De geschiedenis van Pasta gaat inmiddels eeuwen terug. Over hoe en waar pasta nou oorspronkelijk vandaan komt is nog al wat discussie. Er gaan verschillende theorieën in het rond over het ontstaan van pasta. Een van die theorieën is dat pasta is ontstaan in China en dat dit door Marco Polo mee terug gebracht werd naar Italië. Toch zeggen de meeste voedsel historici dat het waarschijnlijk is dat er al eerder een vorm van pasta bekend was in Italië.

Aanleiding voor die gedachte is het feit dat op Fresco’s, die zijn terug gevonden in Etruskische graftombes, voorwerpen zijn afgebeeld als een deegplank, een deegroller en een snijwieltje. Opvallend genoeg lijken deze voorwerpen verdacht veel op de gereedschappen die heden ten dage worden gebruikt om pasta mee te maken. 

Er zijn ook aanwijzingen gevonden dat in de Romeinse tijd er al ongedesemd deeg wordt gebruikt gemaakt van water en meel. Dit werd waarschijnlijk gebakken en in repen gesneden opgediend samen met een saus. Een beroem Romeins gastronoom genaamd Apicius, beschreef al ovengerechten waarbij pasta-achtig deeg werd afgewisseld met andere ingrediënten. Een soort voorloper van de moderne Lasanga dus eigenlijk.

Hoe en waar pasta zogezegd dan ook “uitgevonden” mag zijn, het waren hoogstwaarschijnlijk de Sicilianen die pasta als eerste kookte in water. Er zijn aanwijzingen dat men in de 12e eeuw al een lange dunne pasta soort aten die veel doet denken aan spaghetti. Ondertussen hadden de inwoners van Calabrie ook niet stil gezeten, zij hadden geleerd om pastareepjes tot pijpjes te draaien vergelijkbaar met onze moderne Macaroni.

In het Pasta museum, is er een pasta museum? ja dat is er, en dat staat in Rome. Hier liggen kookboeken uit de 13e eeuw, die zijn gepubliceerd vóór Marco Polo’s terugkeer uit China, waar recepten in staan voor het maken van verschillende soorten pasta waaronder Vermicelli, Tortelli en Ravioli. Dit toont wel aan dat pasta dus al voor Marco Polo’s terugkeer bestond in Italië. De bewijsstukken zijn te vinden in het museum waar geschriften, etsen en schilderijen dit aantonen.