set-3-kookpannen

Iedereen die een beetje van koken houd zal waarschijnlijk de mening delen dat goed gereedschap het halve werk is. Dit geld ook voor keukengereedschap. Natuurlijk zul je in iedere keuken de basis zaken vinden als pannen, messen, vorken etc.

Nergens staat geschreven dat als je Italiaans wilt koken dat je dan ook de juiste gereedschappen moet hebben, maar het maakt het wel leuker en makkelijker om het perfecte pasta recept op tafel te zetten.

Zoals ik al aangaf elke keuken heeft wel pannen in de keukenkastjes staan. En ook al is er geen geschreven wet die stelt dat je een speciale pan nodig hebt om pasta te koken. In dit artikel bespreken we een aantal basis gereedschappen die het leven van de Italiaanse kok een stuk makkelijker maken.

De pasta pan

pastapan

Om pasta te koken heb je een pan nodig maar niet iedere pan is even geschikt voor het koken van pasta. Een vuistregel is dat je pasta altijd in ruim water kookt dus dat betekent in de regel een relatief grote pan.

Er zijn echter ook speciale pasta pannen te krijgen. Die zijn meestal niet echt goedkoop maar je hebt er dan ook jaren plezier van. Een goed pasta pan is gemaakt van RVS of roestvrij staal heeft rechte wanden en bestaat uit twee delen. Je hebt een buiten pan en een binnenpan of inzet pan. De inzet pan is geperforeerd en hangt in de buiten pan. Uiteraard komen deze pannen in verschillende maten.

De buitenpan bevat het water of de bouillon afhankelijk van hoe je de pasta bereid. De pasta zelf gaat in de inzetpan en wordt in het kookvocht gehangen. Als de pasta al dente of beetgaar is hoef je dan alleen de inzet pan uit te nemen wat afgieten van de pasta een stuk makkelijk maakt.

De pasta pan is veelzijdig en naar mate je hem langer gebruikt zul je je steeds vaker afvragen hoe je al die tijd zonder hebt gekund. Zo kan je de inzet pan ook gebruiken om te groenten te stomen of pudding. Zonder de inzet pan is de pan ook zeer geschikt voor het maken van soepen, bouillons, stoofpotjes en zelfs heerlijke verse zelfgemaakte jam.

Bij het aanschaffen van een pasta pan is het wel handig om een beetje op het gewicht van de pan te letten. Dit omdat een pasta pan nogal eens lastig hanteerbaar is wanneer deze gevuld zijn.

De steelpan

steelpan

De steelpan is een pannetje dat in Nederland, vroeger zeker , voor het koken van bijvoorbeeld melk of het opwarmen van de flessen melk voor de baby. Maar de steelpan is een zeer veelzijdig pannetje. Om te beginnen is het goed hanteerbaar dankzij de steel maar dat is natuurlijk een inkoppertje.

Een goed steelpan is voorzien van een deksel en een wat dikkere bodem. Met name bij het koken met room producten wil je een wat dikkere bodem om aanbranden te voorkomen. De warmte wordt wat beter rond de pan geleid waar door het te koken product gelijkmatiger verwarmd.

Wat veel mensen niet weten is dat je ook rustig kan bakken in een goede steelpan. Waarom een grote koekenpan gebruiken als je uitjes wilt fruiten. Mijn ervaring is dat het ook de keuken schoner houd omdat een steelpan hogere wanden heeft. De steelpan is de perfecte pan voor het maken van allerlei sauzen en is dus onmisbaar in de keuken, ongeacht welke keuken het dan ook is.

De koekenpan

De koekenpan is waarschijnlijk een van de meest gebruikte pannen die worden gebruikt om voedsel in in te bakken en die mag ook zeker niet missen in onze keuken. De koekenpan heeft vaak relatief lage wanden en gemiddeld een oppervlakte van rond de 28 tot 30 cm. Zoals gezegd wordt de koekenpan gebruikt om in te bakken denk maar aan het rul bakken van bijvoorbeeld gehakt of het fruiten van uitjes.

Bij een koekenpan is het belangrijk dat hij van goede kwaliteit is en dat hij een vrij dikke bodem heeft. Een anti aanbak laag is soms een pre maar een goede koekenpan verdeeld warmte zo goed dat aanbakken minimaal is zolang je je aan de regels houdt. Maar die ga ik hier niet bespreken.

De Hapjespan

hapjespan

De hapjespan is eigenlijk een soort van kruising tussen een steelpan en een koekenpan. Hoewel een hapjes pan niet de hoge wanden van een steelpan heeft zijn de wanden wel hoger dan die van een koekenpan. De afmeting van een hapjespan is echter in de regel net zo groot als een koekenpan. Een goed hapjespan is ook voorzien van een deksel. De hapjespan is net als de steelpan uitermate geschikt voor maken van sauzen helemaal als u voor wat grotere gezelschappen kookt.

De gewone pan

pannenset

De gewone pan, maar ja wat is een gewone pan. Dat is voor iedereen natuurlijk anders en is ook afhankelijk van wat en voor hoeveel personen je kookt. Een goede pannenset is een essentieel onderdeel van de keuken, maar een goede pannenset is vaak nogal prijzig. Toch zou ons advies zijn om wat meer geld uit te trekken voor een goede pannenset. Als je al met goedkopere pannensets kookt en je besluit toch over te stappen naar een beter kwaliteit pannen zul je uiteindelijk nooit meer terug willen naar je oude pannen.

Maar wat is dan een goed pannenset hoor ik je denken. Een pan dient niet alleen maar om het voedsel in vast te houden tijdens het koken. Een pan is ontwikkeld om warmte te geleiden en te verspreiden. Een goede pan is voorzien van een bodem die de warmte goed verdeeld en ook de wanden van de pan goed opwarmen. Vaak kun je op de bodem van de pan al een aantal aken lezen die jou vertellen wat je voor pan in handen hebt. Zo staan bijvoorbeeld de warmte bronnen waar de pan geschikt voor is op de bodem aangegeven. Niet iedere pan is geschikt voor iedere warmte bron. Een gasvlam verwarmt anders dan dat bijvoorbeeld een inductie kookplaat doet. Laat je dus goed voorlichten als je een nieuwe pannenset gaat aanschaffen.

De braadpan

braadpan

De braadpan is een meestal dikwandige pan met een dikke bodem en vaak zijn deze geëmailleerd. Vaak zijn deze pannen van gietijzer en daardoor nogal zwaar. Een goede braadpan kost ook best een hoop geld maar als je ze goed behandeld gaan deze pannen een leven lang mee. De braadpan is een onmisbare pan in een goed ingerichte keuken.

De braadpan word gebruikt voor het braden van bijvoorbeeld gehakt ballen of het braden van heerlijke rollades. De braadpan wordt ook wel dutch oven genoemd omdat men in vroegere tijden complete maaltijden in één braadpan maakte. De braadpan is een van mijn favoriete pannen om zijn veelzijdigheid en ik gebruik hem dan ook veelvuldig.