Nutella-Cheesecake

De Nutella cheesecake is bedacht door kookgodin Nigella Lawson. En ook al zijn er kritieken op haar recept omdat het ingrediënten zijn die uit een pakje komen die slaan wij gewoon in de wind. Het gaat er bij eten en met name bij lekker eten geen wet die zegt dat alles zelf gemaakt moet worden. Het gaat om de smaak beleving die je bij het gerecht krijgt, en die smaak sensatie is bij dit nagerecht echt een sensatie. Wie had ooit gedacht dat een pot Nutella de ster zou zijn in een nagerecht.

Wat heb je nodig

600ml volle melk
250ml slagroom
200gr bruine basterdsuiker
3 eierdooiers van scharreleieren
1dl Frangelico
250gr digestive biscuit
75gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
400gr nutella op kamertemperatuur
100gr geroosterde hazelnoten
500gr cream cheese op kamertemperatuur
60gr poedersuiker
1dl volle melk
6 vijgen

 

De bereiding

Fase 1: Het ijs 
Verwarm in een pannetje de 600ml melk, 150gr suiker, slagroom en de Frangelico tot net onder het kookpunt (niet laten koken!).

Klop in de tussentijd de eierdooiers samen met 50gr suiker tot een schuimige massa. Als het Frangelico mengsel het kookpunt heeft bereikt voeg je 3 eetlepels van het eierdooiermengsel er aan toe. Dit roer je goed door zodat het familie van elkaar wordt. Daarna kun je rustig de rest van het eiermengsel erbij gieten en goed doorroeren. Laat het op zacht vuur nog circa 10 minuten staan, steeds onder het kookpunt houden en vaak roeren.

Giet het mengsel hierna over in een schaal en laat afgedekt afkoelen. Zet de schaal daarna voor minstens 4 uur in de koelkast zodat de smaken goed met elkaar gaan vermengen.

Daarna is het tijd voor de ijsmachine, na ongeveer 40-50 minuten is het ijs klaar! Dit ijs kun je al dagen van te voren klaar maken.

Fase 2: De taart
Hak de hazelnoten fijn, een hakmolentje doet hierbij wonderen 

Verkruimel de digestive koekjes in een keukenmachine en voeg daar de boter en een eetlepel Nutella aan toe. Pulseer totdat het allemaal goed gemalen is en aan elkaar gaat kleven. Voeg daarna nog 25gr hazelnoten toe en maal door totdat je een zanderig mengsel hebt. 

Neem een springvorm en vet deze in. Voeg daarna het koekjesmengsel toe en druk deze met je handen aan op de bodem. Plaats de springvorm in de koelkast om stevig te worden.

Klop de cream cheese los in een schaal samen met de poedersuiker totdat het een mooi glad mengsel is. Voeg de Nutella toe en blijf roeren totdat alles goed vermengd is met elkaar. 

Neem de springvorm uit de koelkast en giet het Nutella mengsel over de bodem. Strooi de resterende gemalen hazelnoten evenredig over de Nutella heen. 

Plaats de springvorm minstens 4, maar liever nog de hele nacht in de koelkast. Serveer rechtstreeks uit de koelkast zodat de taart nog mooi stevig is.  

Fase 3: De presentatie 
Neem een paar vierkante dessert borden en leg daar een puntje Nutella cheesecake op. Maak van te voren een sausje van Nutella en melk (zorg wel dat die zijn stevigheid behoudt). Strijk met de bolle kant van je lepel een beetje saus naast de taart en leg daar een halve vijg op. Leg er als laatste een bolletje Frangelico ijs bij en serveer direct.

Bron: http://www.francescakookt.nl