spaghetti-siracusana

Spaghetti alla Siracusana is een prachtig voorbeeld van de sterke smaken binnen de Siciliaanse keuken. Dit typische gerecht uit Syracuse heeft zeer oude wortels; archaïsch. Het recept dat nu deel uitmaakt van de culinaire traditie van het geografische gebied, was in het begin heel anders: de naam “pasta alla siracusana” (die voorafging aan die van de spaghetti van vandaag) werd gebruikt om een type verwerking van durum tarwe aan te duiden. zeker dunner, bekend als angel hair (ook wel capellini of meer recent vermicelli genoemd); precies gekenmerkt door een zeer dunne dikte.

Dit recept is geschikt voor 4 personen
De voorbereiding voor dit recept vraagt ongeveer  35 minuten
De totale bereidingstijd ligt rond 35 tot 40 minuten

Wat heb je nodig

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote rode paprika van zaadjes ontdaan en in stukjes gesneden
  • 1 kleine Aubergine in stukjes gesneden
  • 1 fijngehakte ui
  • 8 rijpe Pomodori ontveld en van zaadlijsten ontdaan en in stukjes gehakt
  • 2 tenen knoflook, fijgehakt
  • 120 ml droge rode of witte wijn
  • 120 ml water
  • 1 handjevol fijngehakte kruiden(basilicum, gladde peterselie en rozemarijn)
  • 300 gram gedroogde spaghetti
  • 50 gram Ansjovis uit blik, grof gehakt en houd een paar hele ansjovis filets apart voor later bij de garnering
  • 12 ontpitte zwarte olijven
  • 2 eetlepels kappertjes naar smaak
  • Zout
  • Gemalen zwarte peper

De bereiding

We beginnen met het verhitten van de olijfolie in een grote steelpan. Als de olijfolie heet is doen e daar de gehakte groenten bij samen met de knoflook. Bak dit geheel voor ongeveer 10 tot 15 minuten op een laag vuur. Blijf wel geregeld roeren tot de groente zacht of beetgaar zijn.

Nu gaat de wijn erbij samen met het water. Dan de vers gehakte kruiden en breng het geheel op smaak met peper. Geen zout want de ansjovis is al zout van zichzelf. Draai nu het vuur laag en laat het geheel nog eens 10 tot 15 minuten langzaam door pruttelen terwijl je af en toe roert.

Neem intussen een grote ruime pan en vul die met water en zout en breng die aan de kook. Eenmaal aan de kook doen je de spaghetti erbij en kook je de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking tot de al dente of beetgaar is.

Terwijl de pasta kookt voegen wij de ansjovis, de olijven en de kappertjes aan de saus toe en breng dan de saus verder op smaak met peper en eventueel wat zout. Als de spaghetti klaar is halen wij van het vuur en gieten deze af. Doe nu de spaghetti in een (het liefst voorverwarmde) schaal. Giet nu de saus over de spaghetti en hussel de spagheti door zodat alles bedekt is met een laagje saus. Dien het gerecht direct heet op

Buon Apetito

  • Triangle Pincet multifunctioneel roestvrij staal 20cm

    Triangle Pincet multifunctioneel roestvrij staal 20cm

    8.49
    Bestellen
  • Triangle Mandoline met roestvrijstalen mes en geleider

    Triangle Mandoline met roestvrijstalen mes en geleider

    44.95
    Bestellen
  • Triangle Blikopener met vleugel

    Triangle Blikopener met vleugel

    8.49
    Bestellen
  • Triangle Pincet met knik multifunctioneel roestvrij 35cm

    Triangle Pincet met knik multifunctioneel roestvrij 35cm

    14.95
    Bestellen
  • Triangle Theezeef fijnmazig 8cm

    Triangle Theezeef fijnmazig 8cm

    8.95
    Bestellen
  • Triangle Essential Gember-rasp

    Triangle Essential Gember-rasp

    21.49
    Bestellen
  • Triangle Spies voor grill en oven met ring 20 cm lang

    Triangle Spies voor grill en oven 20 cm lang met ring

    3.95
    Bestellen
  • Triangle 1946 Sauslepel roestvrijstaal

    Triangle 1946 Sauslepel roestvrijstaal

    19.95
    Bestellen
  • D. Fuas Dão DOC Reserva Tinto

    D. Fuas Dão DOC Reserva Tinto

    Bestellen
  • Cellier des Dauphins Châteauneuf-du-Pape AOC

    Cellier des Dauphins Châteauneuf-du-Pape AOC

    Bestellen
  • Domaine Chauveau La Charmette Pouilly-Fumé AOP

    Domaine Chauveau La Charmette Pouilly-Fumé AOP

    Bestellen
  • Monge Granon - Clairette de Die Tradition AOP

    Monge Granon – Clairette de Die Tradition AOP

    Bestellen