Welke wijn moet ik schenken bij mijn pasta gerecht. Nou ben ik geen somelier en is het haast onmogelijk voor mij om alle wijnen uitvoerig te bespreken en in te passen bij pasta gerechten. Toch ga ik een hele kleine poging wagen en dat is puur op basis van wat onderzoek en dus niet op persoonlijke ervaring. Ik zeg het er maar even bij 🙂

Het begint natuurlijk al met de kleur wilt u witte of rode wijn of misschien een rose of een mousserende wijn er zijn legio mogelijkheden. Daarnaast is ook kwaliteit niet onbelangrijk en daar zijn net als bij de Franse wijnen specifieke aanduiding voor zoals je verderop kunt lezen.

Een goed punt om vanuit te beginnen is als u weet uit welke streek het betreffende gerecht komt en om daar dan een streek wijn bij te kiezen. Als u de streek niet weet kunt u altijd nog kijken naar het hoofd ingrediënt van uw gerecht en daar een wijn bij aan te sluiten. Wat iets is om in het achterhoofd te houden is dat pasta gerechten vaak best sterke smaken hebben denk aan knoflook of chilipepers of bijvoorbeeld de Parmezaanse kaas die vrij zout van zichzelf is. Kies bij dit soort gerechten een stevige wijn met veel body en smaak.

KWALITEITSAANDUIDINGEN

  • Vino da tavola tafelwijn, alle soorten die niet bij andere wijnsoorten horen, deze wijn is overigens niet per definitie slecht van kwaliteit
  • IGT: Indicazione Geografica Tipica plaatsgebonden kwaliteitskeurmerk
  • DOC: denominazione di origine controllata gecontroleerde oorsprongsbenaming, toegekend per individuele producent
  • DOCG: denominazione di origine controllata e garantita gecontroleerde en gegarandeerde oorsprongsbenaming. Kenmerk: genummerde roze banderol om flessenhals