lasagne-tricolori

Lasagne Tricolori is een heerlijk vegetarisch gerecht dat zoals de naam misschien al doet vermoeden een lasagne is met de Italiaanse drie kleur. Lasagne Tricolori of driekleurige Lasagne is een vegetarisch gerecht zonder bechamel saus. Dit heerlijke vegetarische gerecht is een soort van ode aan de Italiaanse vlag.

Voorbereiding: 40 minuten
Bereiding: 1 uur 20 minuten
Calorieën per portie: 463
Aantal personen: 6

Gereedschap

  • Grote pan
  • Koekenpan
  • Ovenschaal 20 x 24 cm

Wat heb je nodig aan ingredienten ?

  • 450 gram Ricotta
  • 900 gram Spinazie
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 175 ml Passata of gezeefde tomaten
  • 350 tot 400 gram lasagne vellen
  • 80 tot 100 gram geraspte Pecorino
  • 40 gram boter, plus wat extra om de ovenschaal mee in te vetten
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Zout

De bereiding

Je begint met het voor verwarmen van de oven tot 180° C. Vervolgens pak je een oven schaal van ongeveer 20 x 24 cm en die vet je in met boter,

De vulling

Pak nu een zeef en wrijf de Ricotta door de zeef. Bestrooi hem dan met peper en zout en verdeel de ricotta in drie gelijkmatige porties

Neem een grote pan en doe daar de spinazie in. Zet de pan op een middelhoog vuur met de deksel erop. Roer geregeld de spinazie om tot dat deze geheel geslonken is. Let op dit gaat vrij snel dus er is een kans op aanbakken en dat wil je niet want dan wordt de spinazie bitter. Blijf er dus even bij.

Doe de spinazie in een vergiet en spoel hem af onder de koude kraan. Laat de spinazie vervolgens goed uit lekken. Omdat er zoveel mogelijk vocht uit de spinazie moet worden gehaald kun je hem het best ook nog even uitknijpen.

Hak nu de spinazie grof in stukjes en bak hem 3 tot 4 minuutjes in een koekenpan  met 1 eetlepel olijfolie, de knoflook en een mespunt zout tot al het vocht verdampt is. hak de spinazie nu fijn en meng deze door 1/3 deel van de ricotta. Neem dan de passata en meng ook deze door 1/3 van de ricotta. En als vanzelf houd je nu 1/3 ricotta over zonder toevoeging.

De lasagne vellen bereiden

Breng in de tussentijd een grote pan met water, 1 eetlepel olijfolie en zout aan de kook. Als het water kookt voeg je daar steeds een paar lasagne vellen per keer aan toe. Als je teveel vellen bij elkaar doet zullen de vellen aan elkaar gaan plakken.

Wanneer de lasagne vellen boven komen drijven, zijn de vellen gaar. Haal ze met een schuimspaan uit het water en legt deze op een schone droge theedoek. Op een stuk bakpapier werkt overigens ook prima.

Neem de ovenschotel en bedek de bodem met lasagne vellen. Hierboven op schep je de ricotta gemengd met spinazie die je vervolgens gelijkmatige verdeeld. Strooi hier een deel van de pecorino overheen.

Dek nu de laag af met lasagne vellen en schep daar vervolgens de witte ricotta boven op. Verdeel ook dit weer gelijkmatig en bestrooi het geheel met pecorino.

Vervolgens dek je ook die laag weer af met lasagne vellen en daar schep je dan de ricotta met passata boven op. Verdeel het weer gelijkmatig en dek het af met lasagne vellen. Bestrooi het geheel met de laatste pecorino.

Brokkel nu de boter in kleine stukjes over de schaal en zet deze in de oven. Bak de lasagne ongeveer 40 minuten tot de randjes krokant en goudbruin kleuren. Met een voedsel of vlees thermometer kun je meten of de binnenkant van de lasagne goed op temperatuur is. Dien de lasagne heet op

Je kunt er eventueel nog een schaaltje geraspte pecorino naast op tafel zetten voor de liefhebbers.

Een beetje hulp bij de wijn

Aangezien wijn kopen nogal een persoonlijke aangelegenheid is hebben wij hier voor u wat ideetjes geplaatst. Als u meer wijn zoekt kunt u uiteraard altijd terecht bij onze wijnen in de webshop.

Magniare Gustoso