Tomaat als basis voor sauzen

Als je het over Italië en Pasta hebt zullen de meeste mensen direct denken aan spaghetti met een of ander tomatensaus. Tomaten komen in vele rassen en vele smaken. Mensen die naar Italië zijn geweest en daar tomaten sauzen of tomaten hebben geproefd zullen je vertellen dat deze veel lekkerder zijn dan de Nederlandse tomaat. De Italiaanse tomaten zijn veel voller van smaak en zijn vaak ook zoeter dan hun Nederlandse familieleden. Daar is wel een reden voor natuurlijk.

Net als iedere andere plant is de tomaat afhankelijk van zonlicht. Daarnaast is de bodem medebepalend voor de smaak en kleur van de tomaat. Door de ligging van Italië op de wereldbol krijgt de Italiaanse tomaat om te beginnen meer zonuren dan de Nederlandse tomaat. Hierbij ga ik er trouwens even vanuit dat we het over Tomaten uit de “koude grond” hebben en niet over kas tomaten. Naast het aantal zonuren is de stand van de zon in Italië ook anders als die hier in Nederland. De zon staat dichterbij waardoor de kracht van het zonlicht ook meer invloed heeft op de vrucht.

Ook de bodem in Italië is anders als in Nederland waar we nogal wat kleigrond hebben. Dat heeft allemaal zijn effect op de vrucht in termen van kleur en smaak. Dus de uitspraak in Italië smaken de tomaten beter klopt wel. Zonder dat ik de Nederlandse tomaat af wil breken is er dus een wezenlijk verschil tussen de Hollandse tomaat en de Italiaanse tomaat. Wanneer je dus authentiek Italiaanse gerechten wilt maken is het dus raadzaam om daar ook Italiaanse tomaten voor te gebruiken zoals de Pomodori bijvoorbeeld. Tegenwoordig zijn er echt 10 tallen rassen tomaten te koop in de meest uiteenlopende kleuren en vormen. Allemaal met hun eigen karakteristieke smaak.

 • Triangle Pizzasnijder 12 cm RVS

  Triangle Pizzasnijder 12 cm RVS

  25.95
  Bestellen
 • Triangle Zeef 15cm

  Triangle Zeef 15cm

  15.95
  Bestellen
 • Triangle Spies voor grill en oven met ring 25 cm lang

  Triangle Spies voor grill en oven 25 cm lang met ring

  3.95
  Bestellen
 • Triangle Special Golfsnijder

  Triangle Special Golfsnijder

  9.95
  Bestellen
 • Triangle Kruidenschaar in doos

  Triangle Kruidenschaar in doos

  19.95
  Bestellen
 • Triangle Pincet multifunctioneel van roestvrij staal 15cm

  Triangle Pincet multifunctioneel van roestvrij staal 15cm

  7.95
  Bestellen
 • Triangle Spies lelie voor grill en oven 25cm

  Triangle Spies lelie voor grill en oven 25cm

  9.95
  Bestellen
 • Triangle Pincet met dubbele knik 15cm

  Triangle Pincet met dubbele knik 15cm

  7.95
  Bestellen