spaghetti-marinara

Spaghetti Marinara of Spaghetti alla Marinara op zijn Italiaans is een absolute klassieker die wereldwijd zeer populair is. Men denkt dat deze saus is ontstaan ergens halverwege de 16e eeuw, aan boord van de schepen die terugkwamen uit wat toen de America’s werd genoemd. Op zich lijkt mij dat wel logisch gezien het feit dat het een zeevruchten saus betreft. Er zijn ook ideeën dat het de Neapolitaanse vrouwen waren die deze saus kookten voor hun van zee terug kerende mannen. Het is in, wat nu zo mooi de Italiaans-Amerikaanse keuken heet, één van de meest gekookte sauzen. Hoe dan super lekker en makkelijk klaar te maken.

Voor dit recept geld een voorbereiding van rond de 25 minuten
De algehele kooktijd ligt rond de 30 minuten
De recept is berekend op 4 personen

Wat heb je nodig

1 schorpioenvis of rode poon, schoongemaakt en gefileerd
200 gr verse levende venusschelpen
200 gram rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt, in stukjes gesneden
3 eetlepels olijfolie
2 teentjes Knoflook
6 pruim of Roma tomaten
350 gram spaghetti
Bladpeterselie voor garnering
Zout
Peper

De bereiding

We beginnen met het schoonmaken van de vis als dit nog niet gedaan is door uw visboer. Vervolgens snijden wij het visvlees in kleine stukjes. Pureer de vis nu met een foodprocessor of staafmixer. Als dit klaar is gaan wij de venusschelpen boenen onder de koude kraan. Alles schelpen die kapot zijn of die niet direct sluiten gooi je gelijk weg. Schelpen die nog open staan kun je testen door een stevige tik op de schelp te geven met het dikke achterkantje van een mes bijvoorbeeld. De schelp moet nu schrikken en sluiten zo niet, weg er mee.

Verhit nu in een pan de olie en doe daar de knoflook tenen in hun geheel bij. Bak de knoflook op laag vuur bruin terwijl je blijft roeren. Als de knoflook bruin is neem je een schuimspaan en haalt de knoflook uit de pan. De knoflook heeft zijn werk gedaan en kan worden weggegooid. Nu kunnen de tomaten de pan en die laten we zachtjes door pruttelen voor ongeveer 15 minuten. Breng dit alvast op smaak met zout en peper.

Nu is het tijd om de vis puree bij de saus te doen gevolgd door de venusschelpen en de garnalen. Laat het geheel nu zachtjes door pruttelen voor een minuut of 10. Vis de venusschelpen die dicht blijven uit de saus en gooi deze weg.

Intussen hebben wij een grote pan met water en zout aan de kook gebracht. Als het water eenmaal kookt doe je de spaghetti erbij. En tipje; als je de spaghetti slierten ongekookt in je handen hebt. Pak je de bos Spaghetti met twee handen vast en zet de spaghetti op de bodem van de pan. Vervolgens draai je je handen tegen elkaar in waardoor de spaghetti “open draait” en dan laat het los. De Spaghetti valt nu netjes in een cirkel uitgewaaierd in de pan. Laat de Spaghetti van zichzelf uit onderuit zakken in het water. Kook de Spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze al dente of beetgaar is. Laat de Spaghetti uitlekken in een vergiet. Eenmaal uitgelekt doe je ze bij de saus in de pan en roert di voorzichtig om tot alle spaghetti een jasje van tomatensaus aan heeft.

Neem nu een diep bord of kom, liefst voorverwarmd en dien hier de Spaghetti Marinara in op. Garneer het geheel met wat fijngehakte bladpeterselie

Mangiare Gustoso