Italiaanse wijn op de juiste temperatuur serveren is, voor het op de juiste manier genieten van uw wijn, echt een essentieel onderdeel. Het is algemeen bekend dat door heel Italië heen prachtige wijnen worden geproduceerd. Vrijwel iedere regio heeft wel een wijnsoort die specifiek is voor die regio. En dat is op zich best bijzonder. In alle wijn producerende landen, dus ook Italië, liggen gebieden waar wijnstokken liever niet staan.
Dit kan te maken hebben met een aantal factoren zoals de grond waar de wijnstok zijn voeding uit moet halen, maar ook de omgeving en de temperatuur spelen hier een belangrijke rol in. Door deze omgevingsfactoren krijgt elke wijn zo zijn eigen karakteristieken. Het zal je niet verbazen dat veruit de meeste Italianen het liefst Italiaanse wijnen uit de eigen regio drinken.
Hoewel je misschien niet direct denkt aan al deze factoren, bij het uitserveren van wijn, zijn zij toch sterk bepalend voor de smaak.
Een andere belangrijke factor bij het serveren van wijn is de temperatuur van de wijn. De smaak van wijn komt het best tot haar recht bij een bepaalde temperatuur tijdens het drinken van de wijn.
Tafelwijnen (Vino Tavola)
Veel van de wijnen die men in Italië drinkt zijn wat men noemt tafelwijnen. Italiaanse witte tafelwijnen(vino tavola bianco) worden over het algemeen gekoeld gedronken op een temperatuur tussen de 6° en 10° Celsius. Ook de zoeter witte tafelwijnen worden bij voorkeur gekoeld gedronken.
De wat eenvoudigere rode tafelwijnen(vino tavola rosso) worden veelal licht gekoeld geserveerd zo tussen de 8° en 12° Celsius. Daarbij is het wel interessant om te weten dat men ‘s zomers vaak meer koelt en in de wat koudere seizoenen rode tafelwijnen ook wel worden geserveerd op temperaturen tussen 12° en 14° Celsius.
Het koelen of niet koelen van wijn is dus van grote invloed op de smaak van de wijn. Voor elke wijn is er een temperatuur waarop de wijn het best tot haar recht komt. Echte wijnkenners kunnen dan ook gruwelen van wijnen die op de verkeerde temperatuur worden geserveerd.
Gecertificeerde wijnen
Als je gaat kijken naar de betere witte wijnen en dan hebben we het over D.O.C. of D.O.C.G gecertificeerde witte wijnen dan zal men eigenlijk altijd een temperatuur adviseren tussen de 8° en 12° Celsius. Op deze temperatuur komen alle smaken het best naar voren. Het te koud serveren van deze wijnen kan de smaak dusdanig beïnvloeden dat u niet meer het idee hebt een kwaliteitswijn te drinken en dat is natuurlijk doodzonde.
Witte mousserende wijnen worden eigenlijk altijd gekoeld. De ideale temperatuur voor bijvoorbeeld Asti Spumante ligt tussen de 6° en 8° Celsius. Echt zoete wijnen van hoge kwaliteit worden licht gekoeld gedronken zo tussen 8° en 12° Celsius, terwijl de echte liefhebbers je eerder een temperatuur tussen 14° en 16° om zo meer van de wijn te proeven.
Ga je nu kijken naar de rode kwaliteitswijnen met een D.O.C of D.O.C.G certificatie dan zul je over het algemeen een advies krijgen deze tussen 16 ° en 18° Celsius uit te schenken. Hoewel de meeste Italianen dit soort wijnen gedurende de warme zomers deze wijnen vaak toch iets koeler drinken wordt hij in de winter maanden op meestal op deze temperatuur gedronken.
Wijn op kamer temperatuur
Wijn op kamer temperatuur serveren is tegenwoordig eigenlijk niet meer van toepassing. Het gemiddelde moderne huishouden houd de temperatuur in huis meestal zo tussen de 20° en 24° Celsius. Toen men bedacht om wijn op kamer temperatuur te serveren lag die gemiddelde temperatuur zo rond de 18° Celsius. Nogal een verschil dus.
Wijn laten ademen
Wijn moet voor je hem uitschenkt eigenlijk eerst “ademen”. Niet iedereen zal weten wat dit betekent maar eigenlijk komt het er op neer dat je enige tijd voor het serveren van de wijn je de fles al hebt ontkurkt zodat er lucht bij de wijn kan.
Wijn decanteren
Over het beademen van wijn bestaan allerlei theorieën. Je hoort vaak dat mensen zeggen, ik heb de wijn laten ademen door de fles te ontkurken. Dit is echter een bakerpraatje en heeft eigenlijk geen enkele zin. Om wijn te laten ademen moet de wijn met zuurstof in aanraking komen. Als je geen eigenaar van een decanteer karaf kun je de wijn in het glas walsen om hem te laten ademen. In het andere geval kun je de wijn dus decanteren in een decanteer karaf. Het gaat erom dat de wijn met zoveel mogelijk zuurstof in aanraking wordt gebracht. Hierdoor zal de wijn zachter voelen en smaken dan wanneer u hem direct uit serveert.
Verder is het per wijn ook nog wel enigszins verschillend. Als je bijvoorbeeld naar wijnen als Barolo’s, Chianti’s en Brunello’s kijkt, dan is het heel normaal het advies te krijgen om de fles 1 tot 2 uur van tevoren al te ontkurken en te laten ademen, zolang je dit doet in de kamer waar de wijn gedronken gaat worden. Voor bijvoorbeeld Barolo’s word soms wel 6 tot 8 geadviseerd.
Nou denk je misschien wat een onzin allemaal en dat snap ik direct, ik dacht dat ook altijd, ik vond het altijd op wetenschap gaan lijken. Toch zit er wel een punt van waarheid en veel van deze adviezen. En als je er op gaat letten zul je merken dat het ook allemaal effect heeft op de wijn en hoe de wijn smaakt. Het is dus handig, als je wijn gaat kopen, dat je bij de verkoper de nodige informatie haalt over de wijn die jij in gedachten hebt.
-
Aanbieding!
Sicanelli Vermentino
€5.49 Bestellen -
Finca Santa Bella Chardonnay
€7.98 Bestellen -
Calle Principal Tempranillo-Cabernet Sauvignon
€6.49 Bestellen -
Finca Santa Bella Reserva Malbec
€11.29 Bestellen -
Aanbieding!
Sicanelli Grillo
€5.99 Bestellen -
Niedermann Spätburgunder Trocken
€8.49 Bestellen -
Breukpakket Rood tbv personeel (6)
€15.00 Bestellen -
Georges Clément Champagne Premier Cru Brut
€31.49 Bestellen
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.