Pasta is waarschijnlijk een van de meest gegeten soorten voeding van deze tijd. Natuurlijk kennen we allemaal de bekende pasta soorten als Spaghetti, Lasange of Ravioli. Er is echter een verbazingwekkend veel groter assortiment aan pasta soorten en die liggen niet direct in iedere supermarkt op u te wachten. Sommige pasta soorten zijn ook de moeite waarde om ze zelf vers te maken zoals de pasta soorten waar ei in verwerkt is. De kracht van pasta ligt in haar vermogen om te combineren met zo een beetje alles wat je kunt bedenken dus pasta is super veelzijdig.

Deze pagina is een overzicht van alle, tot nu toe, bij ons bekende pasta soorten. Wij hebben al soorten gerangschikt op alfabetische volgorde voor het gemak. Indien er nog pasta soorten worden ontdekt die wij niet kennen zullen wij deze zeker toevoegen. Mochten jullie een pasta soort kennen die je hier niet tegen komt laat ons dat dan even weten, wij zijn daar altijd dankbaar voor.

Agnolotti.

Agnolotti vind zijn oorsprong in het Noord-westen van Italië in de streek Piëmonte. De vorm van Agnolotti is vierkant of rond en zijn meestal voorzien van een vleesvulling. Agnolotti wordt opgediend met een veelal simpele saus zoals bijvoorbeeld gesmolten boter of het braadvocht van het vlees in de vulling. Traditioneel zijn Angnolotti met een met een vulling van kalfsvlees met of rund of varkensvlees.

bavette-uncooked

Bavette

Bavette is een droge pasta soort met een gelijkenis aan Tagliatelle. Bavette is ook een lint pasta net als Tagliatelle of Spaghetti met een platte kant en een bolle kant. Deze pasta kent zijn oorsprong in Genua en is typisch Ligurië. Hoewel sommigen dit zullen tegenspreken lijkt Bavette toch een van de oudere soorten lange pasta te zijn. Bavette word veelal gecombineerd met traditionele pesto sauzen of groentes

bigoli

Bigoli

Bigoli is vers versgemaakte pasta die nogal wat op Spaghetti lijkt. Het verschil zit in het feit dat Bigoli een ongelijkmatig oppervlak heeft. Bigoli komt van oorsprong uit de Noord Italiaanse streek Veneto. Van origine word Bigoli gemaakt van broodbloem met (eenden)eieren.

Bucatini

Bucatini

Bucatini is een droge pasta soort die zijn oorsprong vindt in Lazio, midden Italië. Je kunt Bucatini het best vergelijken met spaghetti met dat verschil dat Bucatini hol is van binnen. Bucatini is ongeveer 3 mm dik en wordt in de regel gemaakt van Durum tarwe. Bucatini wordt vaak geserveerd met gladde, geurige sauzen.

cannelloni

Cannelloni

Cannelloni zijn buisjes van pasta deeg die worden gevuld met bijvoorbeeld vlees, groente of een kaasvulling.  Cannelloni word gemaakt uit vierkante lapjes pasta deeg die worden opgerold. Cannelloni is erg populair in midden en zuid Italië

capelini

Capelini

Capelini betekent in het Italiaans zoiets als “fijn haar”. Met een dikte van 1 mm doet deze pasta zijn naam wel eer aan. Capelini lijkt verder op Spaghetti alleen minder dik. Capelini wordt vaak geserveerd in bijvoorbeeld bouillon of een lichte saus. Capelini wordt ook vaak gebruikt in ovengerechten.

cappellacci-con-gocce

Cappellacci

Cappellacci is een verse eier pasta(al uovo) die is ontstaan in Ferrara in de noord Italiaanse streek Emilia-Romagna. De naam verwijst naar een soort muts. Traditioneel wordt Cappellacci gevuld met Pompoen en Parmezaanse kaas dat wordt opgediend met gesmolten boter en Parmezaanse kaas

cappelletti

Cappelletti

Cappelletti is een gevulde pasta soort afkomstig uit de streek Emilia-Romagna. Cappelletti hebben de vorm van kleine mijtertjes waar zij ook hun naam aan danken. De naam betekent zoiets als “hoedjes”.

caramelle

Caramelle

Caramelle heeft, zoals wel duidelijk zal zijn, haar naam te danken aan de snoepjesvorm. De eierpasta wordt gemaakt door vierkante lapjes deeg te vullen met meestal een kaas vulling en die dan net als een snoepje tegengesteld van elkaar dicht te draaien

conchiglie-pasta

Conchiglie

Conchiglie is een populaire droge pasta soort die de naam dankt aan haar vorm namelijk een schelp. Conchiglie is zowel glad als geribbeld(rigatte) verkrijgbaar. Omdat de schelpen makkelijk saus vast houden is Conchiglie bij uitstek geschikt voor lichtere sauzen. De grotere broer van Conchiglie wordt Conchiglioni genoemd.

ditalini-2

Ditalini

Ditalini of vingerhoedjes is een kleine droge pasta soort. Ditalini is zowel glad als geribbeld(rigatte) verkrijgbaar. Traditioneel word in Lazio en Calabrië, Ditalini gecombineerd met broccoli. Daarnaast wordt Ditalini ook vaak gebruikt in soepen.

fagottini-2

Fagottini

De naam Fagottini betekent in het Nederlands zoiets als “bundeltjes”. Fagottini is een gevulde pasta soort die overeenkomsten heeft met bijvoorbeeld Raviolli. Fagottini wordt veelal gebruikt voor groentevullingen.

farfalle raw

Farfalle

Farfalle is waarschijnlijk een van de meest bekende pasta soorten in ons land. De naam betekent letterlijk “vlinders” en zij worden gemaakt uit vierkante lapjes pasta deeg. De vorm van Farfalle is bij uitstek geschikt voor het vast houden van bijvoorbeeld tomatensaus of andere lichte sauzen

fettuccine

Fettuccine

Fettuccine betekent in het Nederlands zoiets als “lintjes”. Deze lange eier pasta is zeer geschikt voor het gebruik met wat grovere sauzen zoals vlees, worst of paddenstoelen sauzen. Fettuccine wordt vooral veel gegeten in midden en zuid Italië.

fusilli

Fusilli

Fusilli is een droge pasta soort die veel weg heeft van het zoutje genaamd “Wokkels”. Vertaald betekent Fusilli eigenlijk “spoeltjes”. Fusilli komt voornamelijk uit zuid Italië en is in Nederland een van de meer populaire pasta soorten. Door de vorm blijven sauzen goed aan de pasta zitten.

Gomiti

Gomiti betekent vertaald in Nederlands ellebogen. Deze buisjes kunnen glad of geribbeld(rigatte)worden gekocht. De buisjes zijn ongeveer 1 cm bij 3,5 cm lang. Gomiti wordt traditioneel vaak verwerkt met kaas, worst en groenten

lasagne.

Lasagne

Lasagne is een van die gerechten die in Nederland en andere landen buiten Italië, razend populair is geworden. Lasagne is ovenschotel die is opgebouwd uit pastavellen van ongeveer 10 x 20 cm groot. Lasagne Bolognese is een echte klassieker waarin pastavellen worden afgewisseld met een vleessaus, Bechamel saus en geraspte Parmezaanse kaas

linguine

Linguine

Linguine betekent in het Nederlands zoveel als “tongetjes”. Linguine is een droge pasta soort en wordt gemaakt van Durum tarwe. De linguine is ondanks dat zij plat zijn in het midden iets dikker dan de buitenkant en is ongeveer 26 cm x 3 cm groot. Traditionele gerechten zijn linguine al pesto genovese en Linguine ai frutti di mare

maccheroni

Maccheroni

Maccheroni was vroeger het woord waarmee pasta werd aangeduid. Maccheroni zijn buisjes die soms recht en soms gebogen kunnen zijn als ellebogen. De nederlandse Macaroni dankt zijn naam aan deze pasta soort. Maccheroni is zowel glad als geribbeld(rigatte) verkrijgbaar.

maltagliati

Maltagliati

Maltagliati is eigenlijk zoiets als het snij afval van het maken van andere pasta soorten.  In het Nederlands betekent het zoveel als “slecht gesneden”. Maltagliati word vaak gebruikt in bouillons(brodo) of in bonensoep, maar ook groente sausen passen prima bij deze pasta soort.

mezze-maniche

Mezze Maniche

Mezze Manice is een pasta soort die bestaat uit holle gedroogde pastabuisjes. Vertaald in het Nederlands zou deze pasta “mouwen” worden genoemd. Deze pasta lijkt veel op Maccheroni en Rigatoni. Mezze Maniche is geribbeld en door zijn vorm en ribbels houd deze pasta heel erg goed saus vast. Mezze wordt ook gebruikt in koude salades

dabruzzo-orecchiette

Orecchiette

Orecchiette of zoals wij zouden zeggen oortjes komen van oorsprong uit Puglia in zuid Italië. Orrecchiette is gemaakt van een zeer stijf deeg waar men met de duim holletjes in drukt. De structuur van Orrecchiette is prima geschikt voor het vast houden van sauzen

Pansotti

Pansotti

Pansotti is een specialistische pasta soort in het noord westen van Italië uit de streek Ligurië. Het is een gevulde pasta soort die lijkt op Raviolli. Pansotti betekent “dikbuikig” en daar doet deze pasta soort zijn naam eer aan. Pansotti wordt veelal geserveerd, met een walnoten saus

Pappardelle-1

Papardelle

Papardelle zijn lange linten pasta deeg die enigszins lijken op Tagliatelle. Oorspronkelijk komt Papardelle uit midden en noord Italië hoewel de naam eigenlijk Toscaans is. Papardelle wordt vaak geserveerd met sauzen die rijk en vol van smaak zijn zoals paddenstoelen of sauzen van (orgaan)vlees.

pasta_penne

Penne

Penne is een buisvormige pasta soort die door haar schuin afgesneden vorm doet denken aan een pen. Het Italiaanse woord betekent dan ook eigenlijk “ganzenveren”. Penne is een stevige pasta soort met een bite en is verkrijgbaar in gladde(lisce) vorm of geribbelde(rigatte) vorm en is zon 5 bij 1 cm in afmeting.

 pipe-rigate-3

Pipe

Pipe is een droge pasta soort gemaakt van Durum tarwe. De naam betekent simpelweg “pijpjes”. Pipe is over het algemeen geribbeld of rigatte en gebogen van vorm. De zo ontstane holte is natuurlijk perfect geschikt om saus vast te houden. Pipe kan ook gebruikt worden in bijvoorbeeld soepen of koude pasta salades.

raviolli

Raviolli

Raviolli is ook in Nederland goed bekend en wordt veel gegeten. Raviolli zijn gevulde kussentjes van pasta die meestal vierkant is met gekartelde randen. Tioch is Raviolli ook rond en als halve maan te krijgen of te maken. Raviolli wordt vaak gemaakt met een spinazie en kaas vulling. Het woord Raviolli betekent zoiets als éénhaps pasta.

ruote-multi-color

Ruote

Ruote is een droge pasta soort die de vorm hebben van een wiel waar ook de naam vandaan komt. Een veelzijdige pasta soort in verschillende kleuren te verkrijgen en perfect om saus in vast te houden. Ook prima geschikt voor koude pasta salades.

sedani-rigati

Sedani

Sedani is een droge pasta soort uit de Maccheroni familie. De naam is afgeleid van het woord Sedano dat “bleekselderij” betekent. Door zijn vorm en afmetingen wordt Sedani ook vaak gebruikt voor oven schotels. Deze pasta soort is erg goed in het vast houden van wat lichtere sauzen.

spaghetti

Spaghetti

Spaghetti is veruit de meest populaire vorm van pasta. Deze klassieke droge pasta soort is het favoriete gerecht van de Italianen met een gemiddelde van 28 Kg per jaar. De dikte van spaghetti varieert maar de meest gebruikte vorm is 1,5 mm x 250 mm lang.Spaghetti gaat perfect bij tomatensauzen hoewel de bolognese saus eigenlijk bij tagliatelle hoort wordt dit toch vaak met Spaghetti opgediend

Stracci

Stracci

Stracci is een kenmerkende pastasoort die zijn oorsprong vind in Ligurië en de Piemonte. Vrij vertaald betekent de naam Stracci eigenlijk “lompen”. Stracci is een zelf gemaakte verse pastasoort. Het heeft iets weg van Lasagne echter de vellen zijn onregelmatig gesneden en vaak een stuk smaller dan Lasagne vellen.

Tagliatelle

Tagliatelle

Tagliatelle is een eier pasta waarvan lange slierten worden gesneden. Tagliatelle is over het algemeen tussen de 5 en 8 mm breed. Ook al wordt Tagliatelle meestal vers en zelfgemaakt, het is ook als droge paste te krijgen. De klassieke saus bij Tagliatelle is de Bolognese saus.

tortelli-2

Tortelli

Tortelli is een gevulde pasta vorm die veel lijkt op Ravioli. De naam komt van het woord “Torta” wat zoveel als “Taart” betekent. De meest traditionele vulling voor deze pasta soort is gemaakt van spinazie met ricotta. Ook aardappel vullingen of gedroogd vlees komen vaak voor.

Tortellini_Bolognesi

Tortellini

Tortellini is een kleine gevulde pastasoort waarvan de vorm geïnspireerd is op de navel van Venus. Tortellini wordt vaak gevuld met een gehaktvulling en opgediend in bouillon(brodo). Tortellini heeft ook grote broers namelijk Tortelloni en Tortelli.

Trenette

Trenette

Trennette is een smalle gedroogde pasta die veel weg heeft van Linguine. Echter Trenette is iets dunner en maar 1 cm breed. Trenette komt voor oorsprong uit Noord westelijke gelegen Ligurië. Een echte klassieker is Trenette con il Pesto maar Trenette werkt ook prima met op vis en schaaldier gebaseerde sauzen.

trofie

Trofie

Trofi is eigenlijk een kleine soort knoedels die als specialiteit uit Ligurië komen in noord west Italië. De naam komt van het woord “Strufuggià” wat “wrijven” betekent. Een klassieker met deze pasta is een gerecht met Aardappels, sperciebonen en Strofie. Trofie wordt echter ook vaak geserveerd met Pesto.

vermicelli-pasta

Vermicelli

Vermicelli is dus een droge pasta soort. Mijn moeder gebruikte Vermicelli altijd in de soep en ik heb nooit geweten dat dit pasta was. Als pasta gerecht wordt Vermicelli vaak opgediend in combinatie me vis , maar ook ovenschotels wordt vaak Vermicelli in verwerkt zoals bijvoorbeeld in Pasticcio.

zitoni

Zite

Zite is een droge pasta soort die van oorsprong uit Napels komt. Tegenwoordig wordt Zite of Zitoni overal gegeten in zuid Italië. Hoewel ze iets weg hebben van Spaghetti is Zite dikker en hol. Zite wordt in Sicilië vaak gegeten met tomaten, ansjovis en kappertjes.

Dit is een ruim overzicht van de verschillende Italiaanse pasta soorten. Mochten wij er nou een vergeten zijn laat ons dat dan even weten dan nemen wij deze op bij de rest op deze pagina. Wij hopen je met deze pagina een beetje inspiratie te hebben gegeven voor het maken van een heerlijke Italiaanse pasta. Voor nu, Buon Apetito.