Ravioli met spinazie en Ricotta

Ravioli di Magro betekent in het Nederlands letterlijk “Magere Ravioli”. Ravioli wordt vaak geserveerd met een vlees vulling , echter niet deze Ravioli. Deze Ravioli is vegetarisch en is gevuld met spinazie en Ricotta. Met de feestdagen in aantocht is dit gerecht het perfecte gerecht om op kerstavond te serveren. Traditioneel wordt in Italië namelijk op kerst avond geen pasta met vlees vulling gegeten.

Wat heb je nodig

Voor 8 personen

Ingredienten
Vers pastadeeg met ei (liefst zelf gemaakt natuurlijk) Het recept vind je hier
Versgeraspte Parmezaanse kaas voor bij het serveren
Bloem

Voor de vulling
40 gram boter
175 gram verse spinazie, stelen verdwijderd, en gewassen en gesneden
200 gram Ricotta
25 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
Nootmuskaat
1 klein ei
zout
gemalen zwarte peper

Voor de saus
50 gram boter
250 milliliter panna da cucina of kookroom
50 gram versgeraspte Parmezaanse kaas

De bereiding

We beginnen met het maken van de vulling. Doe de boter in een pan en laat deze langzaam smelten. Voeg dan de spinazie toe samen met zout en peper naar smaak en laat dit ongeveer 5 tot 8 minuten zachtjes door koken tot de spinazie geslonken en gaar is. Nu kun je het vuur hoog zetten en terwijl je steeds roert tot het meeste water verdampt is en de spinazie relatief droog is.

Doe de spinazie in een kom en laat deze afkoelen. Voeg de Ricotta toe samen met de Parmezaanse kaas. Rasp hierover heen wat nootmuskaat naar smaak. Meng de mix goed door en breng de mix op smaak met zout en peper. Roer nu het ei door de mix.

Neem nu het pasta deeg en rol een kwart van de pasta uit tot een vel van een 90 cm tot een meter. Snijd de reep nu in het midden door met een scherp mes zodat u twee repen van 45 tot 50 cm overhoudt. U kunt dit natuurlijk met een pasta machine doen als die voorhanden is maar het kan ook prima met een deegroller op een vlak oppervlak, bestrooi het oppervlak wel met wat bloem om plakken te voorkomen.

Neem nu een niet te grote lepel, een theelepel werkt prima, en maak 10 tot 12 kleine hoopjes gelijkmatig verdeeld over een van de pasta repen aan een kant van het pasta vel. Probeer de tussenruimtes zo gelijkmatig mogelijk te verdelen. Neem nu een kwastje met wat water en bestrijk het pasta vel rond de hoopjes vulling met wat water. Zorg dat je rond de vulling genoeg pasta over houd om het geheel te sluiten. Je hebt nu een leeg stuk pasta en dit vouw je over de vulling heen.

De volgende stap vraagt wat gevoel en geduld. Duw zachtjes, beginnend aan de vouw, de pasta om de vulling heen. Terwijl je dit doet werk je naar de rand om zo de lucht onder het pasta vel weg te drukken. Verzeker jezelf ervan dat het allemaal goed dicht zit. Bestrooit de Ravioli licht met wat bloem.

Neem nu een scherp mesje of nog beter een gekarteld pasta wieltje als je dit hebt en snijd de pasta tussen de hoopjes door zodat er kleine vierkante Ravioli onstaat.
Leg dan de ravioli naast elkaar op een schone met bloem bestoven theedoek, bestrooi de ravioli met wat bloem en laat deze drogen. Tijdens het drogen herhaal je de stappen hierboven met de rest van de pasta en vulling. Je kunt er ongeveer 80 tot 90 stukjes ravioli uit halen.

Nu is het tijd om de Ravioli te te koken. Neem hiervoor een grote pan met ruim kokend water. Als het water eenmaal kookt doe dan wat zout erbij en kook de pasta ongeveer 4 tot 5 minuten.

Terwijl de pasta kookt, verhitten wij de boter, room en Parmezaanse kaas in een steelpan tot de boter en kaas gesmolten zijn. Zet het vuur wat hoger en kook de saus ongeveer 1 tot 2 minuten tot de saus begint in te dikken. Voeg peper en zout toe naar smaak.

Giet de pasta af en verdeel de Ravioli over 8 voorverwarmde grote kommen of diepe borden. Druppel de saus over de Ravioli en dien deze dan direct op. Bestrooi voor het opdienen nog met geraspte Parmezaanse kaas.