Hoe maak ik zelf verse pesto? Dit is weer zo een vraag waar je niet direct sluitend antwoord op kan geven. De reden daarvoor is simpel, Italië bestaat uit veel verschillende regio’s en per regio wordt de Italiaanse keuken op een andere manier benaderd. Het komt er eigenlijk op neer dat elke regio zijn eigen keuken heeft met zijn eigen specifieke smaken.

Pesto wordt daarom op veel verschillende manieren gemaakt. De meest voorkomende Pesto soort is wel Pesto Alla Genovese. Dit is de simpelste Pesto die je kan maken.

Wat heb je nodig

  • 100 gram verse blaadjes basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram Parmigiano Reggiano
  • 50 gram Pecorino
  • 20 gram pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Zeezout

Pesto alla Genovese is niets meer en niets minder dan verse pesto op basis van verse blaadjes basilicum. Wat hier van waar is weet ik niet maar het schijnt dat naam Pesto is afgeleid van het woord het Italiaanse “Pestare”. Als je hier een kleine Google zoektocht op los laat kom je er achter dat dit vrij vertaald zoiets als verpletteren of pletten betekent. Kijkend naar het proces hoe authentieke Pesto wordt gemaakt klopt dat aardig met ons idee van Pesto maken. Nou kan je natuurlijk Pesto maken in de keukenmachine maar dat is niet wat wij hier gaan doen. Als je in het gelukkige bezit bent van een vijzel pak die dan maar vast uit de kast want wij gaan stampen.

De bereiding

Begin met de basilicum blaadjes in de vijzel en vijzel deze tot er een groen papje onstaat. Als je een mooi Basilicum papje hebt is het tijd om de knoflook in de vijzel bij te voegen en vervolgens ook te vijzelen. Voeg nu ook de pijnboompitten toe en vijzel ook deze, elke keer tot er een mooi homogeen papje ontstaat.
Na de pijnboompitten is het de beurt aan de kaas, je zult merken dat er langzaam aan een textuur onstaat in het papje tijdens het vijzelen van de kaas en dat is precies waar wij naar op zoek zijn. Vijzel ook de kaas totdat ook deze naadloos in het mengsel is opgegaan.

Tot slot voeg je de olijfolie toe tot er een smeerbare pasta ontstaat, let wel op, te veel olie is niet lekker en is geen verbetering van de textuur van uw Pesto. Vergeet niet het de Pesto op smaak te brengen met zeezout.

Als het goed is, weet je nu precies hoe je zelf de allerlekkerste verse pesto zelf kunt maken. En dat is maar goed ook want verse Pesto mag eigenlijk niet ontbreken in de voorraadkast van de Italiaanse keuken.

Mangiare gustoso.