bucatini-all-amatriciana

Bucatini all’Amatriciana of Bucatini met tomaten en chilipeper saus in het Nederlands, is een echte klassieker. Het gerecht is vernoemd naar de plek waar het vandaan komt namelijk Amatrice in de Sabine-heuvels in de streek Lazio. Als je ooit in Rome geweest bent of daar nog een keer heen gaat, dan kan het haast niet anders als dat je dit gerecht ergens tegenkomt. De saus wordt over het algemeen geserveerd met Bucatini of Spaghetti.

Voorbereiding: Ongeveer 10 minuten
Bereiding: ongeveer 30 minuten
Berekend op: 4 personen

Wat heb je nodig aan boodschappen voor Bucatini all’Amatriciana?

  • 1 eetlepel Olijfolie
  • 1 kleine ui fijngehakt
  • 115 gram gerookte Pancetta of gerookt ontbijtspek, die je in dunne reepjes snijdt
  • 1 verse rode chilipeper, ontdaan van zaad en in dunne reepjes gesneden
  • 400 gram Pomodori uit blik in stukjes gesneden
  • 30 tot 45 ml droge witte wijn(de wijn kun je ook vervangen door water) bijvoorbeeld: Sorella il Sole Pinot Grigio Delle Venezie DOC
  • 350 tot 400 gram Bucatini ( Of als je dat liever hebt Spaghetti )
  • 2 tot 3 eetlepels vers geraspte Pecorino kaas, en wat extra als garnering
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Zout

De bereiding

Zet een middelgrote pan op een laag vuur en verhit daar de Olijfolie in. Voeg de pancetta of ontbijtspek toe samen met de fijn gehakte ui en chilipeper. Bak dit even aan tot de ui glazig is en begint te kleuren. Voeg dan de tomaten toe en eventueel ook de wijn of water, ik zou dit echter achter de hand houden voor later mocht de saus te veel inkoken of te dik worden.

Proef de saus en waar nodig breng je hem op smaak met vers gemalen zwarte peper en wat zout. Wees voorzichtig met zout want de Pancetta evenals de Pecorino kaas geven ook al een zoutige smaak af. Proef daarom de saus altijd voor je zout toevoegt.

Breng alles nu aan de kook en leg dan een deksel op de pan. Laat de saus zachtjes door pruttelen op een laag vuur voor een minuut of 15 tot 20. Blijf wel geregeld roeren om aanbakken te voorkomen. Mocht de saus te droog worden dan kun je op dit moment de wijn of water toevoegen.

Terwijl de saus kookt breng je een grote pan water met ruim zout aan de kook. Als het water kookt voeg je de Bucatini of Spaghetti toe. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot de pasta beetgaar is of al dente zoals de Italianen dat noemen.

Als de pasta klaar is giet je hem af en doe je hem in een (liefst voorverwarmde schaal). Proef de saus nog een keer en als nodig breng deze verder op smaak. Giet nu de saus over de pasta en strooi hier de geraspte Pecorino kaas over heen. Meng alles nu goed door elkaar zodat alles bedekt is met saus en dien de Bucatini all’Amatriciana dan direct op. Je kunt de extra Pecorino kaas ernaast serveren voor de genen die iets meer kaas lusten.

Let op: Nog even een kleine waarschuwing. Je werkt met chilipepers en daar moet je wat voorzichtig mee zijn. Chilipeper bevatten de stof Capsaïcine. Deze stof is bijtend en kan als je dit in je ogen krijgt zeer veel pijn veroorzaken. Was daarom het liefst direct nadat je de pepers hebt gesneden je handen heel goed, soms kan met nodig zijn je handen 2 keer te wassen. 

Buon Apetito