linguine-kastanjes-pancetta-salie

Linguine met Kastanjes, Pancetta en Salie is zo een pasta gerecht waar je de pasta verrijkt met flinke smaakmakers zoals kastanjes, salie en pancetta. Met als bijkomend voordeel dat je weinig andere ingrediënten nodig hebt. Je kunt voor dit gerecht iedere pasta soort gebruiken die jij lekker vind wij gebruiken Linguine, deze pasta soort is iets dikker, maar ook breder en platter dan spaghetti. Ook Tagliatelle is voor dit gerecht zeer geschikt het is maar wat jouw voorkeur heeft.

Wat heb je nodig

Voor 4 personen

300 g gepelde kastanjes (worden gepoft)
200 g pancetta, in reepjes gesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
80 ml witte wijn
250 ml slagroom of kookroom
6 grote verse salie blaadjes, dun gesneden
500 g verse Linguine (of andere pasta als Tagliatelle)
geschaafde Parmezaanse kaas om te bestrooien
gebakken salie blaadjes voor garnering

De bereiding

Om te beginnen gaan we eerst de kastanjes poffen dit doen we in de oven.
Verwarm de oven voor op 220ºC.
Maak met een mes kruiselings diepe insnede op de ronde en gladde kant van de kastanjes. Doe nu de kastanjes in een braadzak samen met 3-4 eetlepels water.  Na ongeveer 20 minuten zullen de buitenste schuillen omgekruld zijn en kun je de kastanjes pellen en ontvliezen. Wees slim en bescherm je handen met handschoenen want de kastanjes zijn heet maar pellen het makkelijkst als ze heet zijn dus bescherming aan en pellen maar.

De oven is nog warm van de kastanjes maar niet op de goede temperatuur. Stel de oven in op 180 gradenºC. En laat de oven op temperatuur komen.
Neem nu de gepofte en gepelde kastanjes en halveer deze. Doe de kastanjes in een braadslee of oven schotel en rooster de kastanjes nog eens ongeveer 20 minuten.

Neem intussen een grote koekenpan en bak daar de spekjes in ± 5 min knapperig, terwijl je ze blijft omscheppen. Zet het vuur niet te hoog want spekjes kunnen snel aanbranden. Voeg inmiddels de knoflook ook toe tot je de knoflook echt goed ruikt. Laat de knoflook niet kleuren want dan wordt het bitter. Tijd om de wijn toe te voegen. Laat nu dit geheel wat inkoken voor ongeveer 3 minuten. Voeg nu de room toe en als laatste de salie blaadjes en laat de saus ongeveer 5 minuten door pruttelen zodat de room de kans krijgt iets in te dikken. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Breng in de tussentijd een grote pan water aan de kook. Als het water eenmaal kookt voeg je wat zout toe en kook je de Linguine beetgaar. Gebruik de aanwijzingen op de verpakking. Als de pasta gaar is giet je deze af. Nu is het tijd om alles bij elkaar te brengen. Voeg de saus en de kastanjes toe en schep het geheel goed door zodat alles Linguine goed bedekt is met de saus.  Bak de salie blaadjes kort en snel. Schaaf nu wat Parmezaanse kaas schilfers over de pasta en bestrooi het gerecht met de gebakken salie blaadjes. Als laatste rest nog het afmaken op smaak met zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.

Mangiare gustoso