Pasta koken

Pasta koken, het lijkt zo makkelijk en voor de hand liggend. Toch lijken er mensen te zijn die het maar niet onder de knie krijgen. Pasta koken is net als met ieder ander voedsel iets waar je liefde en aandacht in moet stoppen.

Als je pasta gaat koken en je bent er met je hoofd niet bij kan het net zo makkelijk ook mislukken en eindig je met plakkerige overgare of juist niet gare pasta. Pasta koken lijkt zo als gezegd voor de hand liggend. Toch moet je je aan een paar stappen en regels houden om jouw pasta tot een succes te maken. 

Zorg dat de saus en de pasta gelijk klaar zijn 

In principe ga je hier bij altijd uit van de kooktijd van de pasta. De reden hiervoor is dat de saus vaak al vooraf gemaakt kan worden en later makkelijk kan worden opgewarmd. De vuistregel is dus ga uit van de kooktijd van de pasta.

De Italianen zeggen “Pasta wacht op iemand”. En dat heeft alles te maken met het feit dat pasta relatief snel afkoelt en dan veranderd van structuur. Dus het komt er op neer dat als de pasta klaar is de saus al klaar moet zijn en het gerecht direct kan worden opgediend. Vooral met verse pasta is dit van belang. Dus de saus moet al klaar zijn voor de pasta het water raakt.

Kook pasta altijd in ruim water

Pasta die in een te kleine pan wordt gekookt loopt de kans heel erg aan elkaar te gaan plakken. Het resultaat kan dan zijn dat je een pakketje pasta aan elkaar verbonden hebt. Dit kun je voorkomen door pasta altijd in ruim water te koken. Een vuistregel daarbij is dat je voor elke 450 tot 500 gram pasta minsten 5 liter water gebruikt. Als je minder pasta kookt houd dan ongeveer 3 liter water aan. Zo voorkom je dat je een rubberachtig blok pasta over houd dat niet echt eetbaar is.

Gebruik een grote pan

Naast dat de pan groot genoeg moet zijn voor 5 liter water moet de pan ook groot genoeg zijn om de pasta te laten zwemmen. Pasta moet tijdens het kookproces vrij kunnen rond bewegen door de pan. Zo wordt voorkomen dat alles aan elkaar plakt.

Als rechtgeaarde pasta eters raden wij aan om een pasta pan aan te schaffen zeker als je geregeld pasta eet. Een pasta pan is een grote pan met een inzet deel dat voorzien is van gaatjes. Als de pasta klaar is haal je de inzet pan uit de pan en kun je de pasta direct laten uitlekken. Dat is een stuk veiliger als gaan worstelen met een grote pan en 5 liter kokend water met alle bijhorende risico’s

Zorg eerst voor kokend water

Hier lijken nog wel eens misverstanden over te bestaan. Er zijn mensen die pasta in koud water opzetten en dan aan de kook brengen. Het is heel simpel zorg dat het water eerst goed aan de kook is voor je er pasta bij doet. Een snelle manier om water aan de kook te brengen is met een waterkoker. Je moet dan misschien wel 2 of 3 keer de waterkoker vullen en aanzetten maar dat is nog steeds sneller dan een pan met koud water aan de kook brengen. Houd de pan simpelweg aan de kook met een deksel erop terwijl je de 2e of 3e waterkoker vult.

Gebruik voldoende zout

Het lijkt er op dat mensen tegenwoordig bang zijn om zout te gebruiken. Echter pasta die is gekookt in water met te weinig smaak is compleet smaakloos. In de Italiaanse keuken is de vuistregel dat je ongeveer 1,5 tot 2 eetlepels zout aan het kookwater toevoegt. Dit mag gewoon keukenzout zijn en hoeft dus geen andere dure soorten zout te zijn. 

Als het water eenmaal kookt voeg je het zout toe. Het water zal gaan reageren op het zout door heftig te gaan bruisen en borrelen. Dat is het moment waarop u de pasta aan het water toevoegt. Probeer om alle pasta zoveel mogelijk in één keer in de pan te laten glijden. Zo word de pasta het meest gelijkmatig gaar.

Pasta koken -2

Breng het water zo snel mogelijk terug aan de kook

Zodra je de pasta toevoegt zal het kookproces even stoppen. Als je alle pasta hebt toegevoegd roer je alles even goed door zodat er geen pasta aan de bodem van de pan blijft plakken. Leg dan een deksel op de pan en breng alles weer aan de kook. Als het water weer kookt haal je de deksel van de pan en draai je het vuur lager. Houd het water aan de kook voor zolang als de bereidingstijd vereist.

Blijf de pasta regelmatig door roeren om plakken aan de pan en aan elkaar te voorkomen. Het doel is om de pasta eigenlijk voortdurend in beweging te houden.

De pasta afgieten

Wanneer de pasta beetgaar of al dente is giet je de pasta af. Afhankelijk van wat voor soort pan je gebruikt gebruik je of de binnenpan van de pastapan of je gebruikt een groot vergiet. Maak er een gewoonte van altijd iets van het kookvocht te bewaren mocht de pasta of de saus meer vocht nodig hebben.

Bij het afgieten van de pasta schud je even stevig met het vergiet. Schep de pasta ook in het vergiet even om. Dit doe je om er zeker van te zijn dat er geen overtollig kookwater word meegenomen en zo de saus zou kunnen verdunnen.

Houd je aan de bereidingstijd

Als je pasta in de winkel koopt zal er op de verpakking altijd een bereidingstijd staan aangegeven. Houd je aan deze tijd. Gebruik een kookwekker of de timer van je oven desnoods een telefoon om de tijd bij te houden. Het klinkt overdreven maar zeker bij verse pasta kan een halve minuut te lang al nadelige gevolgen hebben voor jouw gerecht.

We hopen dat je hier iets aan hebt. Mislukt pasta bij jou nog wel eens ? Lees dan dit artikel eens door misschien zie je er iets bij waarvan je denkt dat doe ik dus niet helemaal goed.

Meer pannen in alle soorten en maten vind je hier

 • Triangle Theezeef fijnmazig 8cm

  Triangle Theezeef fijnmazig 8cm

  8.95
  Bestellen
 • Triangle Zeef 15cm

  Triangle Zeef 15cm

  15.95
  Bestellen
 • Triangle Mandoline met roestvrijstalen mes en geleider

  Triangle Mandoline met roestvrijstalen mes en geleider

  44.95
  Bestellen
 • Triangle Zeef 18cm puntig en fijnmazig

  Triangle Zeef 18cm puntig en fijnmazig

  19.95
  Bestellen
 • Triangle 1946 Spatel roestvrijstaal

  Triangle 1946 Spatel roestvrijstaal

  19.95
  Bestellen
 • Triangle Zeef 23cm

  Triangle Zeef 23cm

  22.95
  Bestellen
 • Triangle FinalTouch Pinspoon pincet met lepel

  Triangle FinalTouch Pinspoon pincet met lepel

  14.49
  Bestellen
 • Triangle Kruidenschaar in doos

  Triangle Kruidenschaar in doos

  19.95
  Bestellen
 • Willow Bridge Estate Gravel Pit Shiraz

  Willow Bridge Estate Gravel Pit Shiraz

  18.99
  Bestellen
 • Aanbieding! Willow Bridge Dragon Fly Chardonnay

  Willow Bridge Dragon Fly Chardonnay

  9.99
  Bestellen
 • Cerró Añón Rioja Reserva

  Cerró Añón Rioja Reserva

  14.99
  Bestellen
 • Calle Principal Sauvignon Blanc XL-pakket (12 flessen)

  Calle Principal Sauvignon Blanc XL-pakket (12 flessen)

  6.49
  Bestellen