Groentebouillon is na kippenbouillon een ander veel gebruikte basis voor allerlei recepten. Bouillon kan gebruikt worden als basis of als bevochtiging voor de bereiding van gerechten als soep, sauzen en ragouts. In feite is een bouillon een extract. Door de bestanddelen te laten trekken, worden de smaak- en geurstoffen in het water opgelost. Daardoor is een bouillon erg geurig en rijk aan smaak, al bestaat het voor het overgrote deel uit water. Het bevat weinig energie en is eetlust opwekkend.
Wat heb je nodig aan ingredienten ?
Goed voor 1,5 liter heldere groentebouillon
- 250 gram sjalotjes
- 1 grote wortel in plakjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij in plakjes gesneden
- Halve Venkel knol
- 1 teen knoflook
- 1 laurierblaadje
- enkele takjes verse peterselie
- wat takjes dragon
- 2 liter water
- Gemalen zwarte peper
- eventueel zout
Je begint uiteraard met alle groenten snijden. Als je dat gedaan hebt neem je een grote soeppan en daar doe je alle ingrediënten in. Voeg de 2 liter water toe en breng het geheel aan de kook.
Het kan zijn dat zich schuim vormt boven op de bouillon. Dit kun je simpel weg scheppen met een schuimspaan. Als de soep niet meer schuimt draai je het vuur laag. Leg een deksel een beetje schuin op de pan zodat de stoom weg kan. Pannen die een ontluchting in de deksel hebben hoeft dit niet bij.
Laat nu de bouillon langzaam door pruttelen voor een kleine 45 minuten. Draai dan het vuur uit en laat de bouillon enigszins afkoelen. Leg nu een schone doek in een zeef en plaats deze op een grote pan of kom.
Schenk de bouillon langzaam door de zeef tot alles is gezeefd. Nu kun je de zeef leeg maken en alle kruiden en groenten weggooien. Dek nu de bouillon af en laat hem in de koelkast verder afkoelen. Je kunt de bouillon maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Of je kunt de bouillon in vriezen in porties zodat je het later gemakkelijk kunt gebruiken. In de vriezer is de bouillon ongeveer 3 maanden houdbaar