garganelli-con-asparagi-e-panna

Het is weer lente en het is dus weer asperge tijd. Deze vitamine bommetjes liggen overal weer in de winkel. Dit recept is een typisch Italiaans gerecht dat wordt gegeten rond het eind van de lente. Een heerlijk licht gerecht dat naast voedzaam ook nog eens gezond is.

Asperges bevatten veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarmee zijn asperges gezond voor het hele lijf. Van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid en van haar tot botten… asperges zorgen overal voor.

De voorbereiding voor dit gerecht vraagt ongeveer 15 minuten
De gehele kooktijd bedraagt ongeveer 12 minuten
Dit recept is gebaseerd op 4 personen

Wat heb je nodig ?

  • 250 tot 300 gram verse jonge Asperges
  • 350 tot 400 gram gedroogde Garganelli
  • 75 gram pancetta
  • 25 gram boter
  • 200 ml Panna da cucina of room
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 90 tot 115 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels verse gemengde kruiden (bijvoorbeeld: basilicum,gladde peterselie, kervel, majoraan en oregano)
  • Gemalen zwarte peper
  • zout

De Bereiding

We beginnen met het schoonmaken en snijden van de asperges. Asperges hebben een houterig eind en dat haal je er af. Als de asperges echt vers zijn kun je dat doen door ze te breken. Pak de asperges tussen duim en wijsvinger op het houterige deel en een duim en wijsvinger verder omhoog. Buig de asperge nu met beleid en dan zul je zien dat de asperge afbreekt net boven het houterige deel. Uiteraard kun je dat deel ook wegsnijden. Snijd de asperges dan diagonaal in stukjes die even groot zijn als de Garganelli.

garganelli

Nu gaan we de asperges blancheren door de steel deeltjes 2 minuten in kokend water te leggen, de puntjes hoeven maar 1 minuutje geblancheerd te worden. Giet de asperges na het blancheren direct af met koud water en zet deze even apart.

Neem nu een koekenpan en bak daar de pancetta in aan tot deze goudbruin van kleur is. Laat de Pancetta uitlekken op een stukje keukenpapier en zet ook dit even apart.

Zet een grote pan water op en voeg daar zout aan toe. Breng dit aan de kook en voeg dan de Garganelli toe. Kook de Garganelli beetgaar of al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Terwijl de pasta kookt nemen we een middelgrote steelpan waar wij de boter en room in doen. Voeg zout en peper naar smaak toe en breng dit aan de kook. Laat de saus een paar minuten doorkoken tot je ziet dat de saus inkookt of dikker wordt. Voeg nu de asperges, de pancetta, de witte wijn en ongeveer de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe. Proef de saus nu en wanneer nodig breng je de saus verder op smaak met zout en peper en draai het vuur laag.

Inmiddels is de pasta gaar en klaar om af te gieten. Doe de pasta in een (liefst voorverwarmde) schaal. Giet de saus over de pasta en de vers gehakte kruiden toe en roer alles rustig om. Dien het gerecht direct en heet op en garneer het met het restant van de Parmezaanse kaas.

Nog een tip: koop het liefst jonge en dunne asperges, deze zijn het zachtst en hebben een wat zoetere smaak.

Garganelli all’uovo (met ei) is niet overal verkrijgbaar maar is zeker verkrijgbaar bij de gemiddelde delicatessen winkel. Mocht u geen Garganelli kunnen vinden of willen gebruiken dan kan Penne of Penne Rigatte een zeer goede vervanger zijn omdat zij qua maat en omvang niet veel van Garganelli verschillen.

Mangiare Gustoso