Welke saus hoort er nou bij welke soort pasta.

Deze vraag zal niet voor iedereen spelen, simpelweg omdat er geen vaste regels zijn voor welke saus er bij welke pasta hoort. Tenzij je natuurlijk een klassieker gaat maken zoals Bucatini all’Amatriciana, Penne all’Arrabbiata of Fetuccine all’Alfredo dit zijn streek gerechten en echte Romijnse klassiekers en daar bij wordt eigenlijk altijd de zelfde soort pasta geserveerd.

Hetzelfde geld voor bijvoorbeeld Tagliatelle alla Bolognose of Trenette con pesto. Doordat er niet zo heel veel van deze klassiekers zijn en met de komst van moderne pasta soorten is het niet altijd duidelijk welke saus er nou bij die nieuwe pasta soorten gaat. Zoals gezegd zijn er gelukkig geen regels dus kun je volledig je gang gaan en naar je eigen smaak experimenteren. Toch zal de keuze meestal vrij logisch zijn.

Als het gaat om zware sauzen met grote stukken groenten en/of vlees dan zal dat niet zo prettig combineren met dunnere of kleinere pasta soorten, in de praktijk zul je zien dat dit soort sausen worden geserveerd met bredere pasta soorten als Linguini of Pappardelle of met korte holle pasta zoals Penne, Fusilli of Rigatoni.

Saus bereiding

Zuid Italië

Over het algemeen kun je stellen dat sauzen uit Zuid Italië voornamelijk sauzen op basis van olijfolie zijn in plaats van boter. Ze worden geserveerd bij droge pasta soorten, gemaakt van Durum tarwe zoals Vermicelli en Spaghetti wat ook in het zuiden populaire gerechten zijn.  Normaal wordt dit type pasta geserveerd met tomatensaus of zeevruchten sauzen en meestal op basis van olijf olie maar ook wel met lichte groentesauzen. Spaghetti en Vermicelli zijn ook zeer geschikt voor zeer simpele sauzen als Aglio e oilio (Knoflook en olijfolie) wat afkomstig is uit Rome. Dit type sauzen wordt in de regel niet bereid of gegarneerd met kaas.

Noord Italië

In het noorden van Italië wordt veelal met sauzen op basis van boter of room gewerkt. In dit deel van Italië gebruikt men ook geen droge pasta maar pasta op basis van eieren. Dit soort sausen zijn bij uitstek geschikt voor verse zelf gemaakte eierpasta omdat deze de room en de boter prima absorberen waardoor de saus beter aan de pasta blijft hangen. Boter En room gaan ook goed samen met tomatensausen die worden geserveerd bij bijvoorbeeld korte pasta zoals Penne, Rigatoni, Farfalle of Fusilli. Dit zijn de gerechten waar ook vaak op het laatste moment nog geraspte kaas door de pasta wordt gehusseld of erover heen wordt gestrooid.