Pizzoccheri della Valtellina is een heel apart pasta recept. In Nederland noemen wij dit Boekweitpasta met kool, aardappelen en kaas. De naam van dit gerecht is gebaseerd op de pasta soort en vind zijn oorsprong de Italiaanse Alpen uit de streek Valtellina. Overigens is dit de enige regio waar dit pastarecept voorkomt. Zoals gezegd de pasta is gemaakt van boekweit en in combinatie met de aardappelen en kaas is dit best een stevig gerecht. Prima dus voor de aankomende koude dagen.
Wat heb je nodig voor Pizzoccheri della Valtellina?
- 400 gram Savooiekool in reepjes gesneden
- 2 aardappelen (bij elkaar ongeveer 200 gr) in plakjes gesneden
- 400 gram gedroogde Pizzoccheri
- 75 gram boter
- 1 flinke bos verse salieblaadjes in stukjes gescheurd
- 2 tenen knoflook
- 200 gram Fontina, dun gesneden en zonder korst
- 2 tot 3 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas, plus extra om er naast te serveren
- Vers gemalen zwarte peper
- Zout
De bereiding
We beginnen met het koken van de kool. Zet een grote pan op met water en zout en breng die aan de kook. Voeg daar de kool en de aardappelen aan toe en kook deze voor een minuut of 5.
Voeg dan de pasta toe en roer alles goed door elkaar. Breng vervolgens dit weer aan de kook. Als alles eenmaal kookt draai je het vuur laag en laat je het geheel zachtjes door koken voor een minuut of 15 of tot de pasta al dente of beetgaar is evenals de aardappels.
Begin een paar minuten voor de pasta helemaal klaar is met de saus. Smelt de boter in bijvoorbeeld een steelpan. Houd het vuur matig en bak dan de Salie en de knoflooktenen in de boter tot de knoflookgoudgeel is en begint te bruisen. Haal nu de tenen knoflook uit de pan en gooi die weg. De Salie botersaus is klaar dus die zet je even weg.
Als de pasta klaar is giet je deze goed af. Doe nu een kwart van de Pasta en groenten mix in een voorverwarmde kom. Dan neem je de Fontina en legt een derde van de Fontina over de pasta en groentemix. Herhaal dit tot de pasta en groentemix en de kaas helemaal op zijn. Strooi nu de Parmezaanse kaas over het gerecht en verdeel dit een beetje gelijkmatig. Giet nu de Salie-knoflook boter over het gerecht en dan het dan direct op. Serveer het gerecht met extra Parmezaanse kaas ernaast.
Meer pizzocheri recepten kunt u hier vinden
Buon Apetito
-
Triangle Pincet met dubbele knik 15cm
€7.95 Bestellen -
Triangle Spiesen voor grill en oven 4 delige set
€54.95 Bestellen -
Triangle Pincet met knik multifunctioneel roestvrij 35cm
€14.95 Bestellen -
Triangle Spies degen voor grill en oven 27cm
€10.95 Bestellen -
Triangle Pincet met knik multifunctioneel 15cm
€7.95 Bestellen -
Triangle Spies lelie voor grill en oven 25cm
€9.95 Bestellen -
Triangle 1946 Serveerlepel roestvrijstaal
€19.95 Bestellen -
Triangle Kruidenschaar in doos
€19.95 Bestellen