lasagnes-vegetariennes

Vegetarische Lasagne of Lasagne Vegetariane is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm. In het Nederlands noemen we deze bladen lasagne bladen , in het Italiaans worden ze aangeduid met lasagne (meervoud). Ook de complete schotel wordt in het Italiaans met deze term aangeduid, ofwel lasagne al forno (bladen uit de oven).
Hoewel lasagne een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland, waar “lasanon” platte deegkoek betekent. Vaak zijn Lasagne schotels bereid met tomaten sauzen en vlees als bijvoorbeeld gehakt. Dit recept is geheel vegetarisch.

De voorbereiding duurt ongeveer 40 minuten voor dit gerecht
De bereidingstijd ligt ook op ongeveer 40 minuten
Dit gerecht is berekend op 4 personen
Aantal calorieën voor dit gerecht ligt op 440 per portie

Wat heb je nodig ?

  • ongeveer 350 gram lasagne bladen
  • 5 eetlepels olijfolie voor het bakken
  • 2 bos of lente uitjes
  • 200 gram in blokjes van ongeveer 1cm pompoen
  • 2 Courgettes fijngesneden
  • 200 gram cherrytomaten gehalveerd
  • 1 takje verse rozemarijn, plus extra rozemarijn om mee te garneren
  • 4 eetlepels slagroom
  • 200 Stracchino of Taleggio
  • 2 kleine takjes verse marjolein fijn gehakt
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout
  • Peper

De Bereiding

Wij gaan beginnen om de oven op temperatuur te breng. Verwarm de oven voor op 180° C (gasoven stand 4). Neem een ovenschaal van  ongeveer 20×24 cm en vet deze in.
Verhit dan 4 eetlepels olijfolie in een grote panen voeg daar de bos of lente uitjes aan toe en fruit deze aan op een laag vuur voor ongeveer 2 tot 3 minuten. Nu kan de pompen er bij. Deze bakken we 5 tot 6 minuten alvorens we de courgettes toevoegen samen met de cherrytomaten en gehakte rozemarijn. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Bak nu alles nog een minuut of 10 door op een matig vuur of tot de groenten zacht en goudbruin zijn.

Intussen mengen wij de slagroom, Stracchino en marjolein in een kom door elkaar en voegen daar een mespuntje zout aan toe. Intussen hebben wij een grote pan met water en zout en een eetlepel olijfolie aan de kook gebracht en daar in koken wij de lasagne vellen gaar met een paar per keer om aan elkaar plakken te voorkomen. Wanneer de vellen komen bovendrijven zijn zij gaar en schep je ze uit de pan met een schuimspaan. Leg de vellen op een schone droge theedoek te drogen of op een vel bakpapier.

Nu gaan wij de lasagne opbouwen. Begin met het bedekken van de bodem van de schaal met ongeveer een derde van de groenten. Leg daar een lasagne vel boven op en giet een deel van de kaassaus over, groenten en Parmezaanse kaas. Herhaal dit proces tot je drie lagen hebt opgebouwd. Eindig met een laag groenten en kaas. Stroi wat rozemarijn naalden over de lasagne met wat peper.

Zet de lasagne nu ongeveer 30 minuten in de oven  tot hij mooi goudbruin op de bovenkant is. Dien de lasagne heet op.

Mangiare Gustoso