pappadelle-alla-pollo-e-porcini

Pappardelle al Pollo e Porcini – Pappardelle met kip en Paddenstoelen

Dit gerecht is een prachtig stukje Toscane op je bord. Dit heerlijke romige gerecht dat prima geschikt is als hoofdgerecht. De gebruikte pasta in dit recept is Pappardelle, mocht je die niet kunnen maken/krijgen zou je ook Tagliatelle kunnen gebruiken. Een leuk weetje, het woord pappardelle komt waarschijnlijk van het Italiaanse pappare, wat opslokken of naar binnen werken betekent.

Voorbereiding: Ongeveer 20 minuten hierbij gaan wij uit van het gebruik van gedroogde pasta. Zelf verse Pappardelle maken vraagt uiteraard veel meer tijd.
Bereiding: ongeveer 40 minuten.
Dit gerecht is berekend op 4 personen.

Wat heb je nodig ?
  • 15 gram gedroogde Porcini’s (Eekhoorntjesbrood)
    (je zou deze eventueel ook kunnen vervangen voor kastanje champignons)
  • 175 ml warm water
  • 25 gram boter
  • 1 teen knoflook uitgeknepen
  • 1 Prei of 2 bosuitjes
  • 1 handje vol fijngehakte gladde peterselie
  • 120 ml droge witte wijn (bijvoorbeeld Vento Caldo Syrah Sicilië)
  • 250 ml Kippenbouillon
  • 400 gram verse of gedroogde Pappardelle
  • 2 kip filetjes in reepjes gesneden
  • 105 ml Mascarpone
  • Zout
  • Gemalen Zwarte peper
  • Vers gescheurde Basilicum voor de garnering
De bereiding

Wij beginnen met het weken van de Porcini’s in warm water. Neem een kom warm water en laat de Porcini’s 15 tot 20 minuten inweken. Knijp de Porcini’s nu uit boven een kommetje waar u een fijne zeef op legt. Gooi het inweek water nog niet weg. Dit kan later nog goed van pas komen. Hak nu de Porcini’s fijn, zet het weekwater apart.

Neem nu een grote pan zoals bijvoorbeeld een hapjespan en smelt hier de boter in. Voeg nu de Porcini’s toe samen met de knoflook en fijngehakte peterselie, voeg ook de prei of bosuitjes toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Bak dit op een laag vuur terwijl je regelmatig roert voor een minuut of 5. Zet het vuur nu hoger en giet nu de wijn bij de mix samen met de bouillon en breng dit aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat op een laag vuur het geheel nog 5 minuten door pruttelen. Als de saus begint in te koken is hij klaar.

In de tussentijd zetten wij een grote pan water met zout op die wij aan de kook brengen. Doe hier het weekwater van de Porcini’s bij. Doe vervolgens de Pappardelle erbij en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze beetgaar of al dente is.

Neem nu de reepjes kip en doe deze bij de saus en laat deze 5 minuten zachtjes koken tot de kip reepjes gaar zijn. Schep nu lepel voor lepel de Mascarpone door de saus en roer deze door de saus na iedere schep. Giet er nu 1 of 2 eetlepels van het pasta kookvocht bij en breng de saus op smaak.

Als de Pappardelle klaar is giet je hem af en laat je hem goed uitlekken. Doe de Pappardelle in een grote (liefst voorverwarmde) schaal of kom en giet de saus er over heen. Schep het gerecht  voorzichtig om zodat de saus goed verdeeld is en garneer met de gescheurde basilicum.

Mangiare Gustoso

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.