trenette-alla-genovese-2

Trenette Alla Genovese is een traditioneel uit de streek Ligurië in Noord Italië. Trenette wordt hier traditioneel geserveerd met pesto, sperziebonen en aardappelblokjes. Op het eerste gezicht misschien een wat vreemde combinatie maar het eind resultaat laat niets te wensen over. Het is voedzaam, lekker en hoeft niet heel veel tijd te kosten om te bereiden.

De voorbereiding voor dit gerecht bedraagt ongeveer
De totale kooktijd ligt rond de
Dit recept is berekend op 4 personen

Wat heb je hier voor nodig ?

  • Ongeveer 40 verse basilicum blaadjes voor de pesto( die zou je ook uit een potje kunnen halen)
  • 2 tenen knoflook in dunnen plakjes gesneden
  • 1 1/2 eetlepel pijnboompitten
  • 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas plus extra om er naast te serveren
  • 2 eetlepels vers geraspte Pecorino kaas plus extra om er naast te serveren
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 aardappelen met een gezamenlijk gewicht van ongeveer 250 gram
  • 100 gram sperziebonen
  • 350 tot 400 gram Trenette of als je dat niet kunt vinden kun je ook Linguine gebruiken
  • Gemalen zwarte peper
  • Zout

We beginnen met het maken van de pesto. Doe de basilicum blaadjes en de pijnboompitten samen met de 2 soorten kaas in een keukenmachine of een blender en maal alles voor een een seconde of 5. Doe nu de helft van de olie erbij en voeg wat zout toe. Maal dit opnieuw voor een seconde of 5. Haal nu met een pannenlikker of iets dergelijks alles van de wand van de kom of blender beker en voeg de rest van de olie toe. Maal het geheel opnieuw voor een seconde of 5 tot 10. En klaar is jouw eigengemaakte Pesto, simpel zat toch ?

Neem nu de aardappelen en snijd deze eerst in de lengte door. Snijd dan elke plak in de breedte in plakjes van een millimeter of 5 dik. Haal de topjes en de draden van de sperziebonen af en snijd deze in stukjes van ongeveer 2 cm. Zet inmiddels een grote pan water op met wat zout en breng die aan de kook. Doe hier de aardappelen en de sperziebonen bij en kook deze voor een kleine 5 minuten. 

Doe nu de Trenette bij de aardappelen en sperziebonen en breng alles weer aan de kook. Roer alles goed door en kook dit voor een minuut of 5 tot 7 tot alles beetgaar of al dente is. Als de aardappelen uit elkaar vallen is dat helemaal niet erg het geeft een meer romige textuur aan het gerecht.

Doe in de tussentijd dat de aardappelen koken alvast de pesto onderin een grote kom en doe daar 3 tot 4 eetlepels van het kookvocht van de pasta bij en roer dit goed door elkaar.

Giet nu de pasta en aardappelen en groenten af en doe deze in de kom erbij. Schep nu rustig alles goed door elkaar. Dien het gerecht direct op en gebruik daarvoor het liefst voorverwarmde borden en serveer daar de Parmezaanse kaas en de Pecorino kaas ernaast.

Mangiare Gustoso