Pasta con funghi – Pasta met paddenstoelen

Dit is zo een gerecht dat je als heerlijk tussendoortje kunt eten maar ook als volledige warme vegetarische maaltijd, heerlijk met een heerlijke opgewarmde Ciabatta.

Dit recept is geschikt voor 4 personen
Algemene bereidingstijd rond 40 minuten
Kooktijd rond 15 minuten

Wat heb je nodig ?
15 gram Porcini paddenstoelen
175 ml warm water
3 eetlepels olijf olie
2 tenen fijngehakte knoflook
1 handje vol grof gehakte Peterselie
2 grote stukken zongedroogde tomaten uit olie, uitgelekt en in dunne reepjes gesneden
120 ml droge Italiaanse witte wijn
225 gram kastanjechampignons in dunne plakjes gesneden
475 ml groente bouillon
450 gram droge pasta, denk aan penne, fusilli maar ook tagliatelle kan prima of ruote
zout
gemalen zwarte peper
en voor de garnering Rucola of verse gladde peterselie

De bereiding

Je begint met het weken van de Porcini paddenstoelen in het 175 ml warm water. Laat de paddenstoelen zo een klein 10 tot 15 minuten weken. Neem nu een zeef en boven een kom, want we willen het paddenstoelen vocht opvangen, knijp je er zo veel mogelijk vocht uit als mogelijk is. Zoals gezegd bewaren we het water van de de geweekte paddenstoelen die we nu gaan fijnhakken.

Neem nu een pan en verhit daarin de knoflook samen met de reepjes zongedroogde tomaat en de gehakte paddenstoelen. Verhit dit mengsel ongeveer 5 minuten op een laag vuur terwijl je regelmatig roert.

Voeg nu 120 ml droge Italiaanse witte wijn toe en laat het geheel rustig sudderen net zo lang tot het vocht verdampt is. Nu kun je de kastanjechampignons erbij doen. Roer het geheel even goed om zodat ook de champignons warmte krijgen en voeg dan de groentebouillon erbij. Breng dit op temperatuur en laat het geheel zo een klein 15 tot 20 minuten zachtjes door pruttelen tot het meeste vocht is verdwenen en de saus zichtbaar is ingedikt.

Zet inmiddels een grote pan op met ruim water en zout en breng deze aan de kook. Als het water kookt doen we daar de pasta bij en die koken we volgens de aanwijzingen op de verpakking tot dat de pasta al dente of beetgaar is. Meestal ergens tussen 9 en 11 minuten.

Tijd om de saus op smaak te brengen met zout en peper. Giet de pasta af maar bewaar een klein beetje van het kookvocht. Doe nu de pasta in een (liefts voorverwarmde ) kom of schaal. Doe daar vervolgens de paddestoelen saus bij en meng alles rustig en voorzichtig door. Als de saus te dik is geworden kun je het achtergehouden kookvocht gebruiken om de saus wat te verdunnen.

Dien het gerecht nu direct op en garneer het gerecht met de Rucola of verse platte peterselie.

*Uiteraard kun je de kastanjechampignons ook vervangen door wilde paddenstoelen hoewel die meestal seizoen gebonden zijn. In dat geval kun je ook bij de supermarkt doosjes wilde paddenstoelen krijgen*

Mangiare Gustoso