spaghetti-al-rancetto

De saus voor dit gerecht komt van oorsprong uit Spoleto wat in de regio Umbrië ligt in midden Italië. Een regio met groene, zacht glooiende heuvels begroeid met vooral wijn- en olijfgaarden, maar er zijn ook veel akkers met tarwe, suikerbieten, tabak en zonnebloemen. De saus is fris en licht waarin de tomaten maar kort worden gekookt. De beste tijd om dit gerecht te maken is dan ook de zomer wanneer de tomaten volop smaak bevatten.

Dit recept is berekend op 4 personen

Wat heb je nodig ?

De ingrediënten

  • 350 gram rijpe Pomodori
  • 150 gram Pancetta of ontbijtspek in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 1 fijngehakte ui
  • 350 tot 400 gram verse of gedroogde Spaghetti
  • Majoraan, de blaadjes van 2 of 3 takjes
  • Zout
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Vers geraspte Pecorino om mee te serveren
  • Grof gesneden of gescheurde basilicum blaadjes voor garnering

De tomaten ontvellen

Neem een goed scherp mes en snijd daarmee een kruisje in de onderkant van de Pomodori. Zet een middel grote pan op met water en breng deze aan de kook. Als het water eenmaal kookt hal je de pan van het vuur en voegt de Pomodori toe en laat deze ongeveer 30 seconden in het hete water liggen. Neem nu een schuimspaan en haal de tomaten uit het water. Indien nodig herhaal je dit met de overige tomaten. Ontvel nu de tomaten door bij het kruisje een puntje van het tomaten velletje te pakken. Je zou nu vrij makkelijk de tomaat moeten kunnen ontvellen.

Het kan soms helpen om de tomaat te laten schrikken in koud/ijs water voor je gaat ontvellen. Snijd e tomaat nu in grote stukken.

De saus maken

Neem nu een middelgrote koekenpan of steel pan en verhit daar de olie in. Voeg de Pancetta toe en bak deze tot dat het vet begint uit te lopen. Vervolgens voeg je nu de gesnipperde ui toe en bak het geheel voor een minuut of 10.

Nu is het tijd om de tomaten toe te voegen en breng het geheel op smaak met zout en gemalen zwarte peper. Roer het geheel nu goed door en laat het ongeveer 10 minuten door pruttelen zonder deksel op de pan.

Zet in de tussentijd een grote pan water op met zout en breng deze aan de kook. Voeg de pasta toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking of tot deze beetgaar of al dente is.

Haal nu de saus van het vuur en voeg de majoraan toe. Maak de saus verder af op smaak peper en zout. Neem de spaghetti van het vuur en giet deze af. Neem een (liefst voorverwarmde) schaal of kom en doe daar de pasta in. Giet nu de saus over de pasta en schep het geheel voorzichtig maar wel goed door. Garneer het gerecht met de gehakte of gescheurde basilicum en dien het gerecht direct en heet op. Geef de geraspte Pecorino er bij zodat men zelf kan beslissen of en hoeveel kaas zij willen gebruiken.

*Let op: de saus en pancetta bevatten al zout en Pecorino kaas is ook zoutig wees dus voorzichtig met gebruik van zout.*

Een goede wijnkeuze bij een gerecht als dit zou bijvoorbeeld een Pinot Gricio kunnen zijn, zoals deze MONTEBELLO BIANCO PINOT GRIGIO

*Nog een tip: Gebruik voor dit recept het liefst echte pancetta, u kunt wel ontbijtspek gebruiken maar dit gaat wel een beetje ten koste van de smaak*

Mangiare Gustoso