header-img

Op 18 oktober j.l. hebben wij een start gemaakt met onze kruidentuin zoals je hebt kunnen lezen in ons laatste blog bericht. Inmiddels is het, op het moment van schrijven, 5 november en begint ons kasje aardig vorm aan te nemen. Alle gezaaide kruiden zover zijn opgekomen waarbij de ene soort wat sneller gaat als de andere.

Zoals je in ons vorige bericht hebt kunnen lezen hebben wij 2 soorten basilicum, tijm, salie en oregano gezaaid. Inmiddels is dit allemaal opgekomen en begint nu aardig te groeien. Wel zijn er een paar dingetjes waar wij nooit op hebben gelet die we je toch even mee willen geven.

Om te beginnen is het dus belangrijk om warmte en vochtige lucht vast te kunnen houden in jouw “kasje”. Dus een degelijke afsluiting is geen overbodige luxe.

Een ander dingetje wat toch wel belangrijk is dat is dat je even goed leest wat er op de zakjes zaad staat aangegeven. Zo hadden wij even niet gedacht aan het feit dat salie zo maar 60 cm hoog kan worden. Omdat wij niet goed hadden gelezen hebben wij de salie ook niet diep genoeg geplant. Het groeit nu wel maar het voelt slapjes aan maar misschien gaat dat nog veranderen.

De vochtigheidsgraad is ook best een dingetje. Zo merkten wij als snel dat als je geregeld sproeit de plantjes er een stuk levendiger en mooier bij staan. Als je bijvoorbeeld een hygrometer in je kastje hebt staan kun je precies in de gaten houden wat er in je kastje gebeurt. Hygrometers hoeven niet duur te zijn. Greenline levert bijvoorbeeld al een combi meter voor hygro en temperatuur voor nog geen 9 euro.

Als je de starter set potten gebruikt dan heb je een deksel bij de pot die zorgt voor de juiste vochtigheidsgraad tijdens het ontkiemen. Als je die deksel niet hebt moet je dus zelf zorgen voor een lekker warm en vochtig klimaat in jouw kasje. Heb je die deksel niet, geen paniek.

Neem een stuk keuken of magnetron folie en span dat over de pot. Prik wat gaatjes in het folie zodat er lucht bij kan komen en condens weg kan. Met een paar grote tiewraps kun je het folie vast zetten tot de zaden ontkiemt zijn. Als de tiewraps “binnenstebuiten” gebruikt kun je de tiewrap heel makkelijk los halen en weer vast zetten en dus hergebruiken,

WORDT VERVOLGD ….