Tomaat als basis voor sauzen

Als je het over Italië en Pasta hebt zullen de meeste mensen direct denken aan spaghetti met een of ander tomatensaus. Tomaten komen in vele rassen en vele smaken. Mensen die naar Italië zijn geweest en daar tomaten sauzen of tomaten hebben geproefd zullen je vertellen dat deze veel lekkerder zijn dan de Nederlandse tomaat. De Italiaanse tomaten zijn veel voller van smaak en zijn vaak ook zoeter dan hun Nederlandse familieleden. Daar is wel een reden voor natuurlijk.

Net als iedere andere plant is de tomaat afhankelijk van zonlicht. Daarnaast is de bodem medebepalend voor de smaak en kleur van de tomaat. Door de ligging van Italië op de wereldbol krijgt de Italiaanse tomaat om te beginnen meer zonuren dan de Nederlandse tomaat. Hierbij ga ik er trouwens even vanuit dat we het over Tomaten uit de “koude grond” hebben en niet over kas tomaten. Naast het aantal zonuren is de stand van de zon in Italië ook anders als die hier in Nederland. De zon staat dichterbij waardoor de kracht van het zonlicht ook meer invloed heeft op de vrucht.

Ook de bodem in Italië is anders als in Nederland waar we nogal wat kleigrond hebben. Dat heeft allemaal zijn effect op de vrucht in termen van kleur en smaak. Dus de uitspraak in Italië smaken de tomaten beter klopt wel. Zonder dat ik de Nederlandse tomaat af wil breken is er dus een wezenlijk verschil tussen de Hollandse tomaat en de Italiaanse tomaat. Wanneer je dus authentiek Italiaanse gerechten wilt maken is het dus raadzaam om daar ook Italiaanse tomaten voor te gebruiken zoals de Pomodori bijvoorbeeld. Tegenwoordig zijn er echt 10 tallen rassen tomaten te koop in de meest uiteenlopende kleuren en vormen. Allemaal met hun eigen karakteristieke smaak.