Lasagne con Polpettine of Lasagne met gehaktballetjes lijkt een wat ongewoon pasta recept voor een lasagne gerecht. Dit komt voornamelijk omdat er in Lasagne con Polpettine een vleessaus wordt gebruikt en daarnaast ook nog eens gehaktballetjes zitten. Dit gerecht is vrij machtig en voedzaam wat het een ideaal gerecht maakt als bijvoorbeeld een wintermaaltijd. Omdat de voorbereiding voor dit gerecht best een hoop werk is kun je dit het beste een dag van tevoren doen. Bijkomend gelukje is dat dan ook de smaken beter tot hun recht komen.
De voorbereiding voor dit recept bedraagt: 1 uur
De bereiding bedraagt ongeveer: 2 uur en 15 minuten
Dit pasta recept is berekend op: 6 tot 8 personen
Wat heb je nodig voor Lasagne con Polpettine
- 300 gram Rundergehakt
- 300 gram Varkensgehakt
- 1 groot ei
- 50 gram verse witte broodkruimels
- 5 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels vers gehakte gladde peterselie
- 2 tenen knoflook uit de pers
- 4 eetlepels Olijfolie
- 1 fijngehakte ui
- 1 wortel fijngehakt
- 1 stengel bleekselderij fijngehakt
- 2 x 400 gram Italiaanse Pomodori uit blik, in stukjes gesneden
- 2 theelepels gedroogde Oregano of Basilicum
- 6 tot 8 verse lasagne vellen, indien nodig voorgekookt
- Vers gemalen zwarte peper
- Zout
Voor de Bechamelsaus
- 750 milliliter Melk
- 1 laurierblad
- 1 takje verse tijm
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- Nootmuskaat
De gehaktballetjes maken
We beginnen met het draaien van de gehaktballetjes want dat kost verre weg de meeste tijd. Doe 75 gram Rundergehakt en 75 gram Varkensgehakt bij elkaar in een kom. Voeg daar het ei aan toe samen met de broodkruimels, 2 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas , de helft van de peterselie, de knoflook en ruim peper en zout. Meng dit goed door elkaar met je handen of met een houten lepel.
Was je handen en spoel deze af onder een koude kraan. Neem een klein beetje van het gehakt mengsel en rol daar een balletje van tussen uw beide handpalmen. De geoefende draaier kan wel drie of 4 balletjes tegelijk draaien. Draai ongeveer 60 balletjes van het mengsel. Doe de balletjes in een schaal en laat deze ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
Het maken van de vleessaus
Terwijl het gehakt rust gaan we aan de slag met de vleessaus. Doe de melk in een steelpan en voeg daar het laurierblad aan toe. Scheur het laurierblad een stukje in, en voeg het takje tijm toe. Breng de melk nu aan de kook. Als de melk kookt draai je het vuur uit en doet een deksel op de pan. Laat de smaken nu door mengsel.
Neem nu een middelgrote koekenpan en doe daar de helft van de Olijfolie in. Verhit de olie en voeg de ui, wortel, selderij en de rest van de knoflook aan toe. verhit het geheel voor een minuut of 5 op een laag vuur tot alles zacht is. Voeg nu de rest van het gehakt toe en bak alles verder op een laag vuur voor een minuut of 10 of tot het gehakt rul gebakken is.
Voeg nu de tomaten met de rest van de peterselie toe. Doe de Oregano of Basilicum erbij en breng alles op smaak met vers gemalen zwarte peper en zout. Roer alles goed door en dek de pan af en laat de vleessaus op een laag vuur door sudderen voor 45 tot 60 minuten. Roer wel geregeld alles even door om aanbakken te voorkomen.
De balletjes bakken
Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan of hapjespan liefst met anti-aanbak laag. Bak de gehakt balletjes op een matig tot hoog vuur voor een minuut of 5 tot 8 tot zij rondom bruin zijn. Bak de balletjes in gedeeltes om te voorkomen dat de olie te veel afkoelt. Schud de pan geregeld heen en weer om gelijkmatige bruining aan de balletjes te krijgen. Laat de balletjes na het bakken even uitlekken op een stuk keukenpapier.
De Bechamelsaus maken
Terwijl we een begin gaan maken met de Bechamel saus beginnen begin je ook met voorverwarmen van de oven op 190° C. Voor het maken van de Bechamel begin je met de melk door een zeef te halen. Smelt vervolgens de boter in een middelgrote pan. Doe daar de bloem bij en verhit dit al roerend voor 1 tot 2 minuten.
Voeg nu beetje bij beetje de melk daar aan toe en roer deze goed door de saus. Herhaal dit tot de melk geheel in de saus is opgenomen. Breng de saus rustig aan de kook en blijf roeren tot je ziet dat de saus dik en glad word. Rasp er nu verse nootmuskaat over heen naar smaak en breng de saus verder op smaak met vers gemalen zwarte peper en zout. Roer dan alles nog een goed door en haal de saus van het vuur.
Het opbouwen van de lasagne
Begin met een derde van de vleessaus in een ovenschaal te scheppen. Leg daar de helft van de gehaktballetjes op. Schenk daar weer een derde van de Bechamelsaus over heen en dek af met met de helft van de lasagne vellen. Herhaal dit en eindig bovenop met een laag van de vlees en bechamelsaus.
Strooi nu de rest van de Parmezaanse kaas gelijkmatig over het gerecht. Plaats de schaal in de oven en bak het gerecht 30 tot 40 minuten tot het goudbruin is en bubbels vertoont. Laat, ook om ongelukken te voorkomen, de lasagne ongeveer 10 minuten rusten. Garneer iedere portie met gehakte peterselie.
Meer Lasagne recepten kunt u hier vinden
-
Triangle Spiesen voor grill en oven 4 delige set met ring
€16.49 Bestellen -
Triangle Mandoline met roestvrijstalen mes en geleider
€44.95 Bestellen -
Triangle Rasp 2-zijdig met handig opvangbakje
€22.95 Bestellen -
Triangle Essential Gember-rasp
€21.49 Bestellen -
Triangle Draadsnijder voor kaas en fondant 24 cm breed
€18.99 Bestellen -
Triangle Essential Gevogelteschaar 10 cm vezelversterkt polyamide heft
€29.95 Bestellen -
Triangle 1946 Spatel Nylon exta flexibel roestvrijstaal
€19.95 Bestellen -
Triangle Keukentang 38 cm van roestvrij staal
€11.99 Bestellen