Spaghetti alla Carrettiera wordt in het Nederlands Spaghetti met tonijn, paddenstoelen en spek genoemd. De term Alla Carrettiera betekent zoiets als “de manier van de wagenmenner”. Het verhaal doet de ronde, dat dit recept al werd geclaimd door de Romeinen, echter daar denken de Napolitanen evenals de Sicilianen toch anders over. Wat hierdoor wel duidelijk wordt is dat er vaak allerlei streek gebonden variaties op klassieke recepten worden bedacht.

De voorbereiding voor dit gerecht ligt rond 15 a 20 minuten
De algehele kooktijd bedraagt ongeveer 15 minuten
De recept is berekend op 4 personen

Wat heb je nodig ?

De ingredienten

 • 15 gram gedroogde Porcini of zoals wij dat noemen eekhoorntjesbrood
 • 175 ml warm water
 • 2 eetlepels Olijfolie
 • 1 teen knoflook
 • 75 gram Pancetta of ontbijtspek die je in reepjes snijdt
 • 225 gram Champignon’s kleingesneden
 • ongeveer 400 gram gedroogde spaghetti
 • 200 gram tonijn in Olijfolie uit blik, die je hebt laten uitlekken
 • Verse geraspte Parmezaanse kaas om naast het gerecht te serveren
 • Verse gemalen zwarte peper
 • zout

De bereiding

Om te beginnen gaan wij de Porcini’s weken. Dit doen wij in een kleine kom en daar doe je de Porcini’s in. Dan giet je het warme water er op en laat dit ongeveer 15 tot 20 minuten weken

Terwijl de Porcini’s staan te weken zetten wij een middel grote pan of koekenpan op het vuur waar wij de olie in gaan verhitten. Neem dan de knoflook en druk deze met de platte kant van een mes plat. Doe nu de knoflook bij de olie en bak dit zachtjes voor ongeveer 2 minuten. Hierdoor geeft de knoflook zijn smaak aan de olie. Haal nu de knoflook eruit en gooi deze weg . Doe nu de Pancetta bij de olie en bak dit voor ongeveer 3 tot 4 minuten. Blijf wel af en toe roeren om aanbakken te voorkomen.

Neem de inmiddels geweekte Porcini’s en zeef deze. Hak de Porcini’s klein. Let op gooi het inweek vocht niet weg, dit heb je nog nodig.

Voeg de Porcini’s toe aan de  Pan en bak het geheel dan een minuut of 1 a 2 door , blijf wel roeren. Voeg nu 90 ml van het inweek vocht van de paddenstoelen toe  en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat de saus nu ongeveer 10 minuutjes zachtjes door koken. Wel af en toe roeren om aanbakken te voorkomen.

In de tussentijd brengen wij een ruime pan water met zout aan de kook. Voeg de rest van het inweek vocht van de paddenstoelen toe aan het water. Als het water eenmaal kookt voeg je de pasta toe die je kookt volgens de aanwijzingen op de verpakking. De pasta is gaar als deze beetgaar of al dente is.

Terwijl de pasta kookt meng je de inmiddels uitgelekte tonijn voorzichtig door de paddenstoelen saus. Nu is het tijd om de saus te proeven en waar nodig af te maken op smaak met wat peper en zout.

Neem de inmiddels gekookte pasta en giet deze af. Doe de pasta in een (liefst voorverwarmde) schaal of kom. Giet nu de saus over de pasta en meng alles met belijd door elkaar. Bestrooi het gerecht met ruimschoots aan Parmezaanse kaas en dien het gerecht direct en heet op. Serveer een schaaltje met extra Parmezaanse kaas ernaast voor de liefhebbers.

Als garnering zou je er natuurlijk nog een blaadje basilicum of iets van die aard op leggen

Mangiare Gustoso