gratin-tagliatelle

Gratin van Tagliatelle of Gratin di Tagliatelle is een snel en toch zeer smakelijk, romig gerecht uit de oven of Il Forno zoals dat zo mooi klinkt in het Italiaans. Voor hen die niet weten wat Tagliatelle is, dat is een lange pasta soort die gemaakt word met ei. De lange platte slierten zijn zo een 5 tot 8 mm breed. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord voor “snijden” namelijk Tagliare. Persoonlijk gebruik ik het liefst verse Tagliatelle maar je kunt Tagliatelle ook gedroogd krijgen. Voor dit gerecht gebruiken wij verse. Van oorsprong komt Tagliatelle uit Noord Italië uit de streek Emilia-Romagna.

De voorbereiding voor dit gerecht bedraagt ongeveer 10 minuten
Het bereiden heeft ongeveer 15 minuten nodig.
Per portie bevat dit gerecht ongeveer 782 calorieen

Dit recept is berekend op 4 personen

Wat heb je nodig

350 tot 400 gram verse Tagliatelle
50 gram gesmolten boter, neem iets meer om de ovenschaal mee in te vetten
250 gram Fontina in blokjes
takje tijm, alleen de blaadjes
zou
peper
tomatensaus(passata) voor erbij

We starten met het op temperatuur brengen van de oven tot 200° C. Terwijl de oven opwarmt vetten wij alvast een ovenschaal in. Vervolgens nemen wij een grote pan water met zout en brengen deze aan de kook. Als het water eenmaal kook doen we de Tagliatelle erbij en koken die ongeveer 2 tot 3 minuten tot deze al dente of beetgaar zijn. Als de pasta klaar is gieten we die af. Doe de Tagliatelle in de ovenschaal en doe daar direct de gesmolten boter bij samen met zout en peper naar smaak.

Strooi vervolgens de Fontina over het gerecht met een flink hoeveelheid peper. Voor hen die niet weten wat Fontina is, dit is een beetje zachte, strogele kaas met een licht zoete, nootachtige smaak. De kaas heeft kleine, ronde gaatjes. Van oorsprong komt Fontina uit noordwest Italië, uit Aosta. Zo leer je nog eens wat 🙂

Zet nu de oven schaal in de voorverwarmde oven voor ongeveer 10 minuten. Als de Fontina begint te smelten en gaat borrelen en de pasta goudbruin en knapperig wordt is het gerecht klaar. Haal het uit de oven en strooi er wat van de tijmblaadjes over heen. Serveer de ovenschotel direct en heet op. Serveer de tomaten saus er naast.

Er is een manier om de schotel nog romiger te maken mocht je dat willen. Snijd de Fontina in stukjes en laat die vervolgens minstens 1 uur in melk laat weken. Doe de Fontina dan in een pan, het liefst met een dikke bodem, en laat deze smelten. Let er wel op dat de saus niet aanbrand of aan de kook komt. Een maal klaar schenk dan de saus over de Tagliatelle alvoeren die in de oven te plaatsen

Mangiare Gustoso