lamsbouillon

Verse lamsbouillon kan gebruikt worden als basis of als bevochtiging voor de bereiding van gerechten als soep, sauzen en ragouts.

In feite is een bouillon een extract. Door de bestanddelen te laten trekken, worden de smaak- en geurstoffen in het water opgelost. Daardoor is een bouillon erg geurig en rijk aan smaak, al bestaat het voor het overgrote deel uit water. Het bevat weinig energie en is eetlust opwekkend. Naast deze verse lamsbouillon kun je ook andere basis recepten vinden bij ons op de website

Wat heb je nodig aan ingredienten ?

Goed voor 1,75 liter bouillon

  • Ongeveer 1 kg aan gekookte of ongekookte lamsbout
  • 2 uien (grof gesneden of heel met de kruidnagels in de ui gestoken)
  • 6 kruidnagels
  • 2 wortelen in plakjes gesneden
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 1 of 2 stengels bleekselderij in plakjes gesneden
  • 1 Bouquet garni
  • ongeveer 2,25 liter water

Wat is een bouquet garni ?

Een klassiek bouquet garni bestaat uit peterselie, tijm en laurier. Afhankelijk van het gerecht worden ook kruiden als salie, rozemarijn, selderij, dragon, bonenkruid, basilicum, koriander, majoraan en kervel gebruikt.

Daarnaast behoren tot de mogelijkheden het groen van de prei, knoflook, wortel en citroenschil. De kleine pimpernel, in België en Nederland minder gangbaar dan in Engeland en Duitsland, wordt soms ook in het bouquet verwerkt.

De bouillon

Om te beginnen gaan we de lamsbout in stukken hakken inclusief de botten. Doe de gehakte lamsbout samen met de rest van de ingrediënten in een ruime soeppan en breng dit aan de kook.

Het kan zijn dat zich schuim vormt boven op de bouillon. Dit kun je simpel weg scheppen met een schuimspaan. Als de soep niet meer schuimt draai je het vuur laag en laat je de bouillon langzaam door pruttelen voor 3 tot 4 uur. Schep steeds het eventueel gevormde schuim van de bouillon. Leg een deksel een beetje schuin op de pan zodat de stoom weg kan. Pannen die een ontluchting in de deksel hebben hoeft dit niet bij.

Draai dan het vuur uit en laat de bouillon enigszins afkoelen. Leg nu een schone doek in een zeef en plaats deze op een grote pan of kom. Zeef de bouillon en laat de bouillon daarna enigszins afkoelen. Het vlees is eventueel bruikbaar in een ander recept de rest van de ingrediënten kun je weg gooien.

Schep eventueel gevormd vet van de bouillon en laat deze dan in de koelkast verder afkoelen. De bouillon is bruikbaar voor ongeveer 24 uur. Als je de bouillon langer wilt bewaren buiten de vriezer dien je de bouillon iedere dag even aan de kook te brengen en deze dan snel terug te koelen.

Mocht je de bouillon langer willen bewaren kan dit in de vriezer. Doe de bouillon in een plastic zak met daarin genoeg ruimte voor de bouillon om uit te zetten tijdens het bevriezen. In de vriezer blijft de bouillon ongeveer 2 maanden bruikbaar.