Spaghetti alla Carrettiera wordt in het Nederlands Spaghetti met tonijn, paddenstoelen en spek genoemd. De term Alla Carrettiera betekent zoiets als “de manier van de wagenmenner”. Het verhaal doet de ronde, dat dit pastarecept al werd geclaimd door de Romeinen, echter daar denken de Napolitanen evenals de Sicilianen toch anders over. Wat hierdoor wel duidelijk wordt is dat er vaak allerlei streek gebonden variaties op klassieke pastarecepten worden bedacht.

De voorbereiding voor dit gerecht ligt rond 15 a 20 minuten
De algehele kooktijd bedraagt ongeveer 15 minuten
Dit pasta recept is berekend op 4 personen

Wat heb je nodig voor Spaghetti alla Carrettiera ?

De ingredienten

  • 15 gram gedroogde Porcini of zoals wij dat noemen eekhoorntjesbrood
  • 175 ml warm water
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 75 gram Pancetta of ontbijtspek die je in reepjes snijdt
  • 225 gram Champignon’s kleingesneden
  • ongeveer 400 gram gedroogde spaghetti
  • 200 gram tonijn in Olijfolie uit blik, die je hebt laten uitlekken
  • Verse geraspte Parmezaanse kaas om naast het gerecht te serveren
  • Verse gemalen zwarte peper
  • zout

De bereiding

Om te beginnen gaan wij de Porcini’s weken. Dit doen wij in een kleine kom en daar doe je de Porcini’s in. Dan giet je het warme water er op en laat dit ongeveer 15 tot 20 minuten weken

Terwijl de Porcini’s staan te weken zetten wij een middel grote pan of koekenpan op het vuur waar wij de olie in gaan verhitten. Neem dan de knoflook en druk deze met de platte kant van een mes plat. Doe nu de knoflook bij de olie en bak dit zachtjes voor ongeveer 2 minuten. Hierdoor geeft de knoflook zijn smaak aan de olie. Haal nu de knoflook eruit en gooi deze weg . Doe nu de Pancetta bij de olie en bak dit voor ongeveer 3 tot 4 minuten. Blijf wel af en toe roeren om aanbakken te voorkomen.

Neem de inmiddels geweekte Porcini’s en zeef deze. Hak de Porcini’s klein. Let op gooi het inweek vocht niet weg, dit heb je nog nodig.

Voeg de Porcini’s toe aan de  Pan en bak het geheel dan een minuut of 1 a 2 door , blijf wel roeren. Voeg nu 90 ml van het inweek vocht van de paddenstoelen toe  en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat de saus nu ongeveer 10 minuutjes zachtjes door koken. Wel af en toe roeren om aanbakken te voorkomen.

In de tussentijd brengen wij een ruime pan water met zout aan de kook. Voeg de rest van het inweek vocht van de paddenstoelen toe aan het water. Als het water eenmaal kookt voeg je de pasta toe die je kookt volgens de aanwijzingen op de verpakking. De pasta is gaar als deze beetgaar of al dente is.

Terwijl de pasta kookt meng je de inmiddels uitgelekte tonijn voorzichtig door de paddenstoelen saus. Nu is het tijd om de saus te proeven en waar nodig af te maken op smaak met wat peper en zout.

Neem de inmiddels gekookte pasta en giet deze af. Doe de pasta in een (liefst voorverwarmde) schaal of kom. Giet nu de saus over de pasta en meng alles met belijd door elkaar. Bestrooi het gerecht met ruimschoots aan Parmezaanse kaas en dien het gerecht direct en heet op. Serveer een schaaltje met extra Parmezaanse kaas ernaast voor de liefhebbers.

Als garnering zou je er natuurlijk nog een blaadje basilicum of iets van die aard op leggen

Mangiare Gustoso

  • Triangle Pincet multifunctioneel roestvrij staal 20cm

    Triangle Pincet multifunctioneel roestvrij staal 20cm

    8.49
    Bestellen
  • Triangle Mandoline met roestvrijstalen mes en geleider

    Triangle Mandoline met roestvrijstalen mes en geleider

    44.95
    Bestellen
  • Triangle Blikopener met vleugel

    Triangle Blikopener met vleugel

    8.49
    Bestellen
  • Triangle Pincet met knik multifunctioneel roestvrij 35cm

    Triangle Pincet met knik multifunctioneel roestvrij 35cm

    14.95
    Bestellen
  • Triangle Theezeef fijnmazig 8cm

    Triangle Theezeef fijnmazig 8cm

    8.95
    Bestellen
  • Triangle Essential Gember-rasp

    Triangle Essential Gember-rasp

    21.49
    Bestellen
  • Triangle Spies voor grill en oven met ring 20 cm lang

    Triangle Spies voor grill en oven 20 cm lang met ring

    3.95
    Bestellen
  • Triangle 1946 Sauslepel roestvrijstaal

    Triangle 1946 Sauslepel roestvrijstaal

    19.95
    Bestellen
  • Vallée d'Or Pouilly-Fumé AOP

    Vallée d’Or Pouilly-Fumé AOP

    Bestellen
  • F. Colin-Barollet Saint-Véran AOP

    F. Colin-Barollet Saint-Véran AOP

    Bestellen
  • Quintus Gran Reserva Cabernet Sauvignon Maipo Valley

    Quintus Gran Reserva Cabernet Sauvignon Maipo Valley

    Bestellen
  • Casa Roja Tinto

    Casa Roja Tinto

    Bestellen