pesce-con-fregola

Pesce con Fregola klinkt toch veel mooier als Fregola met vis he. Pesce con Fregola is een Sardische specialiteit. Eigenlijk kun je dit gerecht zien als soort kruising tussen een soep en een stoofpotje. Geserveerd met een heerlijke stuk vers en knapperig Italiaans boerenbrood wordt dit gerecht een feestje.

De bereidingstijd ligt rond de 30 minuten
Dit recept is berekend op 4 personen

Wat heb je nodig voor Pesce con Fregola ?

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 4 tenen knoflook
  • 1/2 tot 1 verse rode chilipeper, van pitjes ontdaan en fijngesneden
  • 1 grote handvol gladde peterselie die je grof hakt
  • 1 rode snapper ± 450 gr, schoongemaakt zonder kop en staart
  • 1 mul of harder ± 450 gr, schoongemaakt zonder kop en staart
  • 1 kg sint-jakobsschelpen of mosselen (dit is optioneel en kun je dus ook weglaten)
  • 350 tot 450 gram dikke kabeljauwfilet
  • 400 gram Pomodori in stukjes uit blik
  • 175 gram gedroogde Fregola pasta
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Zout

Voor we beginnen is het misschien handig eerst even te laten zien welke vissoorten er nou precies worden gebruikt. Het is goed mogelijk dat niet iedereen weet wat een Harder is of een Red Snapper of een Mul of Mullet.

Red Snapper
Red Snapper

De harder en de Mul zijn eigenlijk soort van familie van elkaar in de zin dat in het Engels de een grey mullet wordt genoemd en de mul of mullet zijn naam spreekt voor zich. Beide zijn zogenaamde zee-barbelen en zijn herkenbaar aan de draden onder de bek.

harder-of-grey-mullet
Harder of grey mullet
mul-of-mullet
Mul of Mullet

Wat de mosselen en/of sint-jakobsschelpen betreft, zoals gezegd die zijn optioneel. Op de foto zie je sint-jakobsschelpen bij het gerecht. Echter het originele recept is zonder de schelpen. De foto klopt dus niet helemaal (onze excuses daarvoor) hoewel dit wel de Fregola goed in beeld brengt. Mocht je geen Fregola kunnen vinden dan kun je dit vervangen door bijvoorbeeld Pastini.

De bereiding

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote braadpan of koekenpan. Voeg daar de gehakte knoflook en de chilipeper naar smaak aan toe. Let op met de pittigheid van het gerecht. Begin met een halve peper en proef dan of het niet te pittig wordt. Bak het geheel voor een minuut of 5 op een middelhoog vuur en af en toe roerend

Snijd de vis in grote stukken van ongeveer gelijke grote. Je kunt bij de snapper en de mul het vel en de graten laten zitten. Doe vervolgens alles in een ovenschaal. Besprenkel de vis met 2 eetlepels olijfolie. Bak nu de vis in enkele minuten gaar.

Voeg nu de tomaten toe. Vul nu het lege tomatenblikje met water en giet dit erbij in de pan. Breng nu alles aan de kook. Proef de saus nu en breng deze waar nodig op smaak met vers gemalen zwarte peper en zout. Laat de saus terwijl je af en toe roert zachtjes doorkoken voor een minuut of 10.

Voeg nu de Fregola toe en laat deze zachtjes doorkoken voor een minuut of 5. Giet er dan ongeveer 250 ml water bij en de rest van de olijfolie. Laat alles nu zachtjes doorkoken tot de Fregola al dente oftewel beetgaar is.

In het geval dat de saus te dik wordt kun je er altijd wat water bij doen. Proef de saus nog eenmaal en breng hem verder op smaak als dat nodig is met peper en zout

  • Triangle Special Golfsnijder

    Triangle Special Golfsnijder

    9.95
    Bestellen
  • Triangle Rasp zeer fijn met handig opvangbakje

    Triangle Rasp zeer fijn met handig opvangbakje

    22.95
    Bestellen
  • Triangle Pincet met knik multifunctioneel roestvrij 35cm

    Triangle Pincet met knik multifunctioneel roestvrij 35cm

    14.95
    Bestellen
  • Triangle Essential Gember-rasp

    Triangle Essential Gember-rasp

    21.49
    Bestellen
  • Triangle Spies degen voor grill en oven 27cm

    Triangle Spies degen voor grill en oven 27cm

    10.95
    Bestellen
  • Triangle Zeef 18cm puntig en fijnmazig

    Triangle Zeef 18cm puntig en fijnmazig

    19.95
    Bestellen
  • Triangle Pincet multifunctioneel roestvrij staal 20cm

    Triangle Pincet multifunctioneel roestvrij staal 20cm

    8.49
    Bestellen
  • Triangle Rasp voor Parmezaan met handig opvangbakje

    Triangle Rasp voor Parmezaan met handig opvangbakje

    22.95
    Bestellen
  • Aanbieding! Oro Italiano Pinot Grigio delle Venezie DOC

    Oro Italiano Pinot Grigio delle Venezie DOC

    11.99 7.49
    Bestellen
  • Vitese Nero d'Avola Sicilia DOC (Organic)

    Vitese Nero d’Avola Sicilia DOC (Organic)

    10.99
    Bestellen
  • Il Vecchio Maestro Chianti DOCG Riserva

    Il Vecchio Maestro Chianti DOCG Riserva

    13.99
    Bestellen
  • Aanbieding! Miliasso Barbera d'Asti Superiore DOCG 'Private Collection'

    Miliasso Barbera d’Asti Superiore DOCG ‘Private Collection’

    14.99 7.99
    Bestellen