Kippenbouillon helder

Verse kippenbouillon wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken en dan met name als basis voor andere recepten. Het onderstaande recept voor verse kippenbouillon is geschikt voor 1,7 liter verse bouillon.

Wat heb je nodig aan ingrediënten ?

  • 1 kg Kip
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote ui
  • 2 wortels
  • 1 teen knoflook
  • enkele takjes verse peterselie
  • 2 liter water
  • Gemalen zwarte peper
  • zout

Om te beginnen snijd je alle groenten in grove stukken. Doe alle ingredienten nu in een grote soeppan en voeg het water toe. Breng dit aan de kook.

Als de soep eenmaal aan de kook is schep je met een schuimspaan het op de bovenkant vormende schuim steeds weg. Als de geen schuim maar geeft draai je het vuur omlaag/ Zet een deksel op de pan en laat een beetje ruimte om de stoom uit weg te laten, dus zet bijvoorbeeld het deksel schuin. Sommige pannen en deksel hebben openingen voor de stoom die hoef je dus niet scheef op de pan te zetten.

Laat de soep nu zachtjes door pruttelen voor een uur of 2. Proef de soep even en breng wanneer nodig het geheel nog verder op smaak en laat de soep dan enigszins afkoelen.

Neem nu een zeef en leg in de zeef een schone doek. Leg de zeef op een grote pan en schenk nu langzaam de bouillon door de zeef.  Als alle bouillon gezeefd is dek je de bouillon af en laat je hem in de koelkast verder afkoelen.

De gekookte kip kun je nu uit de gezeefde ingrediënten halen om te gebruiken in een ander recept. De overige ingrediënten kun je weg gooien.
Wanneer je de bouillon gaat gebruiken schep je het vet laagje dat zich gevormd heeft eerst weg en dan ga je de bouillon verwarmen.

De bouillon is ongeveer 4 dagen te bewaren in de koelkast. Echter je kunt de bouillon ook invriezen in kleine hoeveelheden zodat je later per portie de bouillon kunt gebruiken