Lasagne con Funghi e zucchine of zoals wij zeggen Lasagne met champignons en Courgette is een traditioneel gerecht uit de streek Emilia-Romagna. In deze streek wordt dit gerecht gegeten als een eerste gang bij een diner. Emilia-Romagna is een van de dichter bevolkte regio’s in Italië en tevens ook gelijk een van de rijkste regio’s. De meeste mensen kennen de hoofdstad van de regio wel dat is namelijk Bologna.
Dit recept vraagt een voorbereiding van ongeveer 30 minuten
De algehele kooktijd bedraagt ongeveer 20 minuten
Dit recept is berekend op 8 personen
Wat heb je nodig voor Lasagne con Funghi e zucchine ?
Voor de pasta heb je het volgende nodig als de vellen vers wilt maken:
- 300 gram bloem type 00
- 3 eieren
- je kunt natuurlijk ook kant en klare pastavellen gebruiken
Voor de bechamelsaus heb je nodig:
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 milliliter melk
- een snufje zout
- een snufje vers geraspte nootmuskaat
Voor de vulling heb je nodig:
- 500 gram Champignons (schoongemaakt en in plakjes gesneden)
- 100 gram Pancetta of ontbijtspek (in reepjes gesneden)
- 250 gram Mozzarella
- 4 Courgettes in blokjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 1 teen knoflook
- Parmezaanse kaas
- Zout naar smaak
- Vers gemalen zwarte peper naar smaak
- Extra vierge olijfolie
Het pasta deeg
De pasta maak je zoals je elk pasta deeg met eieren maakt. Je mengt de bloem met de eieren en kneed dat goed door tot er een mooi elastisch pasta deeg ontstaat. Het kneden is belangrijk om dat je zo de gluten op gang helpt als je dat niet doet of niet genoeg dan krijg je geen lekker pastadeeg en dus geen lekkere lasagne. Kneed het deeg dus goed door dan kun je gelijk een beetje biceps trainen 🙂
Voor een complete handleiding om pasta deeg te maken kun je hier even kijken
De bechamelsaus maken
Terwijl het deeg ligt te rusten richten wij ons op de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan en voeg daar vervolgens de gezeefde bloem aan toe. Roer dit geheel goed door en blijf dat doen tot je gaat ruiken dat de bloem gaar is. Dit is de roux, aan de roux voeg je langzaam de melk toe terwijl je steeds blijft roeren. Breng nu de ontstane bechamelsaus op smaak met wat zout en een snufje nootmuskaat. Blijf roeren totdat de bechamelsaus de juiste dikte heeft.
De vulling maken
Zet een pan op het vuur en voeg daar twee eetlepels olijfolie aan toe. Laat de olie goed op temperatuur komen en voeg dan gesnipperde ui toe en fruit deze tot de uit glazig is. Voeg nu de courgette blokjes toe en breng dit op smaak met wat zout en vers gemalen zwarte peper. Voeg wat water toe ( 1 tot 1,5 eetlepel) en laat het geheel ongeveer een kwartiertje koken. Roer geregeld even door de courgette blokjes om aanbranden te voorkomen. Laat nu de courgette blokjes afkoelen.
Als de courgette blokjes zijn afgekoeld doe je de bechamelsaus bij de courgette en pureer je alles met een staafmixer. Dit kun je nu even opzij zetten.
Zet nu een pan op het vuur en voeg daar een eetlepel olie aan toe. Laat de olie op temperatuur komen en voeg dan een geperste teen knoflook toe. Voeg nu de champignons toe en bak deze voor een minuut of 15. Breng de champignons op smaak met wat zout en vers gemalen zwarte peper.
De schaal opbouwen
Afhankelijk van of je verse vellen pasta zelf maakt of kant en klare vellen is de bereiding ook net iets anders. In allebei de gevallen dien je de pasta wel koken in een pan met ruim water en zout. Voor verse vellen geld waarschijnlijk een andere bereidingstijd dan voor kant en klare vellen. Kook de pasta vellen al dente of beetgaar en leg die op een schone theedoek waar je ze even een beetje laat drogen.
Neem een ovenschaal en vet deze goed in. Begin nu met een laag bechamel saus die je vervolgens afdekt met pasta vellen. Daar boven op doe je een laag champignons, wat reepjes Pancetta en en wat stukjes Mozzarella. Herhaal dit tot de schaal volledig is opgebouwd en alle ingrediënten in jouw lasagne zitten, in theorie zou je dan ongeveer 5 lagen moeten hebben gemaakt.
Bestrooi de bovenkant van de lasagne nu met de Parmezaanse kaas en zet de lasagne in een op 180 graden celsius voorverwarmde oven. Bak nu de lasagne ongeveer 25 tot 25 minuten. Als de bovenkant van de lasagne te snel bruin word kun je die afdekken met een laagje aluminium folie.
Dien de lasagne direct uit de oven op.
Buon Apetito
Meer Lasagne recepten kunt je hier vinden
Handig in de keuken
-
Triangle Keukentang 38 cm van roestvrij staal
€11.99 Bestellen -
Triangle Juliënnesnijder extra fijn van roestvrij staal
€10.99 Bestellen -
Triangle Juliënne Rasp met handig opvangbakje
€22.95 Bestellen -
Triangle Spies degen voor grill en oven 27cm
€10.95 Bestellen -
Triangle Spies lelie voor grill en oven 25cm
€9.95 Bestellen -
Triangle Zeef 15cm
€15.95 Bestellen -
Triangle Kruidenschaar in doos
€19.95 Bestellen -
Triangle Spiesen voor grill en oven 4 delige set
€54.95 Bestellen