overal liggen. Italiaanse broden zoals bijvoorbeeld Focaccia of Ciabatta broden. Italiaans brood is populair in Nederland wat een broodland bij uitstek is. Maar waarom dit soort brood kopen als je het ook vrij simpel zelf kunt maken. Want wat is er nou lekkerder dan een kakelverse focaccia uit eigen oven met een topping naar eigen keuze ? Niets toch ?

Maar hoe moeilijk is het nou eigenlijk om je eigen Focaccia brood te maken ? Eerlijk ? Eigenlijk helemaal niet moeilijk dus 😉 Het enige wat je nodig heb zijn de ingredienten en wat tijd en geduld meer niet.

Wat heb je nodig voor een basic Focaccia

 • 500 g bloem
 • 7 g droge gist (1 zakje)
 • 75 ml olijfolie
 • 250 ml lauw warm water
 • 2 tl zout
 • 3 takjes verse rozemarijn
 • 1 flinke snuf grof zeezout

Om te beginnen zeef je de bloem door een fijnmazige zeef. Zorg dat alle klontjes uit de bloem zijn.

Meng nu de gist door het lauw warme water om de gist te activeren. Doe nu 50 ml Olijfolie toe en het zout en doe daar vervolgens het lauw warme water met gist bij. Meng nu alles voor een minuut of 5 tot er een soepel deeg ontstaat. Mocht je in het gelukkige bezig zijn van een keukenmachine met deeghaken dan kan je die uiteraard ook gebruiken dan dat scheelt een beetje tijd. Het deeg moet wat plallerig aanvoelen, als dit niet het geval is voeg je een klein beetje extra water toe.

Maak van het deeg een mooie bal en bestrijk deze met wat olijfolie.

Leg nu de bal in de beslagkom terug en dek deze af met een vochtige (NIET NAT) theedoek en zet het deeg weg voor ongeveer een uur om te late rijzen. Je kunt het deeg bij een warme kachel zetten of voor de inmiddels opwarmende oven om het rijzen wat te helpen.

Na ongeveer een uur zou het deeg genoeg gerezen moeten zijn om te bewerken. Neem de bal uit de beslagkom en leg deze op een vlakke ondergrond. Bestuif de ondergrond eerst met wat bloem om plakken van het deeg te voorkomen. Met een deegroller rol je nu de deegbal uit tot een plak van om en nabij een centimeter dik. 

Focaccia deeg

Bedek een bakvorm met bakpapier en leg daar de deeglap op. Dek het deeg opnieuw af en laat het nog eens 30 minuten rijzen. Als het deeg klaar is druk je met je vingers kleine kuiltjes in de deeglap.

De oven is inmiddels voorverwarmd op 250 °C.

Neem nu de takjes Rozemarijn en rits hier de naaldjes vanaf. Bestrooi het brooddeeg met de rozemarijn. Druk de Rozemarijn hier en daar ook wat dieper in het deeg zodat de smaken goed worden verspreid door het brood. Strooi het grove zeezout over het brood en besprenkel het brood met de olijfolie

Bak het brood nu in het midden van de oven af in ongeveer 15 tot 20 minuten. Houd het brood goed in de gaten anders heb je al snel houtskool gemaakt. Het brood moet goudbruin zijn van kleur. Haal het brood uit de oven en laat het op het rooster rustig afkoelen.

Probeer er nu maar eens af te blijven zonder je vingers te verbranden 

gevulde-focaccia-jamie-oliver

Dit is een basis versie van de Italiaanse Focaccia. Je kunt echter kiezen voor een groot aantal verschillende toppings. denk maar eens aan

 • twee piri-piri-pepers, uit de gevijzeld en uitgestrooid over de Focaccia
 • of neem eens vijf teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden met wat grof zeezout
 • of wat te denken van fijngesneden gedroogde tomaatjes met wat grof zeezout
 • of mooie taggiassche-olijven, in stukjes gesneden
 • of heerlijke vijgen met gorgonzola
Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om jouw Focaccia te vullen met van alles heerlijks. Bijvoorbeeld lekkere zon gedroogde tomaten of heerlijke of zoals Jamie Oliver doet met zijn gevulde Focaccia

Het zijn maar wat ideetjes, de keuze is aan jou en jouw fantasie.
Geniet van jouw zelf gebakken Focaccia met het hele gezin of gewoon alleen.