Jouw eigen kruidentuin in de keuken of waar je er maar ruimte voor hebt. Wat is er leuker en lekkerder dan zelf je eigen verse kruiden kweken. En dat kan al op de breedte van een plank zoals wij hier zullen laten zien. Vier witte meubelplaten vormen het frame  waar het allemaal gaat gebeuren. 

Wij hebben de meubelplaten in een vierkant aan elkaar bevestigd en hebben daar vervolgens een TL bakje in gehangen met daarin twee daglicht( 6500K ) PL lampen. De lampen staan op een tijdklok maar dat is uiteraard niet direct noodzakelijk maar meer makkelijk omdat je geen omkijken hebt naar de verlichting. Ons “kasje” is een probeersel en al heel snel kwamen wij er achter het binnen houden van de warmte van de lampen essentieel is voor het klimaat in het kastje. Wij hebben er twee handdoeken voor gehangen maar je zou er ook deurtjes voor kunnen maken natuurlijk.

Ons kastje is zeer provisorisch in elkaar gezet maar dat kun je zelf natuurlijk zo mooi maken als je zelf wilt. Waar wij wel ook aan hebben gedacht is dat de lamp in hoogte verstelbaar is gemaakt. Zo kan je dus iets spelen met de warmte van de lampen en dergelijke.

Het binnenhouden van de warmte is met name belangrijk tijdens het ontkiemen van de zaden die je gaat gebruiken. Zoals je kunt zien gebruiken wij kruidenpotten met een automatisch wateringssysteem, verkrijgbaar bij https://greenline.nl

Deze potten zijn voorzien van een water reservoir waar in een lont hangt. De lont is begraven in de aarde in de pot er boven en door de lont zuigt de plantjes of plantjes het water op dat zij nodig hebben. Gemiddeld hoef je maar 1 x per 3 weken water in het reservoir bij te vullen en je plantjes staan nooit te vochtig. Dit is wel een beetje afhankelijk van het plantje natuurlijk en van klimaat in uw kastje. 

Verder zijn deze potten verkrijgbaar met een speciale deksel die zorgt voor een vochtig klimaat tijdens het ontkiemen. Als het plantje eenmaal groeit kan de deksel er af.

Wij gebruiken Simply Soil schijven. Dit zijn schijven van geperste en gedroogde aarde. Die je even in water legt en waar vervolgens ongeveer een halve liter bruikbare aarde uit komt. Als je wel eens een kruidentuintje van ‘s lands grootste kruidenier hebt gehad dan ken je het principe van de grond schijfjes waarschijnlijk wel

De aarde is ook weer verkrijgbaar bij https://greenline.nl

Wat ga je zaaien ?

Die vraag was voor ons niet zo heel moeilijk omdat wij zoveel mogelijk kruiden willen kweken die wij gebruiken in de Italiaanse keuken. Wij zijn dan ook begonnen nu met 2 soorten Basilicum en een pot met Oregano of Griekse Marjolijn. Na een dag of drie waren de eerste ontkiemde Basilicum plantjes al zichtbaar en inmiddels is ook de Oregano al op gekomen. De Oregano had iets langer nodig blijkbaar.

Als je zelf een kruidentuintje gaat maken is de keuze van het zaad dat je gaat zaaien belangrijk maar misschien wel belangrijker is de kwaliteit van het zaad en waar haal je dat. Wij gebruiken zaden van een van de grootse en meest bekende zaad handelaren in Nederland namelijk Sluis zaden. Sluis zaden zijn verkrijgbaar bij https://greenline.nl

WORDT VERVOLGD …….