linguine-al-granchio

Linguine met krab of Linguine al Granchio in het Italiaans is een recept dat ontstaan is in Rome waar het wordt geserveerd als eerste gang. Echter het kan ook prima als lunch gerecht worden geserveerd of als hoofdgerecht. het Italiaanse woord Linguine betekent vrij vertaald eigenlijk “tongetjes”. Linguine is een droge pasta soort gemaakt van Durum tarwe. Linguine is een lange platte sliert van ongeveer 26 cm lang en 3 mm breed. Van origine komt Linguine uit de streek Ligurië in het noord-westen van Italië. Linguine is bij uitstek geschikt voor sauzen op basis van olie en kruiden en wordt in Italië zelden geserveerd met vlees.

Dit recept is zoals de naam al doet vermoeden een saus van tomaten en krabvlees. Er zijn chefs in Italië die een gladde saus serveren bij dit gerecht. Bedenk echter dat is zeer veel en zwaar werk om de saus door een zeef te persen dus wij gaan voor de grove saus.

De voorbereiding voor dit gerecht bedraagt zo’n kleine 30 minuten
De kooktijd ligt rond 30 minuten
Dit recept is berekend op 4 personen

Wat heb je nodig

± 250 gram krabvlees
3 eetlepels olijfolie
1 handvol verse gladde peterselie grof gehakt, plus wat extra voor de garnering
1 teen knoflook geperst
350 gram rijpe Pomodori, ontdaan van het vel en in blokjes gesneden
60-90 ml droge Italiaanse witte wijn
350 gram gedroogde Linguine
Vers gemalen zwarte peper
Zout

De bereiding

Neem de krab en wrijf deze tot pulp in een vijzel. Bij gebrek aan vijzel kun je ook een grote kom gebruiken en het uiteinde van een deegroller. Als de krab tot pulp gewreven is kun je die even apart zetten
Neem nu 2 eetlepels olijfolie en verhit deze in een grote steelpan. Voeg hier de peterselie en knoflook aan toe samen met wat zout en peper naar smaak en bak dit een paar minuten tot de knoflook net begint te kleuren. Laat de knoflook niet bruin worden want dan wordt deze bitter.

Voeg nu de tomaten, het krabvlees en de wijn toe, Sluit de pan af met een goed passend deksel en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes door pruttelen. Om aanbranden te voorkomen blijf je wel af en toe roeren.
In de tussentijd nemen we een grote pan met water en zout en brengen deze aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je de pasta toe die je vervolgens kook volgens de aanwijzingen op de verpakking tot hij net beetgaar is of zoals de Italianen zo mooi kunnen zeggen “Al Dente”. Als de pasta klaar is giet je deze af maar je bewaart wat van het kookvocht.

Doe nu de pasta terug in de pan en voeg hier de resterende olie aan toe. Meng alles goed oor op een middelhoog vuur en zorg dat alle Linguine een laagje olie heeft. Neem nu de tomaten en krabsaus en roer deze door de pasta. Als het nodig is kun je wat van het overgebleven kookvocht gebruiken om de saus smeuïg te houden. Breng het gerecht op smaak met eventueel nog wat zout en peper.

Dien het gerecht op in voorverwarmde kommen of diepe borden en bestrooi het gerecht met wat van de overgebleven Peterselie

*Als tip kan ik je nog zeggen zorg dat je jouw krab haalt bij de vishandel en laat hem het krabvlees uit de krab halen. Je hebt ongeveer 1 grote krab nodig voor dit recept. In dit gerecht worden zowel het witte als het donkere krab vlees gebruikt*

Mangiare Gustoso