eliche col pesto

Eliche col Pesto of Eliche met pesto zoals wij dat zouden zeggen is een super makkelijk pasta recept dat snel klaar is en bommetje vol smaak zit. De combinatie van Parmezaanse kaas, Pecorino kaas en heerlijke vers gemaakte pesto is natuurlijk goud waard. Je zou natuurlijk Pesto uit een potje kunnen gebruiken maar daarmee doe je dit pasta recept te kort. Vers gemaakte Pesto is altijd veel lekkerder en dat gaan wij hier dus ook gebruiken.

De voorbereiding voor dit recept bedraagt ongeveer : 10 tot 15 minuten
De bereidingstijd voor dit recept bedraagt ongeveer : 10 tot 12 minuten
Dit pasta recept is berekend op: 4 personen

Wat heb je nodig voor Eliche col Pesto ?

 • 50 gram verse Basilicum blaadjes, plus wat extra voor garnering van het gerecht
 • 2 tot 4 tenen knoflook
 • 4 eetlepels pijnboompitten
 • 120 milliliter extra vergine Olijfolie
 • 115 gram vers geraspte Parmezaanse kaas, plus extra als garnering van het gerecht
 • 25 gram vers geraspte Pecorino kaas
 • 400 gram gedroogde Eliche (mocht je die niet kunnen krijgen kun je ook Fusilli gebruiken)
 • Vers gemalen zwarte peper
 • Zout

Pesto maken kun je op verschillende manieren doen. Veruit de snelste methode is met de keukenmachine. Maar in onze opinie de lekkerste methode is die van de vijzel. Het verschil zit hem in de manier waarop de Pesto tot stand komt. In de keukenmachine worden de basilicumblaadjes gehakt of gesneden. Terwijl in de vijzel de blaadjes worden fijn gewreven.

In termen van smaak levert dat best een verschil op. Basilicum komt naar onze mening het best tot zijn recht als blaadjes wordt fijngewreven. Hierdoor komen er veel meer van de smaakstoffen en etherische oliën vrij wat dus resulteert in een nog betere smaak. Het eind resultaat is echter hetzelfde, heerlijke verse Pesto. Maar hoe maak je dat ?

De Pesto bereiden

De werkwijze voor beide methodes verschilt uiteraard enigszins. Bij gebruik van de keukenmachine ga je als volgt te werk. Doe de blaadjes in de keukenmachine. Doe daar ook de knoflook en de pijnboompitten. En voeg daar 60 milliliter olijfolie aan toe. Laat de machine terwijl je pulst draaien tot er een gladde massa is ontstaan. Stop dan de machine en schraap met een spatel of pottenlikker de massa van de zijkant van de kom.

start de machine nu op lagere toeren en voeg de rest van de olijfolie daar aan toe. Laat een dun regelmatig straaltje olie in de kom lopen terwijl de machine langzaam draait. Als de zijkanten bedekt raken met de pesto stop je de machine en schraap je de wanden weer even schoon.

Doe nu de pesto in een grote kom en roer er de kazen doorheen. Gebruik het liefst een houten lepel. Proef de pesto en voeg waar nodig wat zout en peper toe. Wees voorzichtig met zout want de twee kaassoorten bevatten allebei ook al zout dus proef proef proef.

Pesto uit de vijzel

Doe de Basilicumblaadjes in de vijzel. Voeg de knoflook toe samen met de pijnboompitten en voeg een klein beetje zout toe. Het zout helpt bij het vijzelen om de basilicum te kneuzen en fijn te wrijven. Wrijf nu alle ingrediënten tot er een gladde massa ontstaat. Schraap alle ingrediënten van de zijkant van de vijzel en voeg dan in kleine beetjes de olijfolie toe.

Blijf de Pesto vijzelen terwijl je langzaam steeds meer olie toevoegt. Door meer of minder olie te gebruiken maak je de pesto op de dikte die jij lekker vind.

Doe de Pesto nu in een kom en roer daar de kazen doorheen. Als de pesto te dik wordt voeg je een beetje olie toe. Zoals altijd voor je de Pesto op smaak brengt eerst even proeven. De twee kaassoorten zijn allebei vrij zoutig dus je kunt makkelijk te veel zout toevoegen. Waar nodig kun je de pesto op smaak brengen met wat zout en peper.

De pasta koken

Zet een grote pan water op met ruim water en zout en breng die aan de kook. Voeg dan de pasta toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze al dente of beetgaar is. Als de pasta klaar is giet je deze af in een vergiet en laat je hem even uitlekken.

Voeg nu de pasta bij de pesto en schep alles rustig en goed door elkaar heen zodat alle pasta met pesto bedekt is. Garneer het gerecht met de apart gehouden basilicum blaadjes en server de rest van de Parmezaanse kaas ernaast

Buon Apetito

 • Triangle Theezeef fijnmazig 8cm

  Triangle Theezeef fijnmazig 8cm

  8.95
  Bestellen
 • Triangle 1946 Spatel exta flexibel roestvrijstaal

  Triangle 1946 Spatel exta flexibel roestvrijstaal

  19.95
  Bestellen
 • Triangle Keukentang van roestvrij staal 24 cm

  Triangle Keukentang van roestvrij staal 24 cm

  8.95
  Bestellen
 • Triangle Rasp zeer fijn met handig opvangbakje

  Triangle Rasp zeer fijn met handig opvangbakje

  22.95
  Bestellen
 • Triangle Juliënne Rasp met handig opvangbakje

  Triangle Juliënne Rasp met handig opvangbakje

  22.95
  Bestellen
 • Triangle 1946 Schuimspaan met grove maas roestvrijstaal

  Triangle 1946 Schuimspaan met grove maas roestvrijstaal

  19.95
  Bestellen
 • Triangle Zeef 15cm

  Triangle Zeef 15cm

  15.95
  Bestellen
 • Triangle Rasp groot met handig opvangbakje

  Triangle Rasp groot met handig opvangbakje

  22.95
  Bestellen
 • AUT von Waldschütz Grüner Veltliner

  AUT von Waldschütz Grüner Veltliner

  11.98
  Bestellen
 • Aanbieding! Wijnpakket Casa Safra Gran Reserva & Verdejo

  Wijnpakket Casa Safra Gran Reserva & Verdejo

  34.99
  Bestellen
 • Aanbieding! Willow Bridge Dragon Fly Chardonnay

  Willow Bridge Dragon Fly Chardonnay

  9.99
  Bestellen
 • Finca Santa Bella Malbec Black Label

  Finca Santa Bella Malbec Black Label

  14.99
  Bestellen