Pasta met Sardische worst - Malloreddus

Pasta met Sardische worst of zoals met het in Sardinië zegt Malloreddus. en die naam komt van de pasta soort die daar lokaal gebruikt wordt. Malloreddus is hetzelfde als Gnocchi Sardi. Een snel en makkelijk recept vol smaak. Ze hebben de vorm van gestreepte schelpen van ongeveer 2 cm lang en hoger, en zijn gemaakt van griesmeel en water . Ze worden gegeten met verschillende sauzen. Malloreddus is altijd het meest bereide traditionele gerecht op Sardinië geweest bij alle belangrijke gelegenheden, zowel op festivals en dorpsfeesten, als tijdens bruiloften.

Het onderstaande recept is berekend op 4 tot 6 personen

Wat heb je nodig ?

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 6 tenen knoflook
  • 200 gram Italiaanse varkensworst, in kleine blokjes gesneden
  • 2 handjes vol verse basilicum blaadjes
  • 400 gram Pomodori uit blik, in stukjes gesneden
  • een stevige plukje saffraandraadjes
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 350 gram gedroogde Malloreddus of Gnocchi Sardi
  • 75 gram vers geraspte Pecorino-Sardokaas
  • zout
  • Vers gemalen zwarte peper

De bereiding

Begin met het verhitten van de olie in een middelgrote koekenpan. Bak hier de knoflook (de hele tenen) in samen met de worst en de helft van de basilicum blaadjes. Terwijl je geregeld roert bak je de worst rondom bruin. Haal dan de knoflook tenen uit de pan en gooi die weg. Dan gaan de tomaten erbij. Vul het blikje met water en voeg ook dit toe. Roer de saffraan samen met de kristalsuiker, 1 theelepel zout en vers gemalen zwarte peper er door heen en breng dit aan de kook. Terwijl je regelmatig roert laat je het geheel door pruttelen voor een minuut of 20 tot 30 op een laag vuur.

Zet intussen een ruime pan met water en zout op en breng deze aan de kook. Eenmaal aan de kook voegen wij de Malloreddus toe en koken dit volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze Al dente of beetgaar is. Giet de Malloreddus af en doe deze in een (het liefst voorverwarmde) schaal of kom. Proef en waar nodig maak je de saus af op smaak en dan giet je deze over de Malloreddus en meng het geheel goed door. Neem nu ongeveer een derde van de geraspte Pecorino en voeg deze toe samen met de resterende basilicum. Meng nu alles nog eenmaal goed door. Strooi het restant van de Pecorino over het gerecht heen en dien direct op.

Buon Apetito

Meer Gnocchi recepten vind u hier