eliche col pesto

Eliche col Pesto of Eliche met pesto zoals wij dat zouden zeggen is een super makkelijk pasta recept dat snel klaar is en bommetje vol smaak zit. De combinatie van Parmezaanse kaas, Pecorino kaas en heerlijke vers gemaakte pesto is natuurlijk goud waard. Je zou natuurlijk Pesto uit een potje kunnen gebruiken maar daarmee doe je dit pasta recept te kort. Vers gemaakte Pesto is altijd veel lekkerder en dat gaan wij hier dus ook gebruiken.

De voorbereiding voor dit recept bedraagt ongeveer : 10 tot 15 minuten
De bereidingstijd voor dit recept bedraagt ongeveer : 10 tot 12 minuten
Dit pasta recept is berekend op: 4 personen

Wat heb je nodig voor Eliche col Pesto ?

 • 50 gram verse Basilicum blaadjes, plus wat extra voor garnering van het gerecht
 • 2 tot 4 tenen knoflook
 • 4 eetlepels pijnboompitten
 • 120 milliliter extra vergine Olijfolie
 • 115 gram vers geraspte Parmezaanse kaas, plus extra als garnering van het gerecht
 • 25 gram vers geraspte Pecorino kaas
 • 400 gram gedroogde Eliche (mocht je die niet kunnen krijgen kun je ook Fusilli gebruiken)
 • Vers gemalen zwarte peper
 • Zout

Pesto maken kun je op verschillende manieren doen. Veruit de snelste methode is met de keukenmachine. Maar in onze opinie de lekkerste methode is die van de vijzel. Het verschil zit hem in de manier waarop de Pesto tot stand komt. In de keukenmachine worden de basilicumblaadjes gehakt of gesneden. Terwijl in de vijzel de blaadjes worden fijn gewreven.

In termen van smaak levert dat best een verschil op. Basilicum komt naar onze mening het best tot zijn recht als blaadjes wordt fijngewreven. Hierdoor komen er veel meer van de smaakstoffen en etherische oliën vrij wat dus resulteert in een nog betere smaak. Het eind resultaat is echter hetzelfde, heerlijke verse Pesto. Maar hoe maak je dat ?

De Pesto bereiden

De werkwijze voor beide methodes verschilt uiteraard enigszins. Bij gebruik van de keukenmachine ga je als volgt te werk. Doe de blaadjes in de keukenmachine. Doe daar ook de knoflook en de pijnboompitten. En voeg daar 60 milliliter olijfolie aan toe. Laat de machine terwijl je pulst draaien tot er een gladde massa is ontstaan. Stop dan de machine en schraap met een spatel of pottenlikker de massa van de zijkant van de kom.

start de machine nu op lagere toeren en voeg de rest van de olijfolie daar aan toe. Laat een dun regelmatig straaltje olie in de kom lopen terwijl de machine langzaam draait. Als de zijkanten bedekt raken met de pesto stop je de machine en schraap je de wanden weer even schoon.

Doe nu de pesto in een grote kom en roer er de kazen doorheen. Gebruik het liefst een houten lepel. Proef de pesto en voeg waar nodig wat zout en peper toe. Wees voorzichtig met zout want de twee kaassoorten bevatten allebei ook al zout dus proef proef proef.

Pesto uit de vijzel

Doe de Basilicumblaadjes in de vijzel. Voeg de knoflook toe samen met de pijnboompitten en voeg een klein beetje zout toe. Het zout helpt bij het vijzelen om de basilicum te kneuzen en fijn te wrijven. Wrijf nu alle ingrediënten tot er een gladde massa ontstaat. Schraap alle ingrediënten van de zijkant van de vijzel en voeg dan in kleine beetjes de olijfolie toe.

Blijf de Pesto vijzelen terwijl je langzaam steeds meer olie toevoegt. Door meer of minder olie te gebruiken maak je de pesto op de dikte die jij lekker vind.

Doe de Pesto nu in een kom en roer daar de kazen doorheen. Als de pesto te dik wordt voeg je een beetje olie toe. Zoals altijd voor je de Pesto op smaak brengt eerst even proeven. De twee kaassoorten zijn allebei vrij zoutig dus je kunt makkelijk te veel zout toevoegen. Waar nodig kun je de pesto op smaak brengen met wat zout en peper.

De pasta koken

Zet een grote pan water op met ruim water en zout en breng die aan de kook. Voeg dan de pasta toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze al dente of beetgaar is. Als de pasta klaar is giet je deze af in een vergiet en laat je hem even uitlekken.

Voeg nu de pasta bij de pesto en schep alles rustig en goed door elkaar heen zodat alle pasta met pesto bedekt is. Garneer het gerecht met de apart gehouden basilicum blaadjes en server de rest van de Parmezaanse kaas ernaast

Buon Apetito

 • Triangle 1946 Soeplepel roestvrijstaal

  Triangle 1946 Soeplepel roestvrijstaal

  19.95
  Bestellen
 • Triangle Rasp 2-zijdig met handig opvangbakje

  Triangle Rasp 2-zijdig met handig opvangbakje

  22.95
  Bestellen
 • Triangle Vleespincet 30cm met siliconen dopjes

  Triangle Vleespincet 30cm met siliconen dopjes

  12.49
  Bestellen
 • Triangle FinalTouch Pinspoon pincet met lepel

  Triangle FinalTouch Pinspoon pincet met lepel

  14.49
  Bestellen
 • Triangle Spiesen voor grill en oven 4 delige set met ring

  Triangle Spiesen voor grill en oven 4 delige set met ring

  16.49
  Bestellen
 • Triangle Spies lelie voor grill en oven 30cm

  Triangle Spies lelie voor grill en oven 30cm

  9.95
  Bestellen
 • Triangle Spies lelie voor grill en oven 25cm

  Triangle Spies lelie voor grill en oven 25cm

  9.95
  Bestellen
 • Triangle Zeef 18cm puntig en fijnmazig

  Triangle Zeef 18cm puntig en fijnmazig

  19.95
  Bestellen
 • Aanbieding! Wijnpakket Spanje wit

  Wijnpakket Spanje wit

  31.99
  Bestellen
 • Barão de Vilar 10 Years Old Port

  Barão de Vilar 10 Years Old Port

  15.99
  Bestellen
 • Aanbieding! Karl Pfaffmann Selection Riesling Silberberg

  Karl Pfaffmann Selection Riesling Silberberg

  11.99
  Bestellen
 • Casa Charlize Toscana Rosso

  Casa Charlize Toscana Rosso

  7.98
  Bestellen