De Italianen waren reizigers en waar zij ook naar toe gingen er ging altijd een belangrijk ding mee en dat was hun pasta. Italianen waaierden uit naar landen als Groot Brittannië en de Verenigde staten en pasten hun pasta recepten aan naar smaak van de lokale omgeving. Hetzelfde gebeurde ook met de pasta vormen en dat gebeurd heden ten dage nog steeds. Pasta werd steeds populairder met name omdat het een snel klaar te maken en voedzame en vooral veelzijdig voedingsmiddel is.

Natuurlijk spelen de Italianen hier handig op in, geef ze eens ongelijk. Er worden steeds nieuwe smaken ontwikkeld en er worden moderne technologieën ontwikkelt om nieuwe vormen te maken. Inmiddels is commercieel geproduceerde en gedroogde pasta helemaal geaccepteerd in Italië, iets wat in het verleden nog wel eens anders lag. De gedroogde pasta is dan ook niet slechter of beter dan verse pasta maar meer een kwestie van persoonlijke smaak. Tegenwoordig heeft elke Italiaanse chef gedroogde pasta in zijn keuken voorraad en gebruiken die ook. Zelfs in Noord Italië waar het veel langer heeft geduurd voor de traditie van zelf pasta maken werd doorbroken dan in het zuiden van Italië.

Tegenwoordig is pasta niet meer weg te denken uit de wereld keukens.