spaghetti-pesto-vongole

Spaghetti met vongole en pesto

Klassieke gerechten die vaak tijdens het diner op la Vigilia worden geserveerd zijn vooral vis gerechten. Denk bijvoorbeeld maar aan gegratineerde mosselen, gefrituurde calamari, spaghetti alle vongole of linguine met ansjovis en stokvis.
Pastamammamia wil deze traditie in ere houden en daarom alvast één echt Italiaans visrecept, dat ook nog eens snel op tafel staat.

Spaghetti met vongole en pesto

Ingrediënten
(dit recept is berekend op 6 personen)

450 g verse of gedroogde spaghetti
600 g vongole (venusschelpen)
300 g ontvelde tomaten fijn geprakt
½ ui
pijnboompitten voor garnering
3 eetlepels extra vergine olijfolie
peper
zout

Begin met het wassen van de vongole onder koud stromend water en gooi schelpen die open zijn direct weg. Zet een grote op met daarin een bodem water en kook de vongole daarin in korte tijd gaar op hoog vuur. Alle ongeopende schelpen haal je er tussen uit en gooi je weg. Gooi het kookvocht niet weg maar bewaar dit nog even.

Voor de pesto kun je natuurlijk een potje uit de winkel halen maar wij maken hem toch liever vers. voor deze pesto gebruiken wij:

  • Verse basilicum – 20 gram (blaadjes)
  • Pijnboompitten – 20 gram
  • Parmezaanse kaas – 20 gram
  • Knoflook – 1 teen
  • Extra Vergine Olijfolie – 2 – 4 eetlepels
  • Zout – ½ theelepel
  • Peper – ½ theelepel

Rasp de Parmezaanse kaas en schil de knoflook
Stop de basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en knoflook in een vijzel met een beetje zeezout. Vijzel alles totdat het is vermalen tot een groene massa en voeg dan 2 eetlepels olijfolie toe en mix dit goed door elkaar.

Afhankelijk hoe dik of dun je de pesto wilt maken voeg je eventueel meer olijfolie toe.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui. Voeg de pesto van basilicum en knoflook toe en warm even mee. Voeg dan de fijn geprakte tomaten toe, breng alles op smaak met wat peper en zout en laat de saus op middelmatig vuur zachtjes door pruttelen.

Als de saus inkookt en dikker wordt voeg je wat van het kookvocht van de vongole toe. Als de saus klaar is doe je daar de vongole inclusief schelp bij en roer je het geheel goed nog even door.

Neem nu een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten tot deze goudbruin zijn. Let wel op want dit kan ineens erg hard gaan en dan heb je verbrande pijnboompitten en dat is niet lekker, blijf er dus even bij.

In de tussentijd brengen we een grote pan water met zout aan de kook. Doe hier de spaghetti bij en kook deze volgens de aanwijzing op de verpakking tot ze al dente of beetgaar is. Giet de pasta af en doe deze in een (liefst voorverwarmde schaal) en roer er de saus door. Serveer direct en strooi er wat geroosterde pijnboompitten over heen.

Mangiare Gustoso, en mocht u na het eten naar de de nachtmis gaan om het kindje in de kribbe te zien, dan alvast Buon Natale!