Italiaanse wijnen

Italië

Spanje

Frankrijk

Zuid-Afrika

Australië

Argentinië

Italië staat werelwijd bekend om haar eten maar zeker ook voor haar wijnen. Italiaanse wijnen hebben een geheel eigen karakter.

Bij Italiaans eten hoort Italiaanse wijn tenminste dat denken wij bij Pastamammamia.nl :-D.

Op deze pagina treft u een verzameling Italiaanse wijnen aan. De wijnen worden aangeboden door onze affiliate partners. U bekijkt de wijn hier maar rekent af bij onze partners. Eventuele vragen en/of opmerkingen dient u dan ook aan onze partner in kwestie te richten. 

Italië is een bijzonder wijnland: er zijn enorme verschillen in klimaat van noord tot zuid en er staan honderden inheemse druivenrassen aangeplant. Het land is beroemd om zowel echte klassieke bewaarwijnen als nieuwe, bijzondere wijnen. In ieder deel van het land wordt wijn geproduceerd. Daardoor kan de indeling in wijnregio’s van Italië samenvallen met de normale indeling in regio’s van het land. Hierom worden er diverse wijnregio’s onderscheiden, die op hun beurt ook weer in kleinere regio’s zijn opgedeeld. 

Ongeveer 18% van alle wijn die wereldwijd geproduceerd wordt is afkomstig uit Italië en 30% van alle Europese wijnen komt uit dit land. Desondanks is slechts 8% van de wijnen, die door Nederlanders gedronken worden, Italiaans. Doordat het land verschillende klimaten kent, koeler en continentaler in het noorden, en warmer in het zuiden, zijn er grote verschillen tussen de wijnbouw van diverse regio’s. Het land kent een grote verscheidenheid aan druivenrassen. De belangrijkste, de sangiovese, heeft met 71.000 hectare nog steeds een aandeel van minder dan 10% van het totaal.

Hier wat feitjes op een rijtje

  • Italië is de grootste wijn producent ter wereld
  • Italië heeft rond de 850.00 wijngaarden 
  • De wijn productie omvat 53 miljoen hectoliter wijn per jaar
  • In Italië vind je de volgende druiven rassen; pinot rigio, nebbiolo, sangiovese, albana, trebbiano, verdicchio, barbera en vernaccia
  • De Italiaanse wijnstreken zijn Puglia, Toscane, Sicilië, Sardinië, Marken, Piemonte, Latium, Veneto, Friuli, Lombardije en Umbrië

Assortiment Italiaanse wijnen

Speciale Italiaanse wijnsoorten zoals lambrusco en vermout zijn zo bekend, dat zeer veel mensen die weinig verstand van wijn hebben ze wel kennen. De recioto della Valpolicella (uit Veneto, Noord-Italië) en de vin santo uit Toscane zijn speciale wijnen. Na het oogsten worden de druiven een tijd uitgespreid op een laag stro. Door het drogen neemt de concentratie suiker en smaakstoffen in het nog aanwezige sap toe. Deze wijn zal zoet maar ook rijk van smaak zijn.

De wijnclassificatie van Italië is gebaseerd op die van Frankrijk. Van hoog naar laag zijn de vier kwaliteitsaanduidingen:

  • De hoogste eisen qua kwaliteit worden gesteld aan wijnen met de aanduiding DOCG, wat een acroniem is voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. DOCG is sinds 1992 wettelijk ingevoerd als wijnkwalificatie en wordt alleen toegekend aan individuele wijnbouwers of producenten. Voor DOCG is er een speciale verzegeling van de flessen.
  • De markering DOC staat sinds 1963 wettelijk voor Denominazione di origine controllata, en garandeert een bepaalde kwaliteit. De wijnen komen uit een begrensd gebied en voldoen aan vastgestelde productie-eisen.
  • Indicazione Geografica Tipica (IGT) de wijn komt uit een bepaald geografisch gebied en verder zijn er geen kwalificaties die een kwaliteitseis impliceren.
  • Verder kan Italiaanse wijn ook als vino da tavola (tafelwijn), dat zijn eenvoudige wijnen op basisniveau.