fish-stock

Deze verse visbouillon kan gebruikt worden als basis of als bevochtiging voor de bereiding van gerechten als soep, sauzen en ragouts. Bouillon is eigenlijk een extract. Door de bestanddelen te laten trekken, worden de smaak- en geurstoffen in het water opgelost. Verdamping van het vocht zorgt voor een meer geconcentreerde smaak.

Daardoor is een bouillon erg geurig en rijk aan smaak, al bestaat het voor het overgrote deel uit water. Het bevat weinig energie en is eetlust opwekkend.

Wat heb je nodig aan ingrediënten ?

Goed voor 1,75 liter heldere visbouillon

  • 1 kop van een kabeljauw of zalm plust het afval zoals graten en vel
  • 1 of 2 uien in ringen gesneden
  • 1 wortel in plakjes gesneden
  • 1 of 2 stengels bleekselderij in plakjes gesneden
  • Flinke scheut citroensap
  • 1 bouquet Garni of 2 laurierblaadjes
  • 2 liter water

Was de kop van de vis en het afval en doe dit in een grote pan. Zet dit onder water. Breng dit aan de kook en schep eventueel vormend schuim van de bouillon af.

Als de bouillon geen schuim meer vormt voeg je de rest van de ingrediënten toe. Draai dan het vuur omlaag en laat de bouillon ongeveer 30 minuten zachtjes door pruttelen. Leg een deksel enigszins scheef op de pan om stoom weg te laten. Pannen met een ontluchting in de deksel hoeft dit niet bij.

Neem nu een zeef en leg daar in een schone doek. Leg de zeef op een grote kom of pan en schenk de bouillon in de zeef. Als de bouillon is gezeefd laat je de bouillon afkoelen.

De bouillon is maximaal 2 dagen houdbaar in de koelkast.